Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Μέρα μνήμης η 17η Νοέμβρη

Εγκρίθηκε χτες από την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η αναμορφωμένη πρόταση νόμου του Α αντιπροέδρου της Βουλής Π. Κρητικού "για την καθιέρωση της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ως μέρα τιμής στην ελληνική νεολαία και ως επετείου της Δημοκρατικής Αντίστασης του λαού".

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πρόταση είχε έρθει προ καιρού στην επιτροπή, αλλά οι διατάξεις που περιείχε προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς άφηναν τα περιθώρια για "καπέλωμα" του γιορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από την εκάστοτε κυβέρνηση. Μετά τις αντιδράσεις αυτές, ο Π. Κρητικός απάλειψε όλες τις διατάξεις της πρότασης νόμου και άφησε ένα μόνο άρθρο το οποίο αναφέρει:

"Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αναγνωρίζεται ως πράξη ύψιστης αντίστασης της Ελληνικής Νεολαίας και του Λαού κατά της Δικτατορίας και υπέρ της Λαϊκής Κυριαρχίας. Η 17η Νοεμβρίου καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης στους αγωνιστές και μάρτυρες και ως μέρα Τιμής για την Ελληνική Νεολαία".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, στην τοποθέτησή του, ζήτησε να προστεθεί στο κείμενο ότι η εξέγερση αναγνωρίζεται εκτός όσων αναφέρει η πρόταση νόμου και ως πράξη υπέρ της Δημοκρατίας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας. Επίσης ότι καθιερώνεται ως μέρα μνήμης και για "εγρήγορση και αγώνα". Ο Απ. Τασούλας επιφυλάχτηκε να αναπτύξει την ολοκληρωμένη πρόταση του κόμματος, όταν το θέμα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ