Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ"
Πάνδημη κινητοποίηση για να σωθεί το πάρκο

Το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι Δήμοι Αθηναίων και Ζωγράφου μεθοδεύουν τον τεμαχισμό της έκτασης του πρώην στρατοπέδου στο Γουδί και την κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού

"Θα ξεσηκωθούμε. Το πάρκο στο Γουδί θα γίνει πράσινο, θα γίνει πνεύμονας ζωής. Δεν ανήκει σε κανέναν Βαρδινογιάννη, υπουργό και δήμαρχο. Είναι δικό μας, των παιδιών μας".

Με λόγια αγανάκτησης και οργής απάντησαν κάτοικοι του Ζωγράφου στα σχέδια που προωθούνται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, τους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου και τον Γ. Βαρδινογιάννη, για τον τεμαχισμό και την κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού. Πληροφορίες γράφονται στον Τύπο, ή διαδίδονται από στόμα σε στόμα, αφού η δήμαρχος Ζωγράφου Φ. Σακελλαρίδου, τηρεί "σιγήν ιχθύος", αποφεύγοντας συστηματικά - όπως λένε και οι Ζωγραφιώτες - να ενημερώσει τους δημότες για τα ήδη προωθούμενα σχέδια τσιμεντοποίησης των 4.500 στρεμμάτων στο Γουδί, τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την παράκαμψη του Ν. 732/77, σύμφωνα με τον οποίο η συγκεκριμένη έκταση πρέπει να γίνει πάρκο ενιαίου αστικού πρασίνου και μόνο το 10% να στεγάσει πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

Η Ελευθερία Καλογιάννη, είπε χαρακτηριστικά: "Αφού δεν ξεσηκώνει η δημοτική αρχή το λαό, θα ξεσηκωθούμε μόνοι μας. Τα σχέδια για κατασκευή του γηπέδου, τα έμαθα από τα παιδιά μου, που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Η δήμαρχος είχε χρέος από την πρώτη στιγμή να μας ενημερώσει, να οργανώσει τουλάχιστον μια συγκέντρωση... Αν δεν αγωνιστούμε, αν δε φωνάξουμε, τίποτα δε γίνεται. Τόσα χρόνια η Φ. Σακελλαρίδου έπρεπε να είχε κάνει ενέργειες για να διεκδικήσει το πάρκο. Τώρα, στην προεκλογική περίοδο θα κατέβει στο δρόμο για να μας ενημερώσει;".

"Προσπαθούν να επιβάλουν άλλο ένα καρκίνωμα στη ζωή μας. Αν δημιουργηθεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού, θα γίνει ζούγκλα η περιοχή, θα μας πνίξει το τσιμέντο", λέει οργισμένος ο καταστηματάρχης Δημήτρης Παπαχρήστου."Να οργανωθεί ένα συλλαλητήριο - συνεχίζει - να αγωνιστούμε, γιατί μόνο οι δικοί μας αγώνες μπορούν να σώσουν το πάρκο. Θα περάσουν πολλοί από τα μαγαζιά για να μας χαιρετήσουν, και να συλλέξουν ψήφους. Ομως θα βρουν την πόρτα μας κλειστή".

Την αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός ενιαίου πάρκου πρασίνου τόνισε ο Σπύρος Κοτσάφτης, λέγοντας: "Εμείς, ο λαός του Ζωγράφου, πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα και δυναμικά. Ολοι έχουμε ανάγκη από μια "ανάσα" ζωής. Μια "ανάσα" που θέλουν να την ξεπουλήσουν στο βωμό του κέρδους. Οι χαιρετισμοί και τα χαμόγελα δε μου λένε τίποτα. Εχουμε ανάγκη από ουσιαστικές παρεμβάσεις, από έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, από σπίτι σε σπίτι, από γειτονιά σε γειτονιά".

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου είχε αρκεστεί σε μετέωρες αποφάσεις... ενημέρωσης του κόσμου. Την ίδια στιγμή, αρνήθηκε ως... "πυροτέχνημα" την πρόταση της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου" για ουσιαστική ενημέρωση και λαϊκή κινητοποίηση. Κάτι που μαρτυρά το φόβο τους να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα, επιλέγοντας να "φλερτάρουν" με συμβιβαστικές προτάσεις.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου,υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου, δήλωσε στο "Ρ": "Καλούμε όλο το λαό της συνοικίας μας σε εγρήγορση για να αναχαιτίσουμε με αγωνιστικές ενέργειες τις μεθοδεύσεις. Ωστόσο, προκαλεί έκπληξη και απέχθεια η άρνηση των παρατάξεων και της διοίκησης του δήμου να καλέσουν το λαό της συνοικίας σε πάνδημη κινητοποίηση και αγώνα για τη διάσωση του πάρκου στο Γουδί. Οταν είναι φανερό πως μόνο η λαϊκή, συντονισμένη ενεργοποίηση αποτελεί τη δύναμη που μπορεί να εξουδετερώσει μεγαλόσχημα επιχειρηματικά συμφέροντα".

Τέλος, ανέφερε ότι η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου" χαιρετίζει τόσο την ευαισθησία του Παραρτήματος Ζωγράφου του Συνδικάτου Οικοδόμων απέναντι στο πρόβλημα, όσο και τις πρωτοβουλίες της Ενωσης Συλλόγων Γονέων της πόλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πράσινο και όχι γήπεδο στο Γουδί(2004-01-17 00:00:00.0)
Να αποδοθεί στο λαό δωρεάν για αναψυχή(2002-07-12 00:00:00.0)
Συγκέντρωση τη Δευτέρα για το πάρκο στο Γουδί(2001-07-07 00:00:00.0)
Μονόδρομος, η διεκδίκηση απ' το λαό(1998-06-19 00:00:00.0)
Να γίνει πράσινο!(1998-06-19 00:00:00.0)
Προς τσιμεντοποίηση 965 στρέμματα!(1998-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ