Παρασκευή 10 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επιτροπή ενάντια στη συνθήκη

Επιτροπή ενάντια στη Συνθήκη Σένγκεν και σε όσα αυτή επιφέρει συστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ της Τετάρτης, έπειτα από πρωτοβουλία του Συνδικάτου Οικοδόμων να πραγματοποιήσει εκδήλωση - ενημέρωση, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με θέμα "Φακέλωμα και Δημοκρατία δε συμβιβάζονται".

Ο Νίκος Τσιώνης,μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αθήνας Κατά της Συμφωνίας Σένγκεν, ενημερώνοντας τους συγκεντρωμένους για τις επιπτώσεις της Συνθήκης στη ζωή του απλού πολίτη, επισήμανε ότι τα αποτελέσματα της συμφωνίας έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά, τόσο στη διαδικασία της νομιμοποίησης των οικονομικών μεταναστών και στη διαδικασία παροχής πολιτικού ασύλου, όσο και στη διακριτική παρακολούθηση της καθημερινής συνδικαλιστικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Στη συνέχεια κάλεσε τους παρευρισκόμενους να σηκώσουν μέτωπο αντίστασης ενάντια στην περιστολή των ατομικών και πολιτικών ελευθεριών, στην ακύρωση διατάξεων διεθνών συνθηκών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην κατάργηση της ιδιωτικής ζωής, στη νομιμοποίηση των παρακολουθήσεων, είτε γίνονται από ελληνικές, είτε από ξένες υπηρεσίες.

Από πλευράς του Συνδικάτου Οικοδόμου, ο πρόεδρος Βασίλης Αχτσής,κατήγγειλε την αντισυνταγματικότητα της επικύρωσης της Συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, τονίζοντας: "Εμείς και με βάση το άρθρο 23 παρ. 3 του Συντάγματος, θεωρούμε ότι η επικύρωση της Σένγκεν είναι ουσιαστικά και τυπικά άκυρη, αφού εκτός των άλλων δε συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων στη Βουλή και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε. Ετσι κι αλλιώς τέτοια αντιδραστικά νομοθετήματα είναι άκυρα στη συνείδηση της εργατικής τάξης και όλου του λαού μας".

Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση, οι οποίοι, παίρνοντας το λόγο κατήγγειλαν με τη σειρά τους την αντισυνταγματικότητα της Συμφωνίας, τονίζοντας ότι αυτή έρχεται σε αντίθεση κύρια με τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών αλλά και με τις διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν κλιμάκιο της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" με επικεφαλής τον υποψήφιο νομάρχη Θεσσαλονίκης Μιχάλη Σπυριδάκη,ο γγ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Θόδωρος Κυριακίδης,οι Ηλίας Θερμός και Ηλίας Κουσκουβέλης,καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς Σοφία Τεμεκενίδου,ο αντιπρόεδρος της ΔΕΘ Γρηγόρης Χατζησάββας,και ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Θεμιστοκλής Νικολαϊδης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ