• Στο πλευρό των διαγραφέντων ο Γ. Ράλλης
  • Τη δημιουργία νέου κόμματος υπονόησε με τις δηλώσεις του ο Γ. Σουφλιάς
  • Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους Στ. Μάνος και Ντ. Μπακογιάννη
  • - Η απόφαση του Πειθαρχικού για τη διαγραφή των τριών κορυφαίων στελεχών της ΝΔ (Γ. Σουφλιάς, Στ. Μάνος, Γ. Κοντογιαννόπουλος) και την προσωρινή για ένα χρόνο διαγραφή τριών βουλευτών (Ν. Κάκαλος, Α.... - 1998-02-05 00:00:00.0"/>
  • Στο πλευρό των διαγραφέντων ο Γ. Ράλλης
  • Τη δημιουργία νέου κόμματος υπονόησε με τις δηλώσεις του ο Γ. Σουφλιάς
  • Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους Στ. Μάνος και Ντ. Μπακογιάννη
  • - Η απόφαση του Πειθαρχικού για τη διαγραφή των τριών κορυφαίων στελεχών της ΝΔ (Γ. Σουφλιάς, Στ. Μάνος, Γ. Κοντογιαννόπουλος) και την προσωρινή για ένα χρόνο διαγραφή τριών βουλευτών (Ν. Κάκαλος, Α.... - 1998-02-05 00:00:00.0" /> Πόλεμος χαρακωμάτων | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 5
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Πόλεμος χαρακωμάτων
    • Πυρά Μητσοτάκη κατά της "ομάδας επίδοξων κηδεμόνων"
    • Στο πλευρό των διαγραφέντων ο Γ. Ράλλης
    • Τη δημιουργία νέου κόμματος υπονόησε με τις δηλώσεις του ο Γ. Σουφλιάς
    • Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους Στ. Μάνος και Ντ. Μπακογιάννη

    Η απόφαση του Πειθαρχικού για τη διαγραφή των τριών κορυφαίων στελεχών της ΝΔ (Γ. Σουφλιάς, Στ. Μάνος, Γ. Κοντογιαννόπουλος) και την προσωρινή για ένα χρόνο διαγραφή τριών βουλευτών (Ν. Κάκαλος, Α. Παπαληγούρας και Π. Τατούλης) ανέβασε τους τόνους της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

    Ο Κ. Μητσοτάκης έστρεψε τα πυρά του κατά των "επίδοξων κηδεμόνων" του προέδρου της ΝΔ, εννοώντας προφανώς τους Γ. Βαρβιτσιώτη, Γ. Κεφαλογιάννη, Π. Μολυβιάτη, Στ. Δήμα, οι οποίοι, όπως είπε, αποτελούν μια μικρή ομάδα που"προετοίμασε και εξετέλεσε προγραφές με μια μεθοδολογία που είναι ξένη προς τη δημοκρατική παράταξή μας". Αφήνοντας, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση στο απυρόβλητο τον Κ. Καραμανλή, τον κάλεσε να αντιληφθεί ότι η παράταξη του 47% δεν πρέπει να συρρικνωθεί στα όρια αυτής της ομάδας. Επιπλέον, δεν έκρυψε την πικρία του για τις διαγραφές λέγοντας ότι "κανείς δεν υπονόμευσε και αμφισβήτησε το νέο αρχηγό". Από τη δήλωση προκύπτει ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη ΝΔ, αλλά θα δώσει εκ των ένδον τη μάχη του. Από την πλευρά της η Ρηγίλλης δηλώνει ότι δεν πρόκειται να τον αντιμετωπίσει ως στέλεχος του κόμματος, με το επιχείρημα ότι έχει τεθεί "υπεράνω κομμάτων".

    Την ίδια στιγμή, η Ντ. Μπακογιάννη δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια για τις διαγραφές και την περίσκεψή της για την πορεία της ΝΔ, χωρίς να διευκρινίζει την τακτική και τις κινήσεις της. Ωστόσο, όπως ανέφεραν συνεργάτες της, συνιστά ψυχραιμία, ώστε να αποφευχθούν κινήσεις που θα "τραυματίσουν" τη βάση. Από το γραφείο της χτες πέρασαν μια σειρά βουλευτές (Μεϊμαράκης, Βουλγαράκης, Κασίμης, Ζαφειρόπουλος κ. ά. ), ενώ είχε επαφές με στελέχη σε ολόκληρη τη χώρα.

    Ο Γ. Ράλλης

    Στο πλευρό των διαφωνούντων εμφανίστηκε χτες ο Γ. Ράλλης ο οποίος κατηγόρησε την ηγεσία γιατί "προκάλεσε χωρίς λόγο ρήγμα στο κόμμα". Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι οι διαγραφές στελεχών ήταν "στημένες", γιατί δεν είχε τεθεί από την αρχή θέμα κομματικής πειθαρχίας όσον αφορά την τροπολογία για τις ΔΕΚΟ, η οποία όπως είπε βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, δικαιώνει την πολιτική της ΝΔ και, γι' αυτό όφειλε το κόμμα "να μην καταψηφίσει". Καταλήγοντας κάλεσε την ηγεσία να αντιληφθεί το λάθος της και να αποκαταστήσει την ψυχική ενότητα της παράταξης. Αποκάλυψε μάλιστα ότι οι Βαρβιτσιώτης και Αχιλ. Καραμανλής είχαν επικοινωνήσει μαζί του "προσπαθώντας να τον προετοιμάσουν" για τις διαγραφές.

    Σουφλιάς - Μάνος

    Οι Γ. Σουφλιάς και Στ. Μάνος με τις χτεσινές δηλώσεις τους χαρακτήρισαν αντικαταστατική, άδικη και απαράδεκτη την απόφαση του Πειθαρχικού, ενώ επέμεναν στη γραμμή ότι διώκονται για τις θέσεις και τις ιδέες τους.

    Ο Γ. Σουφλιάς εστίασε τα βέλη του στη μικρή ομάδα της Ρηγίλλης, η οποία"δημιουργεί ένα άλλο κόμμα στα μέτρα της, ένα άλλο τύπο κόμματος ιδιοκτησιακής αντίληψης, που καμία σχέση δεν έχει έχει ούτε με την ηθική και την πολιτική της ΝΔ". Το πρόβλημα, συμπλήρωσε, δεν το έχουν κυρίως οι διαγραφέντες, αλλά "το άλλο κόμμα που δημιουργήθηκε". Αποκήρυξε τις κατηγορίες περί υπονόμευσης, υπενθύμισε ότι είναι ο δημιουργός του προγραμματικού λόγου και κατέληξε λέγοντας ότι "θα δώσει τη μάχη για την αναγέννηση της παράταξης".

    Ο Στ. Μάνος,που φροντίζει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για τις μελλοντικές κινήσεις του, στη χτεσινή του δήλωση απευθύνθηκε περισσότερο στις "δυνάμεις της αγοράς" υπερασπιζόμενος τις γνωστές νεοφιλελεύθερες θέσεις του περί βαθιών επεμβάσεων στις ΔΕΚΟ και στη λειτουργία του κράτους. Αυτοί που μας διέγραψαν, τόνισε, γκρέμισαν το φράγμα της ενότητας της ΝΔ. "Το νερό χύθηκε, θα βρει όμως το δρόμο του. Η ζημιά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα διορθωθεί. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος και μεγάλη προσπάθεια".

    Ιδιαίτερα οξύς ήταν στις δηλώσεις που έκανε ο Ν. Κάκαλος,κάνοντας λόγο για Πειθαρχικά που θυμίζουν στρατοδικεία και έχουν στη σύνθεσή τους "αυτούς που ευθύνονται για τις οδυνηρότερες ήττες της παράταξης". Εκτίμησε μάλιστα ότι "η περίοδος της αντιβασιλείας θα είναι μακρά για την ηγεσία της ΝΔ". ΟΒ. Κοντογιαννόπουλος υποστήριξε ότι οι διαγραφές επιβεβαιώνουν την αδυναμία της ηγεσίας να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο και πρόκειται για συνειδητή επιλογή που δημιουργεί πρόβλημα στη συνοχή και το ρόλο και την προοπτική της ΝΔ. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος.

    Από την πλευρά των υποστηρικτών του προέδρου της ΝΔ, ο Μ. Λιάπης υποστήριξε ότι η ΝΔ βρίσκει το δρόμο της "με καθαρή πολιτική γραμμή και απαλλαγμένη από εστίες εσωστρέφειας". Αξιοσημείωτη είναι και η δήλωση του εκπροσώπου της ΠΟΛ. ΑΝ, Α. Γεροντόπουλου,ο οποίος τόνισε ότι "σημασία για εμάς έχει το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου να γίνει στο πλαίσιο του αντισημιτικού μετώπου που έχουμε προτείνει", αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για σύμπραξη ή επάνοδο του Αντ. Σαμαρά στη ΝΔ.


    Κορυφή σελίδας
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ