Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Περικόπτουν τις δαπάνες για την Υγεία

Συζητήθηκαν χτες στη Βουλή Επίκαιρες Ερωτήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Απ. Τασούλα, για τη μείωση των αμοιβών των γιατρών και τα επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες

Επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους λειτουργούς της Υγείας και τα προβλήματα των ατόμων ειδικές ανάγκες έφερε χτες στη Βουλή με δύο Επίκαιρες Ερωτήσεις του ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας, που απευθύνονταν στους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών.

Με την πρώτη Ερώτηση ο Απ. Τασούλας κατήγγειλε ότι με πρόσφατη εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών περικόπτονται οι αμοιβές των γιατρών από τις εφημερίες, αλλά και οι υπερωρίες του νοσηλευτικού προσωπικού. Μάλιστα, το υπουργείο με την εγκύκλιο αυτή όχι μόνο περικόπτει τις αποδοχές, αλλά ζητάει από γιατρούς ακόμα και επιστροφή χρημάτων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών στην απάντησή του προκλητικά δήλωσε ότι αδυνατεί να κατανοήσει την καταγγελία του βουλευτή του ΚΚΕ, αλλά στη συνέχεια επιβεβαίωσε τα όσα περιέχονται σε αυτήν, επικαλούμενος μάλιστα το ίδιο το Σύνταγμα. Συγκεκριμένα είπε ότι σύμφωνα με το άρθρο 104 του Συντάγματος οι κάθε είδους πρόσθετες αποδοχές δεν μπορεί να είναι ανώτερες από το χορηγούμενο μισθό κάτι που κατά τη γνώμη του γινόταν με τις εφημερίες των γιατρών. Για δε τις υπερωρίες του προσωπικού των νοσοκομείων ισχυρίστηκε ότι θα δίνονται μόνο εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.

Ο Απ. Τασούλας στηλίτευσε το ύφος του υφυπουργού ότι δήθεν δεν κατανοεί το περιεχόμενο της Ερώτησης, τονίζοντας ότι είναι σαφή τα πράγματα: Μέχρι πρότινος υπήρχε ένα ύψος αποδοχών με τις εφημερίες και τις υπερωρίες και τώρα με την εγκύκλιο του υπουργείου οι αποδοχές αυτές μειώνονται. Εκανε λόγο για εμπαιγμό, όταν η κυβέρνηση λέει στους γιατρούς ότι τους τρεις πρώτους μήνες του χρόνου θα αμείβονται όπως τον Δεκέμβρη, μήνας όμως κατά τον οποίο είχαν γίνει ήδη περικοπές. Σχολιάζοντας δε τον ισχυρισμό ότι κόβονται υπερωρίες, επειδή ήταν "πλασματικές", αναρωτήθηκε: "Οι ανάγκες των νοσοκομείων είναι πλασματικές";

Απαράδεκτα χαμηλά τα επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες

Με τη δεύτερη Επίκαιρη Ερώτηση ο Απ. Τασούλας κατήγγειλε ότι τα επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες παραμένουν σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα εδώ και χρόνια ενώ για ορισμένες κατηγορίες (κουφοί, νεφροπαθείς) δεν προβλέπεται κανένα επίδομα. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει γιατί δεν καταβλήθηκαν τα αναδρομικά που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση για το 1997. Ο υπουργός Υγείας Κ. Γείτονας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δείχνει συνεχές ενδιαφέρον για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και επικαλέστηκε πρόσφατη σύσκεψη της Συνομοσπονδίας τους με τον πρωθυπουργό, αλλά και τη λειτουργία 23 Κέντρων κοινωνικής υποστήριξης. Οσον αφορά τη χορήγηση των αναδρομικών ο Κ. Γείτονας είπε ότι αυτά δίνονται μέσω των Νομαρχιών και θα καταβληθούν με τις αποδοχές του πρώτου διμήνου.

"Δε φτάνει η συμπάθεια στα άτομα με ειδικές ανάγκες", είπε ο Απ. Τασούλας, υπογραμμίζοντας ότι έχουν δικαιώματα και πρέπει να ζήσουν. Κατήγγειλε ότι δεν έχουν χορηγηθεί ακόμα οι αυξήσεις στα επιδόματα και ζήτησε όλα τα φάρμακα των ατόμων με ειδικές ανάγκες να χορηγούνται δωρεάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ