Κυριακή 25 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αμαρτίες τέκνων πληρώνουσι ... γονείς;

Κρατική επιτροπή προτείνει την αντιμετώπιση της νεανικής εγκληματικότητας μέσω της οικονομικής επιβάρυνσης των γονέων!

Η Επιτροπή Οντιτ συγκροτήθηκε εδώ και 14 χρόνια για να επιβλέπει εάν χρησιμοποιούνται σωστά τα χρήματα των Βρετανών φορολογούμενων στις δημόσιες υπηρεσίες. Πριν λίγες μέρες, η επιτροπή αυτή έβγαλε, ούτε λίγο - ούτε πολύ, ανίκανους τους Συντηρητικούς και Εργατικούς πολιτικούς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη νεανική εγκληματικότητα και χιλιάδες βρετανικές οικογένειες ανίκανες να αναθρέψουν σωστά τα παιδιά τους. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης αυτής που διέρρευσαν στους "Κυριακάτικους Τάιμς" (18 - 8 - 96), οι Βρετανοί γονείς, που αδυνατούν να τιθασεύσουν τα "αγγελούδια" τους και να τα απομακρύνουν από τις διαρρήξεις, τους βανδαλισμούς, τις κλοπές και άλλα ποινικά αδικήματα, καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να αποζημιώσουν κράτος, κοινωνικές υπηρεσίες και αδικημένους!

Η ίδια επιτροπή, επιχειρώντας να κάνει περισσότερο αποδεκτές τις προτάσεις της, δε δίστασε να εκτιμήσει τη νεανική εγκληματικότητα βάζοντας τα σχετικά στοιχεία στη ζυγαριά του οικονομικού κόστους! Σύμφωνα με αυτά, ετησίως οι Βρετανοί ανήλικοι, ηλικίας από 8 (!) έως 16 χρόνων, παρανομούν ποικιλοτρόπως, καθώς:

- Διαπράττουν τουλάχιστον 7.000.000 εγκληματικές πράξεις διαφόρων ειδών.- Μόνον ένας στους 40 νεαρούς εγκληματίες παραπέμπεται στα δικαστήρια και πολλοί λιγότεροι εκτίουν ποινές.

- Το οικονομικό κόστος των εγκλημάτων που διαπράττουν παιδιά και έφηβοι ξεπερνά για τα θύματά τους το αστρονομικό ποσό των 5 με 7 δισ. στερλινών. Το κόστος τέτοιων εγκλημάτων για τις κρατικές υπηρεσίες πρόνοιας και την αστυνομία ξεπερνά το άλλο αστρονομικό ποσό του 1.000.000.000 στερλινών...

Οι προτάσεις της επιτροπής

Το πόρισμα της επιτροπής ξεπερνά τις 150 σελίδες, ωστόσο, το ακριβές περιεχόμενο αναμένεται να δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα μέσα στο φθινόπωρο. Ομως, οι πληροφορίες που δημοσίευσαν οι "Κυριακάτικοι Τάιμς", αναφορικά με τις προτάσεις της επιτροπής αρκούν, για να προκαλέσουν - αν μη τι άλλο - ανατριχίλα ακόμη και στους σχετικά ψύχραιμους αναγνώστες...

"Το υπάρχον σύστημα είναι δαπανηρό, ακατάλληλο και αναποτελεσματικό", υποστηρίζουν τα μέλη της "Οντιτ", προειδοποιώντας ότι το φαινόμενο της νεανικής εγκληματικότητας αναμένεται να παρουσιάσει και νέες επικίνδυνες εξάρσεις μέσα στα προσεχή χρόνια. Και συμπληρώνουν λέγοντας: "Η κυβερνητική λογική που θέλει να αποδίδουν καρπούς τα "σωφρονιστικά καταστήματα" δεν ευσταθεί, γιατί τέτοιου είδους πρακτικές οδήγησαν μέχρι σήμερα στην κατά 25% αύξηση τη νεανικής εγκληματικότητας".

Αντί όλων αυτών, η επιτροπή προτείνει ένα εθνικό σύστημα που θα εμποδίζει τους νέους να επιστρέψουν στο έγκλημα με το να εστιαστούν οι προσπάθειες καταστολής της εγκληματικότητας στη δημιουργία καλύτερων γονέων και στη βελτίωση της συμπεριφοράς των ανήλικων δραστών. Επιπλέον, εκτιμά ότι το αδιέξοδο στις σχέσεις γονιών - παιδιών είναι ένα από τα βασικά αίτια της νεανικής εγκληματικότητας και απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση σχετικά με την άσκηση εθνικής στρατηγικής, "ώστε να βοηθηθούν οι γονείς να αναπτύσσουν καλή συμπεριφορά και να παρέχουν ευκαιρίες σε όλους τους νέους ανθρώπους, ώστε να γίνουν ενεργά και χρήσιμα μέλη της κοινωνίας".

Μία από τις κεντρικές προτάσεις της επιτροπής είναι εκείνη που αναφέρει ότι οι γονείς θα πρέπει να παραδεχτούν τις ευθύνες τους απέναντι στην πολιτεία αναφορικά με τα ποινικά αδικήματα που διαπράττουν τα παιδιά τους. Πώς; Με το να επιβαρύνονται οι γονείς και όχι η πολιτεία το κόστος της πολυποίκιλης αντιμετώπισης των νεαρών δραστών, όσο και όπου μπορούν!

Η έκθεση προτείνει ότι προτού ακόμα ένα ζευγάρι αποκτήσει παιδί, ιδίως μάλιστα όταν κατοικεί σε περιοχές υψηλού κινδύνου από άποψη εγκληματικότητας, θα πρέπει από πριν - και συγκεκριμένα για ένα διάστημα περίπου δύο χρόνων - να έχει εκπαιδευτεί σε ειδικά κέντρα όπου θα συναναστρέφεται με "έμπειρους", όπως αναφέρεται, γονείς... Αυτές οι επισκέψεις στα ειδικά κέντρα προτείνεται να είναι προγραμματισμένες και να γίνονται δύο ώρες τη βδομάδα.

Συντηρητισμός από Τόρις και Εργατικούς...

Οταν οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί αναφέρονται στη νεανική εγκληματικότητα, συνηθίζουν να μιλούν για "κρίση". Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάικλ Χάουαρντ, έχει διπλασιάσει την ανώτατη ποινή για ανήλικους παραβάτες ή εγκληματίες που φυλακίζονται σε ειδικά σωφρονιστικά ιδρύματα. Ο σκιώδης υπουργός Εσωτερικών, ο Εργατικός Τζακ Στρο, ξεπέρασε τις συντηρητικές ιδέες του συναδέλφου του, μιλώντας για σωφρονιστικά κέντρα νεανικής εγκληματικότητας με ύψιστα μέτρα ασφαλείας και μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας παιδιών και εφήβων!

Η Επιτροπή Οντιτ πιστεύει ότι κανένα κόμμα δεν έχει μία συγκροτημένη αποδοτική πολιτική πάνω στο καυτό αυτό ζήτημα. Η απάντηση, λέει, δεν είναι περισσότερη αστυνόμευση ή σκληρότερες ποινές. Αυτό που χρειάζεται είναι καλύτεροι γονείς, οι οποίοι όμως για να γίνουν καλύτεροι θα πρέπει είτε να μάθουν, είτε να πληρώσουν!

Ζητούμενο, λοιπόν, κατά την Επιτροπή Οντιτ, είναι οι ικανοί γονείς... Μόνο που οι "καλοί" γονείς δε γίνονται τέτοιοι, με κίνητρο την απειλή να βάλουν το χέρι στην τσέπη, αντικαθιστώντας τις κοινωνικές και κρατικές υπηρεσίες. Είναι, άλλωστε, μάλλον... έκδηλο ότι το φαινόμενο της νεανικής εγκληματικότητας φαίνεται πως είναι πιο περίπλοκο και πιο δύσκολο από το να περιστρέφεται γύρω από τον άξονα της διαλυμένης ή κοινωνικά αναίσθητης οικογένειας... Το γεγονός, άλλωστε, των διευρυμένων φαινομένων νεανικής εγκληματικότητας σε πολλές χώρες της ανεπτυγμένης Δύσης έρχεται να επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Η νέα "ριζοσπαστική" πρόταση - επιταγή της Επιτροπής Οντιτ προς τη βρετανική κυβέρνηση μοιάζει να ακούει στο "εντυπωσιακό" τρίπτυχο: Εγκλημα, τιμωρία, όλα στο βωμό του χρήματος!

Οι γονείς του μέλλοντος θα τιμωρούν τα παιδιά τους προτού τους τιμωρήσει το κράτος με γερά πρόστιμα! Θα πρέπει να υιοθετήσουν ειδικούς κανόνες συμπεριφοράς σε ειδικά κέντρα έμπειρων γονέων και όχι να ανακαλύπτουν το δικό τους κώδικα επικοινωνίας με τα νέα μέλη της κοινωνίας του αύριο. Ολα θα πρέπει να "ελέγχονται" και να ζυγίζονται με τη "λογική" της τιμής του κόστους προς εξαφάνιση της "ηθικής".

Το εάν αυτές οι προτάσεις θα υλοποιηθούν ή θα μείνουν "λόγια στα χαρτιά", δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι αντανακλούν μία "μικρή", αλλά όχι αμελητέα τάση της σημερινής βρετανικής κοινωνίας. Και εάν αυτό δεν αρκεί, τότε ας θυμηθούμε την πρακτική τέτοιων "ιδεών" στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού: Οπως εκείνο το δικαστή της Φλώριδα που φυλάκισε ανύπαντρη μητέρα γιατί δεν μπόρεσε να σταματήσει την ανήλικη κόρη της από το να κάνει σκασιαρχείο από το σχολείο (!) ή τον άλλο συνάδελφό του από τη Νότια Καρολίνα που επέτρεψε στην Ντέμπορα Χάρτερ να πάρει μαζί της την κόρη της στο σπίτι για να εκτίσει εκεί την ποινή για κλοπή ...με το να είναι και οι δύο, μάνα και κόρη, αλυσοδεμένες στο σπίτι!

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ