Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Αγωνιστικές αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις

Την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα για την αξιολόγηση και εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκφράζουν καθηγητές και γονείς

Μεθαύριο Σάββατο συνεδριάζει η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ, όπου θα καθοριστεί η πορεία του κλάδου απέναντι στην αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική, ενόψει και του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών. Ηδη γίνονται οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, υπό το βάρος και των προχτεσινών ανακοινώσεων Αρσένη για την αξιολόγηση και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, εκπρόσωποι του ΔΣ της ΟΛΜΕ ζήτησαν να ανασταλεί για ένα χρόνο η εφαρμογή των νέων μέτρων με δεδομένο και ότι, ενώ η φετινή Α Λυκείου δεν εμπεριέχει κανένα στοιχείο αλλαγής, οι μαθητές της τον επόμενο χρόνο θα κληθούν να εξεταστούν με το νέο σύστημα.

Οι καθηγητές χαρακτήρισαν, επίσης, μύθο τη λεγόμενη "ελεύθερη πρόσβαση", ενώ εξέφρασαν για μια ακόμα φορά την αντίθεσή τους στον επικείμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών, καλώντας τους φορείς στους οποίους ενδεχόμενα θα απευθυνθεί το υπουργείο, για να στελεχώσει το μηχανισμό του, να αντιδράσουν.

Την αναστολή της εφαρμογής του νόμου για τη φετινή Α Λυκείου ζητούν και οι Συντονιστικές Επιτροπές Συλλόγων Γονέων Αθήνας και Πειραιά που επισημαίνουν τις ανισότητες που δημιουργούνται για τους μαθητές των ΤΕΛ, για τις οποίες ήδη έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ.

Παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Λεων. Ριτζάκης,εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, καταδίκασε τη μετατροπή του Λυκείου σε εξεταστικό κέντρο με τις νέες ρυθμίσεις για την αξιολόγηση.

Σε αγωνιστική κατεύθυνση κινούνται, πάντως, οι αποφάσεις που παίρνουν οι γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, ενόψει της γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ που θα γίνει το Σάββατο. Οπως ανακοίνωσαν χτες οι εκπρόσωποι των καθηγητών από τις 18 γενικές συνελεύσεις που είχαν γίνει μέχρι χτες, οι 13 είχαν εγκρίνει την πρόταση της ΟΛΜΕ για απεργίες στις 27 Μάη,1 και 2 και 11 και 12 Ιούνη και τις μέρες του διαγωνισμού με απεργιακά συλλαλητήρια, 3 ΕΛΜΕ πήραν αποφάσεις για απεργία διαρκείας και 2 ΕΛΜΕ αποφάσισαν απεργία τις μέρες του διαγωνισμού.

Τροφοδοτεί αυταπάτες η πλειοψηφία

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" καταγγέλλει την απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ για κήρυξη στάσης εργασίας, για να διευκολύνει τη συμμετοχή των αναπληρωτών στην κινητοποίηση της Πανελλήνιας Επιτροπής Αναπληρωτών που θα γίνει αύριο, Παρασκευή. "Για άλλη μια φορά η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ τροφοδοτεί και ενισχύει χωριστές κινήσεις, που αδυνατίζουν την ενιαία δράση και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, που ο κλάδος βρίσκεται σε διαδικασία γενικών συνελεύσεων, πολλές από τις οποίες έχουν ήδη προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή, και χρειάζεται η παρουσία των αναπληρωτών. Αντικειμενικά, η απόφαση αυτή αδυνατίζει τον αγωνιστικό προσανατολισμό των γενικών συνελεύσεων και τροφοδοτεί αυταπάτες για "λύσεις" στο πλαίσιο του αντιεκπαιδευτικού νόμου", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΔΕΕ τονίζοντας ότι, ενόψει της 24ωρης απεργίας στις 27 Μάη, οι αναπληρωτές μπορούν, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους.

Στη ΔΟΕ

Την πραγματοποίηση απεργίας στις 27 Μάη μαζί με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, απεργία τις μέρες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και συντονισμό με την ΟΛΜΕ μετά την πραγματοποίηση της ολομέλειας των προέδρων των ΕΛΜΕ αποφάσισε το ΔΣ της ΔΟΕ που συνεδρίασε έκτακτα προχτές. Την παραπάνω πρόταση στήριξαν ΠΑΣΚ, ΣΥΝ και ΔΑΚΕ, με τη διαφοροποίηση της τελευταίας, η οποία πρότεινε, αν η ΟΛΜΕ προχωρήσει σε 48ωρη απεργία 1 και 2 Ιούνη να συμμετάσχει και η ΔΟΕ.

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών" κάλεσε το ΔΣ να λάβει σοβαρά υπόψη τα αποτελέσματα της Ολομέλειας Προέδρων των συλλόγων, κατά την οποία 50 σύλλογοι υπερψήφισαν αγώνες με διάρκεια και προοπτική και με βάση αυτό πρότεινε 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Μάη και η πρώτη μέρα να συμπίπτει με την πανεργατική απεργία και η δεύτερη να έχει χαρακτήρα πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης, απεργία 1 και 2 Ιούνη με συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις και καταλήψεις εξεταστικών κέντρων στις μέρες του διαγωνισμού, με κύρια αιτήματα την ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νόμου, μαζικούς διορισμούς από την επετηρίδα, όχι στην ιδεολογική χειραγώγηση, ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και αποτροπή του διαγωνισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις(2004-04-02 00:00:00.0)
Κάλεσμα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις(1998-05-15 00:00:00.0)
Αγωνιστικές αποφάσεις από τη βάση προτείνει η ΔΕΕ(1998-05-12 00:00:00.0)
"Στο πόδι" δάσκαλοι και καθηγητές(1998-05-02 00:00:00.0)
Σήμερα αποφασίζουν οι καθηγητές(1998-03-28 00:00:00.0)
Αποκλεισμός του ΑΣΕΠ σήμερα(1998-03-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ