Σελ. /48
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Μάρτη 1998

Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
"Δώρο" 1,4 τρισ. δραχμές στους κυβερνητικούς "ομοτράπεζους"

Πολυσέλιδο αφιέρωμα του "Ρ" στην υποτίμηση της δραχμής, στις πραγματικές αιτίες που την επέβαλαν και τις βαριές και πολύμορφες συνέπειές της, σε βάρος του λαού και της εθνικής οικονομίας

Τουλάχιστον 1,4 τρισεκατομμύρια δραχμές ξάφρισαν, τη νύχτα της υποτίμησης, μια χούφτα ομοτράπεζων της κυβέρνησης, που διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε συνάλλαγμα! Σύμφωνα με στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα ο "Ρ", οι καταθέσεις σε συνάλλαγμα - καταθέσεις κατ' εξοχήν των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου - έφταναν τις παραμονές της υποτίμησης το αστρονομικό ποσό των 10 τρισεκατομμυρίων δραχμών! Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοί τους, αυτόματα, τις αύξησαν στο ποσοστό της υποτίμησης, δηλαδή κατά 14%!

Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν, με τον πλέον αδιάψευστο τρόπο, ότι κύριος υπονομευτής σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, πρωταθλητής στο στίβο της κερδοσκοπίας, είναι η ίδια η κυβέρνηση και η πολιτική που ακολουθεί. Μια πολιτική, που, εκ των προτέρων, ήταν βέβαιο ότι, στα πλαίσια της ένταξης της χώρας στο Μηχανισμό Ευρωπαϊκών Ισοτιμιών, θα οδηγήσει στην υποτίμηση της δραχμής και, μάλιστα, λίγους μήνες μετά την πλήρη απελευθέρωση των καταθέσεων σε συνάλλαγμα. Απελευθέρωση, που διακαώς επιθυμούσαν και απαιτούσαν οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, τις αξιώσεις των οποίων υλοποίησαν οι "εκσυγχρονιστές", με την υποτίμηση και όλα τα συνοδευτικά μ' αυτή μέτρα.

Στο μεταξύ, όλο και νέες πλευρές των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έρχονται στην επιφάνεια, ενώ απροσδιόριστο είναι μέχρι στιγμής το ακριβές κόστος και οι καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχουν για τους εργαζόμενους και τη χώρα, συνολικά.


ΣΕΛ.  8   -   15

"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ"
Καταστροφικός ο κυβερνητικός "αεροδιάδρομος"

Η σημερινή, άσχημη κατάσταση, που αντιμετωπίζει ο εθνικός αερομεταφορέας, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα των συσσωρευμένων συνεπειών των κοινοτικών κατευθύνσεων και των ανάλογων πολιτικών, που εφάρμοζαν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" των τελευταίων χρόνων. Το πανό της φωτογραφίας είναι από μια παλιότερη διαδήλωση εργαζομένων, το Μάη του 1994. Κι όμως, τα όσα γράφει προβλέπουν με απόλυτη ακρίβεια τα σημερινά αδιέξοδα.

Σήμερα, η κυβέρνηση εκβιάζει και απειλεί τους εργαζόμενους της "Ολυμπιακής", για να φορτωθούν και νέα δυσβάσταχτα βάρη, στο πλαίσιο μιας νέας δήθεν "επιχείρησης εξυγίανσης". Ο στόχος διπλός: Η παράδοση μιας "καθαρής" εταιρίας στον γερμανό "στρατηγικό σύμμαχο" απο τη μιά και η εκμετάλευση της περίπτωσης "Ολυμπιακή", ως Δούρειο Ιππο και "πιλότο", για την επιβολή της πολιτικής αυτής σε όλες τις ΔΕΚΟ απο την άλλη.


ΣΕΛ.  35


Αποστολή
Το Λαύριο της ανεργίας και της φτώχειας

"Κουφάρια" παλιών εργοστασίων, έρημα σπίτια, άδειοι δρόμοι, φτώχεια "αμπαρωμένη" καλά πίσω απ' τις πόρτες των σπιτιών και μαρασμός. Αυτή είναι η εικόνα του Λαυρίου σήμερα. Οχτώ ολόκληρα χρόνια μετά το βιομηχανικό κραχ, η πόλη εξακολουθεί να "σπαράσσεται", με τους μαραζωμένους απ' την ανεργία κατοίκους της να βολοδέρνουν στις γύρω περιοχές, ψάχνοντας για ένα μεροκάματο και πουλώντας όσο όσο, όπως όπως, την εργατική τους δύναμη


ΣΕΛ.  24   -   25
Συνέντευξη
"Οι λαοί πρέπει να είναι άγρυπνοι"

Για την ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση στη χώρα του, την υποκινούμενη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και την επιτακτική ανάγκη συνεργασίας των λαϊκών κινημάτων στη Βαλκανική, μιλά στο "Ρ" ο Χόσνι Μιλόσι, γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Αλβανίας


ΣΕΛ.  42   -   43
Λιμάνια
Στην πορεία του ξεπουλήματος...

"Η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών έχει αποδειχτεί όχι μόνο δαπανηρή, αλλά μη απαραίτητη, αναποτελεσματική και από πολλές απόψεις αντιπαραγωγική", σημειώνει μια βρετανική μελέτη, για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η κυβέρνηση Σημίτη συνεχίζει απτόητη την πορεία προς την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών λιμανιών, κάνοντας αρχή με το δραστικό χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων


ΣΕΛ.  16
Αύριο, η αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων

Την πρώτη συντονισμένη και αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων θα λάβουν αύριο η κυβέρνηση και τα αντιλαϊκά της μέτρα.

  • Στις 5.30 το απόγευμα, πέντε ομοσπονδίες, δεκάδες σωματεία και η Συντονιστική Επιτροπή Ανέργων Αθήνας οργανώνουν πανεργατική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία.
  • Στις 12 το μεσημέρι, επίσης, πραγματοποιούν κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Κλαυθμώνος, οι εργαζόμενοι των απειλούμενων με ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών.

ΣΕΛ.  /PARA>

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ