Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Αυγούστου 1996

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΧΤΕΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ
ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
ΛΑΕ
τώρα με το ΚΚΕ

Η ψήφος στο ΚΚΕ έχει πολλαπλή αξία, γιατί δίνει απάντηση και στην επικίνδυνη αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ και στα εναλλακτικά σενάρια, που είναι δικομματισμός με άλλη μορφή

Η αποφασιστική ενίσχυση της εκλογικής δύναμης του ΚΚΕ αποτελεί τη μόνη αποτελεσματική και σίγουρη καταδίκη του δικομματισμού και ταυτόχρονα την αναντικατάστατη προϋπόθεση για την αντεπίθεση του λαού και το άνοιγμα των μετεκλογικών διεργασιών και προοπτικών, που έχει έχει ανάγκη ο τόπος και οι εργαζόμενοι, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.

Ανοίγοντας και τυπικά την επίσημη προεκλογική εκστρατεία του Κόμματος και παρουσιάζοντας την Εκλογική Διακήρυξη,την οποία συζήτησε και ενέκρινε την Κυριακή το βράδυ η ΚΕ, η ΓΓ του ΚΚΕ σημείωσε: Ακούμε αυτή την περίοδο για νέες ιδέες, νέα πρόσωπα, νέες προτάσεις, νέες εποχές. Οι θέσεις, όμως, του κάθε κόμματος είναι συγκεκριμένες. Κρίθηκαν από το 1993 μέχρι σήμερα και στα λόγια και στα έργα. Και το ΚΚΕ διαθέτει αυτό το μεγάλο όπλο: τις διακηρύξεις και τις πράξεις του, που ποτέ δεν ήρθαν σε αντίθεση μεταξύ τους. Ούτε, βεβαίως θα 'ρθουν σε αντίθεση και την άλλη μέρα των εκλογών.

Οι εκλογές γίνονται, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, διότι έτσι συμβούλευσαν και επέλεξαν οι ΗΠΑ, οι οικονομικοί κύκλοι των Βρυξελλών και η ελληνική πλουτοκρατία, με στόχο να εξαπολυθεί ένα χρόνο νωρίτερα μια νέα θύελλα αντεργατικών αντιλαϊκών μέτρων αφ' ενός και αφ' ετέρου, να κλείσουν βιαστικά και ως πακέτο, θέματα που έχουν σχέση με το Αιγαίο και το Κυπριακό και ενδεχόμενα και με τα Βαλκάνια.

Οι εκλογές, όμως, κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι ταυτόχρονα και μια ευκαιρία για τον ελληνικό λαό, που πρέπει να την αξιοποιήσει και να σταθμίσει σωστά την ψήφο του. Να ανοίξει κάποιο φως στις μετεκλογικές εξελίξεις. Να φανεί η προοπτική που υπάρχει σ' αυτόν τον τόπο. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, για την αντεπίθεση του λαού. Και αντεπίθεση αυτή τη στιγμή σημαίνει υπερψήφιση του ΚΚΕ. Αποφασιστική ενίσχυση εκείνου του πόλου, που όχι μόνο θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου στη μετεκλογική περίοδο, αλλά θα βάλει πλώρη και για την ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού, του μπλοκ των δυνάμεων και των μηχανισμών που σήμερα καταδυναστεύουν το λαό.


ΣΕΛ.  6   -   11

Δε θα περάσει έτσι

Μπαίνουμε σήμερα στην πέμπτη μέρα της ιδιαίτερα σύντομης προεκλογικής περιόδου. Ωστόσο θέματα που άπτονται της διασφάλισης μιας στοιχειώδους δημοκρατικής διαδικασίας δεν έχουν βρει λύση. Ενα από τα σοβαρότερα είναι και η εξασφάλιση των όρων μιας ισότιμης σχετικά πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων. Και εδώ δεν υπάρχει περιθώριο για λόγια, αλλά μόνο για πράξεις. Πρώτα και κύρια από την κυβέρνηση, αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα.

Τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα: Πρώτον, απαιτείται εδώ και τώρα, και όχι στο παρά πέντε της Κυριακής των εκλογών, να ληφθούν μέτρα και αποφάσεις που να εξασφαλίζουν την πραγματικά ισότιμη παρουσία των κομμάτων στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και σε όλες ανεξαιρέτως τις εκπομπές ειδησεογραφικού και ενημερωτικού χαρακτήρα. Πολύ περισσότερο, που η κυβέρνηση και οι δικομματικοί συνδαιτημόνες της θέλουν να δώσουν χαρακτήρα "τηλε-εκλογών" στην επικείμενη αναμέτρηση. Δεύτερον, απαιτείται εδώ και τώρα οι κανόνες αυτοί να έχουν γενική ισχύ και στα κρατικά και στα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ. Η επαναλαμβανόμενη αθλιότητα του δήθεν "πλουραλισμού", που ξεχειλίζει ήδη από τα γαλαζοπράσινα "παράθυρα" των ιδιωτικών ιδιαίτερα τηλεοπτικών σταθμών, πρέπει να πάρει τέλος. Τρίτον, απαιτείται εδώ και τώρα, να απαγορευτεί ρητά η χυδαία τακτική της κατασκευής των αποτελεσμάτων, μέσω των κατά παραγγελία δημοσκοπήσεων, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Ας ξεκαθαρίσουν, λοιπόν, τις θέσεις τους. Είτε έτσι, είτε αλλιώς. Ας είναι πάντως σίγουροι ότι το επιχειρούμενο - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - καθεστώς της προεκλογικής "τηλε-τύφλωσης" δε θα περάσει έτσι.



ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Οι αγρότες ψηφίζουν με συλλαλητήρια

Τα "τρακτέρ της οργής" θα ξαναβγούν στους δρόμους στις 5 Σεπτέμβρη. Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους οι αγρότες, για να υπερασπίσουν το εισόδημά τους, αλλά και για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής από τα καταστροφικά μέτρα, που επιβάλλει η ΕΕ και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις


ΣΕΛ.  14   -   15
Προεκλογικά "κεραμίδια" και πάλι...

Και προεκλογικά "κεραμίδια" του ΟΕΚ προγραμματίζει να ρίξει επί της κεφαλής των ψηφοφόρων ο πρωθυπουργός, ακολουθώντας την πεπατημένη και ξανα-εξαγγέλλοντας δάνεια του ... επόμενου αιώνα!


ΣΕΛ.  18
Προς "κατεδάφιση" η κοινωνική ασφάλιση

Ετοιμος να ξεκινήσει το έργο της κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης, αμέσως μετά τις εκλογές, με οδηγό τη "Λευκή Βίβλο" είναι ο κυβερνητικός οδοστρωτήρας. Προτεραιότητά μας, η "αναμόρφωση" του ασφαλιστικού, δήλωσε χτες ο υπουργός Εργασίας


ΣΕΛ.  19
Το 80% των Ελλήνων καταναλώνουν ... χυδαία!

Νέα πρόκληση της κυβέρνησης σε βάρος του λαού. Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει, σε συνέντευξή του, πως οχτώ στους δέκα Ελληνες "καταναλώνουν χυδαία και προκλητικά" και ζουν σε καθεστώς ευμάρειας. Επίδειξη κυνισμού για τα μέτρα που έρχονται μετά τις εκλογές


ΣΕΛ.  21

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ