Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πάνδημη η κηδεία του Μήτσου Βλησίδη

Οι κομμουνιστές της περιοχής και ο χανιώτικος λαός αποχαιρέτησαν χτες τον αγωνιστή κομμουνιστή, που υπηρέτησε σ' όλη του τη ζωή τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού των Χανίων

Το ύστατο "χαίρε" είπαν χτες στον Μήτσο Βλησίδη οι κομμουνιστές των Χανίων και οι συναγωνιστές του στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, πλήθος Χανιωτών, παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της περιοχής, που γνώρισαν τον Μήτσο Βλησίδη, στέλεχος του ΚΚΕ, στους μακρόχρονους και καθημερινούς αγώνες για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για τα κομμουνιστικά ιδανικά και μια καλύτερη ζωή, στον αγώνα για τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο χανιώτικος λαός, με τη μαζική παρουσία του, όπως και με την παρουσία εκπροσώπων δεκάδων μαζικών φορέων στην κηδεία του Μήτσου Βλησίδη, εξέφρασε την εκτίμησή του στον αγωνιστή, στον κομμουνιστή και τον άνθρωπο του λαού Μήτσο Βλησίδη, που έφυγε ξαφνικά, προχτές, στα 75 χρόνια της ζωής του. Η κηδεία του Μήτσου Βλησίδη έγινε δημοτική δαπάνη, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων, τον οποίο υπηρέτησε επί πολλά χρόνια ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος.

Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, στην κηδεία του Μ. Βλησίδη παραβρέθηκαν οι: Δημήτρης Γόντικας μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Μήτσος Αρβανιτάκης μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Τηλέμαχος Δημουλάς μέλος της ΚΕ και γραμματέας Περιοχής Κρήτης, ολόκληρο το Γραφείο Περιοχής Κρήτης και αντιπροσωπείες των ΝΕ των τεσσάρων νομών της Κρήτης και της ΚΝΕ. Τηλεγράφημα και στεφάνι απέστειλε ο Κ. Μητσοτάκης από το Παρίσι, ενώ παραβρέθηκε και ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Σήφης Βαλυράκης.Επίσης, ανάμεσα στους εκπροσώπους των δεκάδων μαζικών φορέων και τους παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, παραβρέθηκαν και ο πρόεδρος του ΕΚ Χανίων, από το Δικηγορικό Σύλλογο, το Τεχνικό Επιμελητήριο, παράρτημα Κρήτης κλπ.

Τον τελευταίο αποχαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ εκφώνησε ο Τηλ. Δημουλάς,ενώ αποχαιρέτησαν τον Μήτσο Βλησίδη η νομάρχης Χανίων Αλ. Μαρκογιαννάκη,ο δήμαρχος Χανίων Γ. Τζανακάκης και ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίος και, από την ΠΕΑΕΑ, ο Λευτέρης Ηλιάκης,καθώς και εκπρόσωπος της ΚΝΕ.

Συγκεντρωθήκαμε για να σε τιμήσουμε

Αποχαιρετώντας τον αγωνιστή κομμουνιστή Μήτσο Βλησίδη,ο Τηλέμαχος Δημουλάς,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης, σημείωσε τα παρακάτω:

"Πώς να εκφράσεις με λόγια την ιστορία ενός αφοσιωμένου κομμουνιστή, ενός μάχιμου ανθρώπου, σαν του συντρόφου μας Μήτσου Βλησίδη; Ενός ανθρώπου, που ταύτισε τη ζωή του μέχρι την ύστατη στιγμή με την πορεία του εργατικού και λαϊκού κινήματος, με την πορεία του ΚΚΕ; Ενός ανθρώπου, που δούλευε ακούραστα καθημερινά, για να κάνει πράξη τις αρχές και τις ιδέες του αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία; Ενός ανθρώπου, που αντλούσε δυνάμεις και μαχητικότητα από την ακλόνητη πίστη στην υπόθεση της εργατικής τάξης;

Πώς να εκφράσεις με λόγια το συναίσθημα της απουσίας σου, που κατέχει τη μεγάλη μας οικογένεια των κομμουνιστών; Μας είχες συνηθίσει, με την καθημερινή σου παρουσία, με την απλότητα των επιχειρημάτων σου για το δίκιο του αγώνα μας. Με τις συμβουλές και τις παροτρύνσεις σου, να γίνουμε πιο απαιτητικοί στη δουλιά μας, τις πολύτιμες γνώσεις και την εμπειρία σου, την αγωνία σου να βγαίνει κάθε βδομάδα η εφημερίδα, αλλά να πιάνει την επικαιρότητα. Τα ατέλειωτα πειράγματά σου.

Αγαπημένε μας σύντροφε Μήτσο

Είμαστε σήμερα όλοι εδώ μαζί σου. Εκπρόσωπος από το Πολιτικό Γραφείο και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματός μας, την Επιτροπή Περιοχής, τη Νομαρχιακή Επιτροπή, κομμουνιστές και Κνίτες από ολόκληρη την Κρήτη.

Δε συγκεντρωθήκαμε για να σου απευθύνουμε λόγια τελευταίου αποχαιρετισμού, αλλά για να σε τιμήσουμε. Να τιμήσουμε το παράδειγμά σου, την ανεξάντλητη πίστη και αφοσίωσή σου, την αντοχή σου να υπηρετείς το κόμμα μας, τον κοινό μας αγώνα, τον ίδιο τον λαό, από όποια θέση και αν βρέθηκες στην πολυτάραχη αγωνιστική σου ζωή.

Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι έφυγες έτσι ξαφνικά. Μόλις χτες ακόμα, συζητούσες για τις πολιτικές εξελίξεις, για τις δυσκολίες που πρέπει ακόμα να ξεπεράσουμε. Μιλούσες με την ίδια αισιοδοξία, που σε διέκρινε πάντα, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, για τη δύναμη των ιδεών μας, για την ανταπόκριση που μπορούν να βρουν οι θέσεις του κόμματος μας στη χανιώτικη κοινωνία, για την ύλη της εφημερίδας, που έπρεπε να πάει στο τυπογραφείο.

Ο Μήτσος Βλησίδης γεννήθηκε στον Αποκορώνα, πριν 75 χρόνια από φτωχή προσφυγική οικογένεια. Από μικρός ρίχτηκε στη βιοπάλη. Φοίτησε και τέλειωσε το Γυμνάσιο του Βάμου. Από μαθητής ακόμα του Γυμνασίου, υιοθέτησε την προοδευτική και κομμουνιστική ιδεολογία.

Πάλεψε τον ντόπιο και ξένο καταχτητή στην αρχή μέσα από την Παγκρήτια Οργάνωση Ελευθέρων Νέων, που, αργότερα, προσχώρησε στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ σαν στέλεχος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων και της Περιοχής Κρήτης. Για την αντιστασιακή του δράση πιάστηκε το 1947 και βασανίστηκε απάνθρωπα. Δικάστηκε σε δύο χρόνια φυλακή και μετά την απόλυσή του εκτοπίστηκε στα Αντικύθηρα και στη συνέχεια στον Αϊ - Στράτη.

Με το χουντικό πραξικόπημα του 1967, πιάστηκε μαζί με άλλα στελέχη της ΕΔΑ και εκτοπίστηκε στη Γιάρο και σε συνέχεια στο Παρθένι της Λέρου. Συνολικά για την κομμουνιστική και αντιστασιακή του δράση, έμεινε στις φυλακές και εξορίες 17 χρόνια. Με τη μεταπολίτευση και τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, πήρε μέρος στην ανασυγκρότηση της Κομματικής Οργάνωσης Χανίων από διάφορες στελεχικές θέσεις.

Δούλεψε πολλά χρόνια σαν μέλος του Γραφείου της Νομαρχιακής Επιτροπής και του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ και σαν διευθυντής της εφημερίδας "ΑΛΗΘΕΙΑ". Το 1993 και 1996 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στα Χανιά.

Τα Χανιά τον Μήτσο Βλησίδη τον γνώρισαν σαν υπερασπιστή μιας μαχητικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 1982 μέχρι το 1994, που εκλεγόταν συνεχώς δημοτικός σύμβουλος και σαν αντιδήμαρχο μέχρι το 1988.

Τον γνώρισαν σαν γνώστη των λαϊκών προβλημάτων της χανιώτικης κοινωνίας, μαχητή των λαϊκών συμφερόντων, που τα υπερασπίστηκε με την πλούσια αρθρογραφία στον τοπικό Τύπο, με τις πολλαπλές παρεμβάσεις του σε κάθε πολιτική και κοινωνική δραστηριότητα που συμμετείχε.

Σύντροφε Μήτσο,

Ταξίδεψε ήσυχα στο τελευταίο σου ταξίδι. Μπορεί να έφυγες ξαφνικά από κοντά μας, αλλά να 'σαι σίγουρος ότι τη θέση σου στον αγώνα θα την πάρουν χιλιάδες νέοι αγωνιστές. Αυτά που πίστεψες και πάλεψες δεν είναι ουτοπία και άπιαστα όνειρα, όπως νομίζουν μερικοί. Να 'σαι σίγουρος ότι το αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό μέτωπο θα φτιαχτεί. Οτι η εργατική τάξη μαζί με τους συμμάχους της θα καταφέρει να καταχτήσει την πολιτική εξουσία. Ο άλλος δρόμος για την Ελλάδα θα προχωρήσει. Θα δικαιωθούν οι σκληροί, μα και ωραίοι αγώνες, οι δικοί σου και χιλιάδων άλλων λαϊκών αγωνιστών και αγωνιστριών της δικής σου γενιάς, μα και εμάς των νεότερων.

Σύντροφέ μας Μήτσο θα σε θυμόμαστε πάντα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ