Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Απροκάλυπτη αντιλαϊκή επίθεση
  • Παραλήρημα υπέρ σκληρών νεοφιλελεύθερων μέτρων από τον Κ. Καραμανλή στη χτεσινή ΚΕ
  • Δε διστάζει όμως να ζητήσει ενίσχυση του κόμματός του στις δημοτικές εκλογές!

Σε ένα παραλήρημα υπέρ των πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων και αντιλαϊκών μέτρων, επιδόθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ στη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αποσκοπώντας προφανώς να υπερφαλαγγίσει την κυβέρνηση Σημίτη, αλλά και να καλύψει το "κενό" των διαγραφέντων. Την απροκάλυπτη αντιλαϊκή επίθεση ο Κ. Καραμανλής συνόδευσε με διακηρύξεις περί "καθαρής φιλελεύθερης πολιτικής", προφανώς για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών για τη σοβαρότητα των προθέσεών του.

Με τη χτεσινή του εμφάνιση, που συμπίπτει με τον ένα χρόνο από την εκλογή του στην ΚΕ, ο Κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε πόσο επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα είναι η πολιτική που εφαρμόζει η ηγεσία της ΝΔ, η οποία προσφέρει την καλύτερη βοήθεια στην κυβέρνηση Σημίτη στο πλαίσιο του μοιράσματος ρόλων στο αντιλαϊκό μέτωπο. Χαρακτηριστικό είναι πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ απλά "παρακολουθεί και σχολιάζει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης". Παρ' όλα αυτά, ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε να ζητήσει την ενίσχυση της ΝΔ στις δημοτικές εκλογές, υπογραμμίζοντας την πολιτική σημασία τους.

Επιχειρώντας να πείσει ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη, με αφορμή και την υποτίμηση της δραχμής, δεν πρόκειται να έχει αποτελέσματα και θα αποτύχει, ακριβώς για να δείξει ότι χρειάζεται το κόμμα του στην εξουσία, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε εκτενώς στον όρο "διαρθρωτικές αλλαγές" και τον αποκωδικοποίησε, σύμφωνα με τις θέσεις του κόμματός του. Απαντώντας στο ερώτημα, που ο ίδιος έθεσε, "τι θα πει διαρθρωτικές αλλαγές σε απλά ελληνικά", τόνισε χαρακτηριστικά: "Η βαθιά αλλαγή του ρόλου, της έκτασης και της λειτουργίας του κράτους".

Στη συνέχεια, δε δίστασε να γίνει πιο συγκεκριμένος σε μια σειρά τομείς, στην προσπάθειά του να αποδείξει ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε καμία διαρθρωτική αλλαγή. Ετσι, στον τραπεζικό τομέα, που χαρακτήρισε "άθλιο, αντιπαραγωγικό και νοσηρό" το τμήμα που ελέγχεται από το κράτος, ζήτησε να ελέγχεται από τους ιδιώτες ακόμα και η Εθνική Τράπεζα, γιατί, όπως είπε, αποκρατικοποίηση δεν είναι μόνο να εκχωρείται ένα μειοψηφικό συνήθως πακέτο μετοχών στον ιδιώτη, αλλά "ποιος διοικεί, ποιος τρέχει (!), από πού ελέγχεται αυτός που διοικεί".

Στο ίδιο μήκος κύματος, αναφερόμενος στην "Ολυμπιακή", επανέλαβε την πρόταση για ιδιωτικοποίησή της και μάλιστα ισχυρίστηκε ότι την πρόταση αυτή δεν την απορρίπτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, γιατί "γνωρίζουν ότι το μέλλον τους εξαρτάται από την επιβίωση της επιχείρησης"!

Μένοντας στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων επέκρινε την κυβέρνηση, γιατί δε λέει "λέξη για τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΠ" (!) και ειδικά για την τελευταία είπε ότι δεν έχει κανένα νόημα η μετοχοποίηση του 20%, αλλά πρέπει να παραδοθεί το πλειοψηφικό πακέτο στον ιδιωτικό τομέα.

Στις διαρθρωτικές αλλαγές περιέλαβε, στη συνέχεια, τη μεγαλύτερη ελαστικότητα και ευλυγισία των εργασιών σχέσεων, την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης στα πρότυπα των γνωστών νόμων της κυβέρνησης της ΝΔ, τον περιορισμό των δημόσιων - κοινωνικών - δαπανών και την ενθάρρυνση των επενδύσεων μέσω της παροχής φορολογικού ασύλου.

Αντιλαμβανόμενος προφανώς ότι τα παραπάνω έχουν πολιτικό κόστος, κάλεσε τα στελέχη σε πανστρατιά, ενόψει των δημοτικών εκλογών, γιατί - όπως είπε - θα έχουν ξεκάθαρο πολιτικό μήνυμα, το οποίο βέβαια έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία και για τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ.

Εικόνα κρίσης

Από τις ομιλίες των στελεχών της ΝΔ που έγιναν στη συνέχεια φάνηκε καθαρά το μέγεθος της κρίσης που πλήττει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενδεικτικά ο βουλευτής Γ. Σούρλας εκτίμησε ότι το κόμμα δεν μπορεί να πάει σε νίκες όπως είναι σήμερα, γιατί ουσιαστικά έχει αποτύχει η επικοινωνιακή και οργανωτική πολιτική. Ζήτησε να επαναπροσδιοριστεί η αντιπολιτευτική τακτική και να βρεθεί η "χρυσή τομή" με τους διαγραφέντες. Απογοητευμένος εμφανίστηκε ο Μ. Μανωλάκος, ο οποίος διαπίστωσε ότι "ούτε η Αριστερά δε βρισκόταν τόσα χρόνια στην παρανομία όσο εμείς στην αντιπολίτευση" (!), ενώ ο νεοεκλεγείς, προχτές το βράδυ, Δ. Σουβλάκης, προχώρησε ακόμα περισσότερο, λέγοντας ότι "τώρα καταλαβαίνω γιατί χάνουμε. Αν αυτό είναι ΚΕ, λυπάμαι αλλά δεν είναι η θέση μου εδώ"!.

  • O K. Μητσοτάκης, ο οποίος επέστρεψε χτες το βράδυ, ύστερα από δεκαήμερη απουσία στο εξωτερικό, απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πολιτική δήλωση, λέγοντας "θα τα πούμε σε άλλη ευκαιρία".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ