Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ MEDA
Σκοπιμότητες πίσω από την πρόταση τροποποίησής του

Τις σκοπιμότητες που υποκρύπτει η πρόταση τροποποίησης του κανονισμού σχετικά με τη διαδικασία έγκρισης των μέτρων εφαρμογής του προγράμματος MEDA, καθώς και την επιχειρούμενη αποφυγή κάθε κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης στην Ολομέλεια του ΕΚ κατά τη διάρκεια συζήτησης "για την έγκριση των κατάλληλων μέτρων όταν απουσιάζει ένα ουσιαστικό στοιχείο για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης υπέρ ενός μεσογειακού εταίρου".

"Κάτω από αυτή τη διάταξη τροποποίησης, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ξέρουμε ποιος είναι, ακόμα και αν δεν αναφέρεται. Πρόκειται για την Τουρκία, που είναι ο μοναδικός μεσογειακός εταίρος που έχει τέτοιου είδους πάρε - δώσε με το MEDA λόγω της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συνεχιζόμενης κατοχής του βορείου τμήματος της Κύπρου και της συστηματικής εξόντωσης του κουρδικού λαού".

"Ο κανόνας της ομοφωνίας εξασφαλίζει ορισμένες προϋποθέσεις για να μην καταδολιεύεται για λόγους σκοπιμότητας η υπόθεση. Η τροποποίηση του κανονισμού, που επιχειρείται με την αντικατάσταση του κανόνα της ομοφωνίας από αυτόν της πλειοψηφίας για τη λήψη των αποφάσεων, αναιρεί αυτές τις προϋποθέσεις".

"Το θέμα του MEDA, υπογράμμισε ο Β. Εφραιμίδης, αυτή η πρόταση, αγγίζει ουσιαστικά θέματα που έχουν σχέση με τις σχέσεις της Κοινότητας με τρίτες χώρες. Είναι ένα θέμα ουσίας, πρόκειται για εξωτερική πολιτική, πρόκειται ακόμα για διάθεση πόρων της ΕΕ, δηλαδή χρημάτων που με ιδρώτα καταβάλλει ο Ευρωπαίος φορολογούμενος. Επομένως, σ' αυτή την περίπτωση, το ΕΚ, το κατευθείαν εκλεγμένο από τους λαούς, και δικαίωμα έχει και υποχρέωση να παρεμβαίνει στη διαδικασία".

"Θα ήθελα, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, η σχετική πρόταση που προσεγγίζει την αποκατάσταση της ισορροπίας των τριών θεσμικών οργάνων υπέρ του ΕΚ να ήταν πιο σκληρή, πιο αυστηρή, στο ότι η γνώμη του ΕΚ να είναι οπωσδήποτε υποχρεωτική για το Συμβούλιο και την Κομισιόν και να μην είναι φιλολογικού τύπου. Είπε το ΕΚ τη γνωμάτευσή του, είπε τη γνώμη του και από εκεί και ύστερα το Συμβούλιο και η Κομισιόν αποφασίζουν όπως θέλουν, δηλαδή όπως συνήθως γίνεται στην πράξη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ