Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μακριά από τα προβλήματα των ΤΕΙ
  • Αρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για θέματα ΤΕΙ
  • Απ. Τασούλας: Δεν είναι στις επιλογές της κυβέρνησης, η λύση των προβλημάτων των ιδρυμάτων

Αρχισε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που ρυθμίζει θέματα των ΤΕΙ καθώς και μια σειρά άλλα εκπαιδευτικά θέματα. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που και αποσπασματικό είναι αλλά και ούτε καν μετριάζει τα προβλήματα των ΤΕΙ, όπως τόνισε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας.

Η πολιτική της κυβέρνησης, τόνισε, είναι αποφασισμένη και μέσα στα πλαίσια αυτά κινείται και το παρόν νομοσχέδιο καθώς δεν καθιερώνει την Ενιαία Τριτοβάθμια Ανώτατη Εκπαίδευση που είναι η απάντηση στα σημερινά αδιέξοδα. Ο Απ. Τασούλας υπογράμμισε ότι μία τέτοια συζήτηση θα προϋπέθετε λύση στο θεσμικό πλαίσιο, στο προσωπικό και στο περιεχόμενο σπουδών και όχι όπως γίνεται σήμερα με το συζητούμενο νομοσχέδιο. "Οι κυβερνώντες γνωρίζουν όλα αυτά τα προβλήματα αλλά δεν είναι στις επιλογές τους η επίλυσή τους", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Ετσι, όπως τόνισε, αμφισβητείται το διδακτορικό ως προσόν των διδασκόντων αφού πλέον δεν αναφέρεται ότι η έγκριση των διδακτορικών θα γίνεται από το ΔΙΚΑΤΣΑ όπως γινόταν μέχρι τώρα.

Επίσης δε λύνει κανένα από τα προβλήματα του έκτακτου προσωπικού που αποτελεί το 50% του υπηρετούντος προσωπικού ενώ και για το μόνιμο προσωπικό παραμένουν τα προβλήματα.

Ο Απ. Τασούλας επεσήμανε τον κίνδυνο κατά του θεσμού του ασύλου καθώς όπως προβλέπει το νομοσχέδιο σε περίπτωση διαφωνίας στο αρμόδιο όργανο, το θέμα θα συζητιέται όχι στη Γενική Συνέλευση όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα αλλά στο Συμβούλιο του ΤΕΙ, διάταξη που εμπεριέχει τον κίνδυνο να "σφίξουν τα πράγματα" στο θέμα του ασύλου.

Δε λείπει και το χτύπημα στους σπουδαστές καθώς προβλέπει ότι το δικαίωμα στη σίτιση και τη στέγαση θα είναι συνάρτηση της επίδοσης στις σπουδές. Δηλαδή, υπογράμμισε εύστοχα ο Απ. Τασούλας, όποιος θα έχει βαθμό κάτω από οκτώ για παράδειγμα, δε θα τρώει ούτε θα στεγάζεται; Καταλήγοντας, δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να ψηφίσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ