Τετάρτη 18 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Υπό τη σκιά της υποτίμησης
  • Να αποσυρθεί, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ζήτησε το ΚΚΕ
  • Θριαμβολογίες από τον Γ. Παπαντωνίου για την υποτίμηση
  • Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα

Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ συνάντησε χθες η κυβερνητική επιχειρηματολογία υπέρ της υποτίμησης της δραχμής, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στη Βουλή, με την ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση των επενδύσεων, το λεγόμενο αναπτυξιακό.

Για "εγκληματικά σκληρά μέτρα προς όφελος του μεγάλου, κυρίως του πολυεθνικού κεφαλαίου" έκανε λόγο ξεκινώντας την παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,τονίζοντας ότι "δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να εμπιστευτεί ούτε μία φορά αυτή την κυβέρνηση. Εχει αποδειχθεί άκρως επικίνδυνη", αφού "τα νέα μέτρα δρομολογούν μεγαλύτερη λιτότητα, διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας". Ξεκαθάρισε ότι "αυτό το βαρύ χτύπημα που δέχεται ο ελληνικός λαός είναι το αποτέλεσμα της τυφλής υποταγής της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες". Αφού αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της υποτίμησης στους εργαζόμενους και το λαό, ο Στρατής Κόρακας σημείωσε ότι παράλληλα θα αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. "Οι ιδιωτικοποιήσεις επιταχύνονται και διευρύνονται" είπε, ενώ ταυτόχρονα έχουμε "χτύπημα του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων"

Ο Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε τις γνωστές προκλητικές δηλώσεις της κυβέρνησης για "τεράστια εθνική επιτυχία" και "αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της εθνικής μας ανταγωνιστικότητας". Δίνοντας εξηγήσεις είπε ότι "η κίνηση ήταν εφικτή τώρα διότι τώρα έπεσε ο πληθωρισμός", αφού "ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα οι δύο κινήσεις, γιατί ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε απώλεια ανταγωνιστικότητας". Χαρακτήρισε κίνδυνο την "παραδοσιακή νευρικότητα της αγοράς", προβλέποντας όμως πως "θα απορροφηθούν οι κραδασμοί". Κατέληξε λέγοντας ότι "τα πράγματα βαίνουν με έναν τρόπο ικανοποιητικό", ενώ η υποτίμηση της δραχμής "έχει ασφαλώς ένα κόστος αλλά ανοίγει μια προοπτική".

Ο εισηγητής του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, Νίκος Γκατζής, τόνισε στην παρέμβασή του πως η κυβέρνηση μετά τις τελευταίες εξελίξεις, "θα έπρεπε να αποσύρει αυτό το νομοσχέδιο", αφού βασικά στοιχεία οικονομικών μεγεθών που το καθόριζαν έχουν παύσει να είναι σε ισχύ.

Σχολιάζοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου, ο Νίκος Γκατζής υποστήριξε όσον αφορά τις ενισχύσεις πως "γίνεται επιδότηση ώστε να ελαχιστοποιήσει το κεφάλαιο τα δικά του ρίσκα", ενώ "διευκολύνεται η καπιταλιστικοποίηση της γεωργίας με τον αποκλεισμό των γεωργικών συνεταιρισμών". Για τα άρθρα που αφορούν τις υπουργικές αρμοδιότητες παρατήρησε πως υπάρχουν "απεριόριστες δυνατότητες υπουργού και Προεδρικών Διαταγμάτων. Είμαστε αντίθετοι με αυτές τις αρμοδιότητες, σε όλη αυτή τη φιλοσοφία".

Οσο για τις εγγυήσεις του δημόσιου χρήματος που δαπανάται, ο Νίκος Γκατζής αναρωτήθηκε: "Θα πιάσει το αβγό η κυβέρνηση να το κουρέψει; Τι θα γίνει με τους αεριτζήδες; Τι να τους πάρει όταν λέει ότι πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα. Δεν υπάρχει διασφάλιση του εθνικού πλούτου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ