Σάββατο 18 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Γονείς και παιδιά θα πληρώσουν την παιδική εγκληματικότητα

ΠΑΡΙΣΙ .-

Στη λήψη μέτρων σε βάρος των ίδιων των ανήλικων παραπτωματιών και των κηδεμόνων τους, τους οποίους, προφανώς, θεωρεί ως μοναδικούς υπαίτιους της αύξησης της παιδικής εγκληματικότητας, φαίνεται ότι προσανατολίζεται η γαλλική κυβέρνηση.

Τις προτάσεις τους για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας των ανηλίκων παρουσίασαν, χτες, στον Γάλλο πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν δύο βουλευτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος σε 250σέλιδη έκθεσή τους. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο πυρήνας των προτάσεων είναι η λήψη αυστηρότερων μέτρων σε βάρος των κηδεμόνων των ανηλίκων συλληφθέντων. Ανάμεσα στα υπόλοιπα, οι δύο βουλευτές προτείνουν την επιβολή σημαντικών χρηματικών προστίμων αλλά και ακόμα και ποινής φυλάκισης πλέον των 2 χρόνων στους κηδεμόνες, που αποδειχθεί ότι παραμελούν τα παιδιά τους και ότι η παραμέληση αυτή έχει συντελέσει σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση εγκληματικής συμπεριφοράς στους ανηλίκους. Η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να εξετάσει τις προτάσεις των δύο βουλευτών μέσα στις επόμενες μέρες και αναμένεται να ανακοινώσει αν θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση ή όχι ένα νέο νομοσχέδιο μέχρι τα τέλη του Μάη.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί, κατά πολύ, το ποσοστό της παιδικής εγκληματικότητας, ενώ πολύ συχνές είναι οι συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες νεαρών και αστυνομικές δυνάμεις, καθώς οι βίαιες εκρήξεις των νεαρών κατοίκων των φτωχογειτονιών και των εργατικών συνοικιών των μεγάλων πόλεων τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Φαίνεται, όμως, ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει διάθεση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην ουσία του, γι' αυτό και δεν προτίθεται να λάβει μέτρα για το γεγονός ότι όλα αυτά τα συμβάντα λαμβάνουν χώρα σε συνοικίες που μαστίζονται από την ανεργία και τη φτώχεια. Η πλειοψηφία των συλληφθέντων ανηλίκων είναι παιδιά των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, που έχουν πάψει να κάνουν όνειρα και έχουν τεθεί στο περιθώριο, μην έχοντας πρόσβαση στην εκπαίδευση και την εργασία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org