Σάββατο 21 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΗΣ ΤΑΣΙΑΣ ΣΚΑΡΤΣΙΑΡΗ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Οργανώνονται οι άνεργοι

- Πρόσφατα συστάθηκε Επιτροπή Ανέργων στην Πάτρα. Ποιοι ανταποκρίθηκαν στο πρώτο κάλεσμά της;

- Στο πρώτο κάλεσμα, που απηύθυνε η ομάδα πρωτοβουλίας, ανταποκρίθηκαν απολυμένοι της "Πειραϊκής - Πατραϊκής", άνεργες γυναίκες από τον Ιματισμό, άνεργοι ιδιωτικοί υπάλληλοι και κυρίως νέοι απόφοιτοι Λυκείου. Φιλοδοξούμε να συσπειρωθούν γύρω μας όλες οι χιλιάδες των ανέργων της περιοχής.

- Ποιοι είναι οι στόχοι της Επιτροπής και τι ενέργειες προγραμματίζεται;

- Πρώτος στόχος της Επιτροπής είναι να γίνει γνωστή στην Πάτρα η σύστασή της. Για το σκοπό αυτό, εκδώσαμε δελτία Τύπου και δώσαμε συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ. Το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία ενός περιπτέρου έξω από τον ΟΑΕΔ της Πάτρας, έτσι ώστε να βρεθούμε σε άμεση επαφή και επικοινωνία με τους εγγεγραμμένους ανέργους της περιοχής. Επίσης προγραμματίζουμε συναντήσεις με τους φορείς της περιοχής (Εργατικό Κέντρο, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, Δήμος Πάτρας, Νομαρχία Αχαϊας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εργατικά σωματεία). Εχουμε στόχο τη δημιουργία κοινού μετώπου δράσης απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης, που, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την ανεργία, αλλά, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, την αυξάνει, μη παίρνοντας ουσιαστικά μέτρα ανάπτυξης του παραγωγικού ιστού της περιοχής, όπως την επαναλειτουργία της Π - Π, της "Χαρτοποιίας Λαδόπουλου" και των άλλων επιχειρήσεων κάτω από τον έλεγχο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.

Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η απαίτηση λήψης άμεσων μέτρων ουσιαστικής στήριξης των ανέργων. Σαν τέτοια θεωρούμε: Την επιδότηση των ανέργων, που θα διαρκεί μέχρι να εξασφαλίσουν εργασία και θα φτάνει στα επίπεδα του 80% του βασικού μεροκάματου. Την εξασφάλιση υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης στους ανέργους και στα μέλη της οικογενείας τους. Την επιδότηση των νέων που είναι σε ηλικία να μπουν στην παραγωγή και δε βρίσκουν δουλιά. Την παροχή έκτακτων επιδομάτων στις περιόδους των γιορτών και του καλοκαιριού, επιδομάτων παιδιών, κοινωνικού τουρισμού, δωρεάν μεταφοράς με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Επίσης, ζητάμε: Να γίνουν ειδικές ρυθμίσεις για τις περιπτώσεις εκείνων των ανέργων που βρίσκονται κοντά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και αδυνατούν να βρουν δουλιά. Να καταργηθούν οι ειδικές ρυθμίσεις επιδότησης των εργοδοτών, αυτά τα κονδύλια να δίνονται για επιδότηση των ανέργων και όχι για την αύξηση των υπερκερδών της εργοδοσίας. Τα προγράμματα κατάρτισης και ειδίκευσης να περνούν μέσα από τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση.

- Ποιους θεωρείτε συμμάχους σ' αυτόν τον αγώνα που ξεκινάτε;

- Η Επιτροπή Ανέργων παλεύει μαζί με το συνδικαλιστικό κίνημα για τον αυστηρό έλεγχο και δραστικό περιορισμό των απολύσεων, την καθιέρωση του 35ωρου, με 7ωρη καθημερινή απασχόληση, με ενίσχυση των αποδοχών, την αντιμετώπιση του προβλήματος της "μαύρης" εργασίας, με την παροχή ίσων δικαιωμάτων στους αλλοδαπούς εργάτες. Παλεύουμε ενάντια στην κατάργηση του ρόλου του ΟΑΕΔ, που προωθεί συστηματικά η κυβέρνηση, ενάντια στα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, ενάντια στα ΤΣΑ που προωθεί η κυβέρνηση και στην περιοχή μας. Πιστεύουμε πως για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των ανέργων και στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη τη χώρα, πρέπει να συντονίσουμε τον αγώνα μας με όλες τις επιτροπές ανέργων που έχουν δημιουργηθεί πανελλαδικά, αλλά κύρια με τα εργατικά συνδικάτα, που έχουν διάθεση να αντιπαλέψουν μαζί μας τη λαίλαπα των αντιδραστικών μέτρων που περνά η κυβέρνηση.

Π. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ