Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΑΣΟΥΛΑ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
"Ανθυγιεινό" το ιατρικό μισθολόγιο

- Τι γίνεται με το ιατρικό μισθολόγιο;

- Στην κοινοβουλευτική επιτροπή ψήφισαν συναινετικά το σχετικό νομοσχέδιο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Tο καταψήφισαν το ΚΚΕ, ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ.

Το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των γιατρών που κάνουν τίμια τη δουλιά τους στα νοσοκομεία, για δύο λόγους: Μια μερίδα γιατρών, κυρίως, των μεγάλων αστικών κέντρων, έχουν τέτοιους περιορισμούς ως προς τον αριθμό των εφημεριών, που δε θα μπορούν ούτε να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου σε εφημερίες, αλλά ούτε να συμπληρώσουν το εισόδημα συνολικά που έπαιρναν μέχρι τώρα από τακτικές αποδοχές και εφημερίες. Αντίθετα, σε μια σειρά επαρχιακά νοσοκομεία, που τα τμήματα είναι ολιγάριθμα, θα αναγκάζονται να κάνουν εφημερίες περισσότερες μέρες και στο τέλος δε θα πληρώνονται, διότι θα προσκρούουν στη ρύθμιση αυτή που υπάρχει για το πλαφόν (αποδοχές από εφημερίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις τακτικές αποδοχές), αλλά και στον άλλο σκόπελο, που είναι ο ανώτατος μισθός του αρεοπαγίτη με 29 χρόνια υπηρεσία. Επειδή, λοιπόν, θα κάνουν πολλές εφημερίες, θα υπερβαίνουν τις αποδοχές του αρεοπαγίτη και είναι φυσικό για κάποιον που δουλεύει μέρα νύχτα επί ένα μήνα, να πάρει περισσότερες αποδοχές.

Πρέπει λοιπόν να στελεχωθούν επαρκώς οι μονάδες υγείας, ώστε να μην αναγκάζονται οι γιατροί να κάνουν πολλές εφημερίες.

- Τι θα γίνει με τις εφημερίες ετοιμότητας;

- Αυτή η κατηγορία εφημεριών ξεγελάει ορισμένους γιατρούς. Εφημερία ετοιμότητας σημαίνει ότι ένας μικρός αριθμός γιατρών πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες. Το υπουργείο - και ορισμένοι γιατροί της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ - έχουν άλλα στο μυαλό τους. Ισχυρίζονται ότι θα παίρνουν και από 3-4 εφημερίες ετοιμότητας. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνουν τόσες εφημερίες ετοιμότητας θα είναι πλασματικές. Αρα η πλασματικότητα, που λένε όλοι ότι θα τη σταματήσουν, θα συνεχιστεί.

Είναι πολύ πιθανόν, όμως, να μην τις πάρουν αυτές τις εφημερίες ετοιμότητας, οπότε τα εισοδήματά τους θα είναι χαμηλότερα από αυτά που είχαν μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση που έκανε το ΚΚΕ στην κοινοβουλευτική επιτροπή να μην είναι χαμηλότερο το σύνολο των αποδοχών απ' αυτές που έπαιρναν μέχρι σήμερα.Επομένως μπορεί να συμβούν και τα δύο ενδεχόμενα.

Ψηφίστηκαν και άλλες ρυθμίσεις για τις εφημερίες, όπως η τιμή μονάδας στις εφημερίες. Μέχρι τώρα η εφημερία πληρωνόταν τις αργίες και τις εξαιρέσιμες όπως σε όλους τους εργαζόμενους, με το 75%. Τώρα θα πληρώνεται στο 15%, 25% και στο 30%, ανάλογα με την κατηγορία (νυχτερινά, αργία κλπ). Αρα και στις εργασιακές σχέσεις δέχονται χτύπημα.

- Τι θα συμβεί στα Κέντρα Υγείας;

- Μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο οικονομικά κίνητρα και τώρα κόβονται κι αυτά. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα Κέντρα Υγείας θα μαραζώσουν, καθώς και οι γιατροί που εργάζονται σ' αυτά θα θελήσουν να φύγουν και νέοι γιατροί δε θα πάνε.

Το νομοσχέδιο θα έρθει σύντομα στην Ολομέλεια της Βουλής και καλό θα είναι να το δουν όχι μόνο οι γιατροί, αλλά και οι άλλοι εργαζόμενοι. Αφορά πρωτίστως τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση έχει πάρει μια τέτοια απόφαση. Ας πάρουν και οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός, τη δική τους απόφαση: Να ανατρέψουν αυτή την πολιτική και τους πολιτικούς φορείς της.

Ε. Φ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εν μέρει τακτοποίηση των εφημεριών(2009-11-24 00:00:00.0)
Πιέζει για την εφαρμογή της διευθέτησης(2008-02-26 00:00:00.0)
Βεβαιώσεις μείωσης των αποδοχών!(1999-03-24 00:00:00.0)
Ανεπαρκή κονδύλια για εφημερίες(1999-01-28 00:00:00.0)
Αύριο η γενική συνέλευση στο "Τιτάνια"(1998-10-28 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η απεργία της ΕΙΝΑΠ(1997-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ