Πέμπτη 21 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Επιτροπή υπεράσπισης της απλής αναλογικής

Στη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την Υπεράσπιση της Απλής Αναλογικής προχώρησαν χτες τέσσερις παρατάξεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στα γραφεία του Συλλόγου. Οι παρατάξεις που συγκρότησαν τη Συντονιστική Επιτροπή είναι η "Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας",η "Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας",η "Ελεύθερη Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων" και οι "Δικηγόροι σε Κίνηση - Κίνηση Νέων Δικηγόρων".

Οι ομιλητές στη χτεσινή συγκέντρωση των δικηγόρων καταφέρθηκαν κατά της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΔΣΑ, γιατί αιφνιδιαστικά και χωρίς καμιά ενημέρωση του δικηγορικού σώματος, έθεσε θέμα αλλαγής του εκλογικού συστήματος με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, όπου θα κληθεί δήθεν ο δικηγορικός κόσμος να επιλέξει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι εκλογές στους συλλόγους του. Στο σημείο αυτό επισημάνθηκε ότι με πρόσχημα το δημοψήφισμα, η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου κάνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ένα θεμελιώδες δικαίωμα, όπως είναι η απλή αναλογική και επιδιώκουν να εφαρμόσουν το πλειοψηφικό σύστημα (λίστα).

Ετσι, οι ιθύνοντες κύκλοι του ΔΣΑ θέλουν να ανατρέψουν την απλή αναλογική που καθιερώθηκε μετά από μακροχρόνιους αγώνες των δικηγόρων το 1976, και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς το 72% του δικηγορικού σώματος σε δημοψήφισμα υπερψήφισε την απλή αναλογική.

Ειδικότερα, ο Γ. Κωφόπουλος στην ομιλία του ανέφερε ότι πίσω από τη βιτρίνα του δημοψηφίσματος κρύβονται συντεχνιακές τακτικές και επιδιώξεις για προσωπικές προβολές και επαγγελματίες συνδικαλιστές. Με την καθιέρωση της λίστας οι νέοι δικηγόροι θα τεθούν εκτός "παιχνιδιού", θα ενισχυθούν οι τάσεις βεντετισμού και θα αναρριχηθούν οι οικονομικά ισχυροί.

Ο Β. Δημόπουλος έκανε κριτική στην πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ, ότι ήταν μακριά από τα προβλήματα των δικηγόρων και μετατράπηκε σε απλό γραφειοκρατικό μηχανισμό. Στα επιχειρήματα που προβάλλουν οι ιθύνοντες κύκλοι του ΔΣΑ, πως με το ενιαίο ψηφοδέλτιο θα χτυπηθούν φαινόμενα κομματικοποίησης στη διοίκηση του Συλλόγου, απάντησε ότι οι μεγάλες συνδικαλιστικές παρατάξεις θα μονοπωλήσουν τη διοίκηση του ΔΣΑ και θα εξοστρακίσουν τις μικρότερες παρατάξεις. Επίσης, με το ενιαίο ψηφοδέλτιο καθίσταται αδύνατη η ανανέωση προσώπων στο ΔΣΑ.

Ο Γ. Μπελαντής σημείωσε ότι με το ενιαίο ψηφοδέλτιο γίνεται επίθεση στον προγραμματικό και πολυτασικό συνδικαλισμό και καθιερώνεται το "καρτέλ" των οικονομικά ισχυρών.

Τέλος, ο Β. Κουρής σημείωσε ότι οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και τμήματος του Συνασπισμού καταπατούν κατακτήσεις και δικαιώματα που επιβλήθηκαν με αγώνες δεκαετιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ