Παρασκευή 10 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Τρομοκρατικές" συλλήψεις Κνιτών

Αστυνομικοί συνέλαβαν προχτές το βράδυ δύο μέλη της ΚΝΕ και με κατασκευασμένες κατηγορίες τα οδήγησαν στον εισαγγελέα

Αντιμέτωποι με το κλίμα αστυνομοκρατίας, που προσπαθεί η κυβέρνηση να καλλιεργήσει ενάντια σε όσους δε σκύβουν το κεφάλι στην αντιλαϊκή πολιτική, βρέθηκαν προχτές το βράδυ δύο μέλη της ΚΝΕ, που αναίτια συνελήφθησαν. Πρόκειται για τους φοιτητές και μέλη της ΚΝΕ Ντίνα Ξένου και Χρήστο Παπαδάκη,οι οποίοι συνελήφθησαν χτες το βράδυ στην Ομόνοια ...χωρίς να καταλάβουν και οι ίδιοι γιατί. Στους δύο Κνίτες "φόρτωσαν" τις κατηγορίες της εξύβρισης, απείθειας και απειλής (!), ενώ κατά την προσαγωγή και την κράτησή τους, οι αστυνομικοί τούς στέρησαν κάθε πολιτικό δικαίωμα, ακόμα και αυτό του να τηλεφωνήσουν.

Οι αστυνομικοί σταμάτησαν τους δύο Κνίτες προχτές το βράδυ, καθώς διέρχονταν από το σταθμό του ΗΣΑΠ στην Ομόνοια για εξακρίβωση στοιχείων και κάλεσαν τον Χρήστο Παπαδάκη να αδειάσει την τσάντα του. Οταν την άδειασε, στη θέα του "Ριζοσπάστη", οι αστυνομικοί τον κάλεσαν να τους ακολουθήσει στο τμήμα. Ο Χρήστος Παπαδάκης είπε στην Ντίνα Ξένου να ειδοποιήσει στην ΚΟΑ, με αποτέλεσμα να προσαχθεί και η ίδια, την οποία μάλιστα οι αστυνομικοί συνέλαβαν, τραβώντας την κουκούλα του μπουφάν της. Οι δύο Κνίτες οδηγήθηκαν στην κλούβα που ήταν σταθμευμένη στην πλατεία Ομόνοιας και στη συνέχεια στο 4ο Αστυνομικό Τμήμα στην Ομόνοια, όπου και παρέμειναν όλο το βράδυ. Παρά το ότι το γεγονός συνέβη στις 8.45 μ.μ., σύμφωνα με το δελτίο συμβάντων της αστυνομίας, μέχρι τις 11.15 μ.μ. δεν επέτρεψαν στους δύο Κνίτες να τηλεφωνήσουν.

"Δε μου εξήγησαν για ποιο λόγο ήμουν κει μέσα", είπε στο "Ρ" η Ντίνα Ξένου, η οποία, μετά από δύο ώρες, σύμφωνα με τη μαρτυρία της, έμαθε ότι ήταν κι αυτή κατηγορούμενη. "Με κατηγόρησαν για απειλή στους αστυνομικούς. Ηταν τρεις αστυνομικοί και με κατηγόρησαν ότι τους απείλησα", τονίζει.

"Κάτω τα χέρια απ' τους κομμουνιστές"

Χτες το μεσημέρι, οι δύο Κνίτες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για τα αδικήματα της εξύβρισης, απείθειας και απειλής. Εξω από το κτίριο 16 των δικαστηρίων στην οδό Ευελπίδων, εκατοντάδες μέλη της ΚΝΕ υποδέχτηκαν τους δύο συντρόφους τους, οι οποίοι έφτασαν δεμένοι με χειροπέδες (!), φωνάζοντας τα συνθήματα "Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές, κάτω τα χέρια απ' τους κομμουνιστές", "Λιτότητα, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός", "Η τρομοκρατία δε θα περάσει" κ.ά. Τα μέλη της ΚΝΕ έμειναν συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο, ενώ οι δύο "κατηγορούμενοι" οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία, όπου τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή και απειλή κατά συρροή, ενώ ανατέθηκε προανάκριση σε πταισματοδίκη.

Διάβημα του Στρατή Κόρακα

Διάβημα στο 4ο Αστυνομικό Τμήμα Αθηνών, στη Γενική Ασφάλεια και στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίο, πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, μετά τη σύλληψη των δύο μελών της ΚΝΕ, χτες το βράδυ στην Ομόνοια. Ο Στρατής Κόρακας διαμαρτυρήθηκε έντονα και τόνισε ότι τα φαινόμενα φασιστικής - αντικομμουνιστικής νοοτροπίας στην Αστυνομία δεν είναι μεμονωμένα κρούσματα, όπως κάθε φορά διατείνεται ο υπουργός στη Βουλή και στον Τύπο. Ζήτησε να επιβληθούν μέτρα. Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, "χαρακτηριστικό στην όλη κατάσταση, είναι η περιφρονητική στάση, που κράτησαν απέναντι στον βουλευτή του ΚΚΕ, ο αστυνόμος Μαρκάτος από τη Γενική Ασφάλεια και ο υπαστυνόμος Μαρές από το 4ο Αστυνομικό Τμήμα Αθηνών".

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται επίσης: "Η σύλληψη των μελών της ΚΝΕ και η παραπομπή τους στο δικαστήριο έγινε επειδή δήθεν αντιστάθηκαν και εξύβρισαν τους αστυνομικούς, όπως ψευδώς υποστηρίζει η Αστυνομία. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Οι αστυνομικοί εξαγριώθηκαν, όταν στην τσάντα του ενός, που ερεύνησαν, βρήκαν το "Ριζοσπάστη". Ενώ την Κνίτισσα τη συνέλαβαν, γιατί πήγε να ειδοποιήσει το Κόμμα!!".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ