Σάββατο 18 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 44
ΔΙΕΘΝΗ
Γερμανία

Το τεστ των εκλογών στη Σαξονία - Ανχάλτη

Το ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας - Ανχάλτης (με πρωτεύουσα τώρα το Μαγδεμβούργο) αποτελούσε την εποχή της ΓΛΔ μια από τις αναπτυγμένες βιομηχανικές περιοχές, που με το τέλος του πολέμου είχαν ξεκινήσει σχεδόν από το μηδέν. Μέσα σε λίγα χρόνια, πάνω στα ερείπια, ανυψώθηκαν συγκροτήματα εργοστασίων μηχανοκατασκευών, μπήκαν σε λειτουργία τα μεταλλωρυχεία του Μάνσφελντ, κατασκευάστηκαν εργοστάσια χημείας και αναπτύχθηκε μια καλά οργανωμένη συνεταιριστική αγροτική παραγωγή.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι της περιοχής είχαν την καθημερινή τους εργασία, τα σχολεία και πανεπιστήμια λειτουργούσαν κανονικά, η υγεία ήταν επίσης μέλημα του κράτους και οι γυναίκες δεν ασχολούνταν μόνο με την κουζίνα, αλλά χάρη στα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς είχαν τη δυνατότητακαι έκαναν κατά κανόνα χρήση του δικαιώματος της εργασίας στη βιομηχανία, τη γεωργία ή άλλες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες.

Εδώ και οχτώ χρόνια η εικόνα αυτή του κρατιδίου άλλαξε τελείως. Από τη βιομηχανία, το μόνο που απέμεινε είναι η χημεία - που ομολογουμένως εκσυγχρονίστηκε, αλλά πέρασε στα χέρια ιδιωτικών επιχειρήσεων - και από τα πολλές δεκάδες χιλιάδες χέρια που εύρισκαν παλιά εργασία, απόμειναν τώρα μερικές εκατοντάδες.

Το κρατίδιο αυτό με ποσοστό ανεργίας 23,2% στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού κατέχει το θλιβερό ρεκόρ όχι μόνο σε σχέση με τα άλλα ανατολικογερμανικά κρατίδια, αλλά και σε πανεθνική κλίμακα.

Ενα δεύτερο θλιβερό ρεκόρ κατέχει η Σαξονία - Ανχάλτη: το δημόσιο χρέος της ανέρχεται στο συγκριτικά υψηλό ποσοστό των 20 δισεκατομμυρίων μάρκων.

Υπό τις συνθήκες αυτές στις τοπικές βουλευτικές εκλογές στις 26 Απρίλη οι ψηφοφόροι θα έπρεπε να ρίξουν μαύρο στους υποψήφιους της κυβέρνησης που την αποτελούν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα - SPD (πλειοψηφικά), σε συνεργασία με τους πράσινους και ανοχή του ΚΟΔΗΣΟ και με πρωθυπουργό τον σοσιαλδημοκράτη Ράινχαρντ Χέπνερ.

Προς την κατεύθυνση αυτή παροτρύνει και η αντιπολιτευόμενη Χριστιανοδημοκρατία (CDU), που για ενίσχυση του εκλογικού της αγώνα οργάνωσε συγκεντρώσεις με ομιλητές τον ίδιο τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ και τον διάδοχό του Σόιμπλε.

Φαίνεται όμως ότι οι εκλογείς ρίχνουν ολόκληρη ή μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση στο κρατίδιο όχι στην τοπική σοσιαλδημοκρατία, αλλά στην κυβερνητική Χριστιανοδημοκρατία στη Βόννη. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα πρόσφατα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων σύμφωνα, με τα οποία τα ποσοστά της σοσιαλδημοκρατίας ανέβηκαν σε σύγκριση με το 1994 κατά ορισμένες μονάδες.

Από την άποψη αυτή τα εκλογικά αποτελέσματα στις 26 Απρίλη θα αποτελέσουν μετά τις εκλογές της Κάτω Σαξονίας του Μάρτη, ένα δεύτερο τεστ για τις προτιμήσεις των εκλογέων ως τις γενικές εκλογές (27 Σεπτέμβρη). Αλλά και από μια άλλη άποψη παρουσιάζουν ενδιαφέρον οι εκλογές αυτές. Ποια θα είναι η τύχη των άλλων κομμάτων: Των Πράσινων, του ΚΟΔΗΣΟ και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), για το οποίο αγωνίζεται και ο πρώην ΥΠΕΞ Γκένσερ.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στους Πράσινους ποσοστό κάτω από το 5% οπότε δε θα μετάσχουν στη Βουλή, πράγμα που φαίνεται πιθανό και για το FDP. Αντίθετα, το ΚΟΔΗΣΟ φέρεται να συγκεντρώνει ποσοστά πάνω από 20% - σχεδόν τα ίδια με τη χριστιανοδημοκρατία.

Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν διακηρύξει γενικά ότι είναι κατά της συνεργασίας με το ΚΟΔΗΣΟ. Το δίλημμα συνεπώς της τοπικής σοσιαλδημοκρατίας είναι αν θα ζητήσουν και πάλι την ψήφο ανοχής του ΚΟΔΗΣΟ για το σχηματισμό μονοκομματικής ή (στην περίπτωση επιτυχίας και των Πράσινων) δικομματικής κυβέρνησης, όπως ως τώρα. Ναι, αλλά το ΚΟΔΗΣΟ διατυπώνει τώρα ορισμένα αιτήματα: Να συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα συγκεκριμένα κονδύλια για κοινωνικούς και άλλους κοινωφελείς σκοπούς και για την υποστήριξη των έργων της αυτοδιοίκησης.

Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ