Τετάρτη 24 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Βεβαιώσεις μείωσης των αποδοχών!

Χ. Ζαχαρόγιαννης: "Είχαμε προειδοποιήσει ότι το Ιατρικό Μισθολόγιο δε θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των νοσοκομειακών γιατρών"

Μια ακόμα οδυνηρή έκπληξη "εκσυγχρονιστικής" αντίληψης για τους νοσοκομειακούς γιατρούς έκρυβαν οι βεβαιώσεις αποδοχών τους για την εφορία. Ετσι, λοιπόν, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι οι αποδοχές για τις εφημερίες θα φορολογηθούν αυτοτελώς και με συντελεστή 20%, διαπίστωσαν ότι στις βεβαιώσεις εμφανίζονται οι αποδοχές από εφημερίες ετοιμότητας, δύο ενεργείς εφημερίες και η πάγια αποζημίωση έναντι υποχρέωσης εφημέρευσης των διευθυντών του ΕΣΥ στη στήλη των τακτικών αποδοχών. Η φορολόγηση με αυτόν τον τρόπο - ισχύει για τους ειδικευμένους και τους ειδικευόμενους - σημαίνει ότι το τμήμα αυτό των αποδοχών που περιλήφθηκε στις τακτικές αποδοχές φορολογήθηκε με διπλάσιο συντελεστή και μεταφράζεται σε επιστροφές χρημάτων μεγαλύτερης του ενός εκατομμυρίου - ιδιαίτερα στην επαρχία όπου οι γιατροί κάνουν πολλές εφημερίες ετοιμότητας.

Χτες αντιπροσωπεία του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με επικεφαλής τον μέχρι τώρα πρόεδρο Χ. Ζαχαρόγιαννη,είχε συνάντηση με τον διευθυντή Φορολογίας Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών Σπ. Βούλγαρη για το θέμα αυτό. Απ' τα λεγόμενα του Σπ. Βούλγαρη προκύπτει ότι είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει κάτι για το 1998, ενώ για το 1999 χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, η οποία είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.

Η ΕΙΝΑΠ σε υπόμνημά της προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου επισημαίνει: "Πιστεύουμε, ότι πρόκειται για άλλη μια υπαναχώρηση της κυβέρνησης, η οποία επιδεινώνει παραπέρα τη μισθολογική θέση των νοσοκομειακών γιατρών. Συνέπεια και αυτής της κατάστασης είναι ένας δραματικά μεγάλος αριθμός νοσοκομειακών γιατρών να έχει λιγότερες συνολικές αποδοχές από ό,τι είχε το Δεκέμβριο του 1997".

Η ΕΙΝΑΠ ζητά οι αποδοχές από εφημερίες ενεργείς και ετοιμότητας όπως και η πάγια αποζημίωση έναντι υποχρέωσης εφημέρευσης των διευθυντών να έχουν αυτοτελή φορολογία 20%, όπως ήταν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Και το υπόμνημα της ΕΙΝΑΠ καταλήγει: "Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να καλυφθούν τα εισοδήματα του 1998 και στο εξής, γιατί διαφορετικά η εμφάνιση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων φόρου εισοδήματος του 1998 θα προκαλέσει αναταραχή στο χώρο της υγείας".

Ανάγκη νέου Ιατρικού Μισθολογίου

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και υποψήφιος της "Πανεπιστημονικής" για το νέο ΔΣ, Χ. Ζαχαρόγιαννης,δήλωσε: Απ' το 1997 είχαμε προειδοποιήσει ότι το Ιατρικό Μισθολόγιο δε θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των νοσοκομειακών γιατρών. Η εφαρμογή του αποδεικνύει την ανάγκη ενός Νέου Ιατρικού Μισθολογίου. Ζητούμε απ' τους νοσοκομειακούς γιατρούς να ενισχύσουν τη "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση" στις εκλογές που θα γίνουν στις 28, 29 και 30 Μάρτη 1999. Η ενίσχυση της "Πανεπιστημονικής" θα αποτελέσει προϋπόθεση για μια αγωνιστική ΕΙΝΑΠ, που θα αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά στα σχέδια της κυβέρνησης".

  • Τις θέσεις της για τις εκλογές παρουσίασε χτες η "Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών".

Εντύπωση προκάλεσε η θέση για εφαρμογή του 35ωρου στους γιατρούς, καθώς και η συνεχής λειτουργία των νοσοκομείων, που μεταφράστηκε στη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, όπως προβλέπει ο νόμος 2519/97.

Πέραν των άλλων πλευρών μια τέτοια πρόταση μπορεί να οδηγήσει στο κυκλικό ωράριο - που οδηγεί στην προ ΕΣΥ περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ