Σάββατο 18 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Εξέγερση πεινασμένων!

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ. -

Η έλλειψη βασικών ειδών διατροφής εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας στη Βορειοανατολική Βραζιλία προκάλεσε χτες εξέγερση πεινασμένων.

Εκατοντάδες απεγνωσμένοι και πεινασμένοι κάτοικοι της πόλης Αφογάδος δε Ινγασέιρα, της πολιτείας Περναμπούκο εισέβαλαν σε αποθήκες τροφίμων και τις λεηλάτησαν αρπάζοντας περίπου 20 τόνους τροφίμων!

Η δημαρχίνα της πόλης, Μαρία Σιμόες, κήρυξε χτες την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δηλώνοντας αδυναμία να βοηθήσει τους ανθρώπους που λιμοκτονούν. "Δεν έχουμε τα μέσα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που πεινούν" είπε χαρακτηριστικά η δήμαρχος, ενώ εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι "η λεηλασία των αποθηκών δεν έγινε κατόπιν οργανωμένου σχεδίου, αφού ήταν αποτέλεσμα της απόγνωσης στην οποία βρίσκονται οι πεινασμένοι άνθρωποι".

Η πόλη Αφογάδος δε Ινγασέιρα, που έχει πληθυσμό περίπου 32.000 ανθρώπων, βρίσκεται 400 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας της επαρχίας, Ρεσίφε. Τα περισσότερα καταστήματα με είδη διατροφής παραμένουν κλειστά τον τελευταίο καιρό, λόγω των ελλείψεων που παρουσιάζονται στην αγορά.

Το ίδιο 24ωρο, χιλιάδες φτωχοί αγροτοκαλλιεργητές που συμμετέχουν στο "Κίνημα Αγροτών Χωρίς Γη" άρχισαν κινητοποιήσεις σε όλη τη Βραζιλία, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να "θυμίσουν" στην κυβέρνηση του Προέδρου Ενρίκε Καρδόσο ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι φονιάδες των 19 φτωχών αγροτών που σκοτώθηκαν στις 17 Απρίλη 1996,στην πόλη Ελδοράδο δος Καράχας του Αμαζονίου, όταν οι ιδιωτικοί αστυνομικοί των μεγαλογαιοκτημόνων τους πυροβόλησαν επειδή ζητούσαν λίγη γη!

Το "Κίνημα Αγροτών Χωρίς Γη" έχει πραγματοποιήσει κατά καιρούς δυναμικές κινητοποιήσεις, σε μία προσπάθεια να κάνει τον Πρόεδρο Ενρίκε Καρδόσο να υλοποιήσει τις παλιές προεκλογικές υποσχέσεις για αναμοιρασμό της καλλιεργήσιμης γης. Ομως, και τα τελευταία δύο χρόνια, οι συγκρούσεις αγροτών ή και ακτιβιστών με τους μεγαλογαιοκτήμονες στάθηκαν αναπόφευκτες. Σύμφωνα με στοιχεία της "Καθολικής Εκκλησίας" στη Βραζιλία, το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους έχουν σκοτωθεί - για παρόμοιους λόγους - πάνω από 14 άτομα, ενώ πέρσι οι νεκροί ξεπέρασαν τους 27.

Το 90% της καλλιεργήσιμης βραζιλιάνικης γης το κατέχει ένα 20% μεγαλογαιοκτημόνων, ενώ οι οικογένειες 5.000.000 φτωχών αγροτών δεν έχουν ούτε στρέμμα...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org