Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοπρατήθηκαν τα ιδιωτικά γκαράζ

Δημοσιεύτηκε τελικά προχτές η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή τριών υπόγειων γκαράζ στο κέντρο της πρωτεύουσας με τη μέθοδο της ληστρικής συγχρηματοδότησης. Οπως έγραψε το περασμένο Σάββατο ο "Ρ", πρόκειται για τα γκαράζ στις πλατείες Κολωνακίου,Αιγύπτου και Κάνιγγος,συνολικής δυναμικότητας 1.350 θέσεων στάθμευσης, για τα οποία η κυβέρνηση προσφέρει"γην και ύδωρ" στους ιδιώτες προκειμένου να τα κατασκευάσουν "πακέτο". Συγκεκριμένα εκτός από τους χώρους που τους εξασφαλίζει, τους προσφέρει δωρεάν επιδότηση 1,5 δισ. δρχ. (σε σύνολο προϋπολογισμού 5,7 δισ. δρχ. ) και την εκμετάλλευσή τους για 30 ολόκληρα χρόνια. Το διάστημα αυτό οι ιδιώτες θα αποδίδουν στο δημόσιο ένα ελάχιστο μέρος από τα κέρδη τους.

Ο διαγωνισμός θα γίνει στις 15 Οκτώβρη και θα είναι διεθνής, αφού η προκήρυξη πρόκειται να δημοσιευτεί και στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, δηλαδή δεν αποκλείεται τη "δουλιά" να την αναλάβουν ξένες κατασκευαστικές εταιρίες.

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρ. Βερελής, προκειμένου να κάνει πιο ελκυστική την "επένδυση" για τους ιδιώτες, είχε διοχετεύσει πρόσφατα σε δύο απογευματινές εφημερίδες σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα ξεκινήσει άγριο κυνηγητό της παράνομης στάθμευσης (υπολογίζονται σε 20.000 οι παράνομες θέσεις στάθμευσης εντός του μικρού "δακτυλίου"), ακόμη και με την επιστράτευση... γερανών.

Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού, η διάρκεια κατασκευής των τριών γκαράζ ορίζεται σε τρία χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης. Μόνος περιορισμός που τίθεται προς τους ιδιώτες, είναι ότι θα μπορούν να παραχωρούν με μακροχρόνιες μισθώσεις μόνο το 40% των θέσεων κάθε γκαράζ. Κατά τα άλλα δε θα υπάρχει κανένας περιορισμός ούτε στην εμπορική, ούτε στην τιμολογιακή πολιτική των ιδιωτών που θα τα εκμεταλλεύονται.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με μελέτες τόσο του Οργανισμού Αθήνας, όσο και της "Αττικό Μετρό", ως πρώτης προτεραιότητας περιοχές για γκαράζ αναδεικνύονται οι σταθμοί του μετρό και η περίμετρος του "δακτυλίου". Για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξυπηρέτηση των ιδιωτών όμως, το ΥΠΕΧΩΔΕ επέλεξε να ξεκινήσει με την κατασκευή τριών γκαράζ στο κέντρο της Αθήνας!..


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ