Σάββατο 18 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΗ
Σκληρά παιδικά χρόνια

Νέες, δραματικότερες διαστάσεις, και πριν απ' όλα στην Αφρική, έχει προσλάβει η παιδική εργασία. Σήμερα, πάνω από το 40% των παιδιών στη μαύρη ήπειρο είναι αναγκασμένα να εργάζονται σκληρά, προκειμένου να συμβάλουν στην επιβίωση των οικογενειών τους, ενώ η διάρκεια της βασικής σχολικής τους εκπαίδευσης περιορίζεται όλο και περισσότερο...

Η παγκόσμια πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στην παιδική εργασία, που ξεκίνησε στις 19 Γενάρη από την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων Μανίλα και στην οποία συμμετέχουν πάνω από 5.000 εργαζόμενα παιδιά, συνεχίζεται αυτή τη στιγμή στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και πρόκειται να καταλήξει στην Αφρική και συγκεκριμένα στο Κάπσταντ της Νότιας Αφρικής.

Πριν λίγες μέρες, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου: Με βάση τα στοιχεία, τα οποία περιέχονται σε μια πρόσφατη μελέτη της, η οργάνωση αυτή του ΟΗΕ κάνει αυστηρή προειδοποίηση ενόψει της ανησυχητικά αυξανόμενης παιδικής εργασίας στην πιο φτωχή ήπειρο του πλανήτη μας. Στην περίπτωση, που η παιδική εργασία συνεχίσει ν' αυξάνεται με τους σημερινούς ετήσιους ρυθμούς, τότε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, το 2010 θα υπάρχουν στην Αφρική πάνω από 100 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά. Κύρια αιτία του τραγικού αυτού φαινομένου θεωρείται η στασιμότητα της οικονομίας, ο υψηλός αριθμός των παιδιών και η αθλιότητα που κυριαρχεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της μαύρης ηπείρου.

Βέβαια, την παιδική εργασία τη συναντά κανείς σ' όλες τις ηπείρους του πλανήτη μας. Στην Αφρική, όμως, αυτή έχει αναρριχηθεί σε πρωτόγνωρα ύψη... Τη στιγμή, που στις χώρες της Λατινικής Αμερικής σήμερα εργάζεται το 17% των παιδιών και στην Ασία το 21%, το μέσο αφρικάνικο ποσοστό έχει ήδη φτάσει στο 41%. Ιδιαίτερα ανησυχητική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην Κένυα, στην Αιθιοπία, στη Νιγηρία και την Ουγκάντα.

Στην Ασία, ένας αριθμός από τα παιδιά αυτά εργάζεται σε διάφορους τομείς της υφαντουργίας, ενώ τα άλλα στην αγροτική και οικιακή οικονομία. Στην Αφρική, όμως, το 70% των παιδιών απασχολείται σχεδόν αποκλειστικά στην αγροτική οικονομία και προσπαθεί να συνδυάσει την εργασία με τη σχολική εκπαίδευση, την οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν την αρχίζουν καθόλου, λόγω εξαντλητικής απασχόλησης. Τα παιδιά αυτά, που εργάζονται σε ξένα οικογενειακά νοικοκυριά, συχνά γίνονται θύματα άγριας κακοποίησης ακόμα και σεξουαλικής...

Προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί ως ένα βαθμό αποτελεσματικά το τραγικό αυτό κοινωνικό φαινόμενο, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προτείνει στα αφρικανικά κράτη την επεξεργασία μιας Συμφωνίας για την καταπολέμηση των εξτρεμιστικών διαστάσεων που έχει προσλάβει η παιδική εργασία. Η Συμφωνία αυτή τον επόμενο Ιούνη θα πρέπει να συζητηθεί σε μια σχετική διεθνή Συνδιάσκεψη, η οποία πρόκειται να συγκληθεί στη Γενεύη.

Στη νέα αυτή Συμφωνία για παιδιά και νέους ηλικίας κάτω των 18 χρόνων, θα πρέπει αυστηρά να καθορίζεται το τι ακριβώς σημαίνει σκληρή εκμετάλλευση της παιδικής εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή θα υπογραφεί το 1999 και, όπως αναμένεται, θα δημιουργήσει αντικειμενικές δυνατότητες μείωσης της παιδικής εργασίας. Πολύ σημαντικό ρόλο σχετικά με τη διαμόρφωση της Συμφωνίας αυτής καλούνται να παίξουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε παγκόσμια κλίμακα, αφού στον πλανήτη μας σήμερα πάνω από 370 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια είναι θύματα της απάνθρωπης παιδικής εργασίας.

Ν. Η. Η.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ