Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΩΞΗ "Ρ"
Αντιδημοκρατικός παροξυσμός Πάγκαλου!

Πρωταγωνιστής της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και "θιασώτης" της επαναφοράς των αντιδραστικών διατάξεων περί "περιύβρισης αρχής" (!) αναδεικνύεται ο μηνυτής του "Ρ"

Σε μια ακόμα επιβεβαίωση του ολισθηρού και αντιδημοκρατικού δρόμου στον οποίο κινείται ο υπουργός Εξωτερικών προχώρησε, αυτοπροσώπως, ο Θ. Πάγκαλος. Ο υπουργός - διώκτης του "Ρ",που ζητά από την εφημερίδα "αποζημίωση" 100 εκατ. δραχμών,επειδή - όπως ισχυρίζεται - θίχτηκε από δημοσίευμα σε σατιρική στήλη της εφημερίδας, έφτασε στο σημείο να δικαιολογείται επισήμως, με "επιχειρήματα" που, ουσιαστικά, αποτυπώνουν την "ολοκληρωτική" αντίληψη της κυβέρνησης και την προσπάθειά της να απαγορεύσει τη δημόσια κριτική στα πεπραγμένα της, διά μέσω της ποινικοποίησης της πολιτικής κριτικής!

Συγκεκριμένα, ο Θ. Πάγκαλος, απαντώντας σε αναφορά βουλευτών του ΚΚΕ για τη μήνυση στην οποία προέβη κατά του "Ρ", κάνει λόγο για "προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας" εκ μέρους του "Ρ", διότι - όπως λέει - αντικείμενο της δίωξης της εφημερίδας "δεν είναι η ελευθερία του Τύπου, αλλά η προστασία των πολιτών, ακόμη ή κυρίως όσων εξ αυτών κατέχουν δημόσια αξιώματα από τις αυθαίρετες, ψευδείς και συκοφαντικές επιθέσεις του Τύπου"... Μάλιστα, ο υπουργός χαρακτηρίζει την καταγγελία του "Ρ" για την επιχειρούμενη από μέρους του καταστρατήγηση της ελευθερίας του Τύπου σαν "φτηνό πρόσχημα... που αποτελεί το πιο επαίσχυντο είδος καταδολίευσης ενός συνταγματικού δικαιώματος"... "Η συνταγματική προστασία της ως άνω εφημερίδας - υποστηρίζει ο Θ. Πάγκαλος - είναι θέμα άσχετο" (! ), αφού - κατά την άποψή του - το ζήτημα έγκειται στο αν "ο κάθε ανώνυμος ή ψευδώνυμος δημοσιογράφος μπορεί να συκοφαντεί και να βρίζει ανενόχλητος"... Ως "ύβρη", δε, ο Θ. Πάγκαλος εκλαμβάνει τη φράση "υπάλληλος των Τουρκοαμερικανών",με την οποία αναφερόταν στο πρόσωπό του το - σατιρικό, επαναλαμβάνουμε - δημοσίευμα. Παράλληλα, ο υπουργός δεν αποφεύγει και το ψεύδος, ισχυριζόμενος ότι ο "Ρ" "δεν τόλμησε να δημοσιεύσει" την αγωγή εναντίον του, ενώ ο "Ρ" δημοσίευσε εκτενή αποσπάσματά της και μάλιστα σχολιασμένα, πράγμα που πιθανώς ενόχλησε τον κ. Πάγκαλο.

Το ουσιαστικό ζήτημα που προκύπτει από την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών - πέρα από την ατυχή εκ μέρους του προσπάθεια καθυπόταξης της "ενοχλητικής" φωνής του ΚΚΕ, μέσω της "Δαμοκλείου σπάθης" των 100 εκατ. δραχμών, που "κοστολογεί" την τιμή του και την "αποκατάστασή της" - είναι η διαφαινόμενη επιχείρηση φίμωσης του Τύπου. Μια επιχείρηση που εξελίσσεται στο φόντο υποκριτικών αναφορών για την "προστασία των πολιτών" και των ακόμα υποκριτικότερων περί "προστασίας" των κατεχόντων δημόσια αξιώματα.

Ας μην ξεχνάει κανείς ότι την ώρα που ο μηνυτής του "Ρ" επικαλείται τα παραπάνω, ο υπουργός Δικαιοσύνης σχεδιάζει την επαναφορά των διατάξεων περί "περιύβρισης αρχής" (! ), καθώς και διατάξεις του "Μεταξικού νόμου περί Τύπου"! Με άλλα λόγια, ο υπουργός, που υποκρίνεται ότι δεν μπορεί να διακρίνει ότι η φράση "υπάλληλος των Τουρκοαμερικανών" συνιστά πολιτικό χαρακτηρισμό και πολιτική κριτική - αν στην πραγματικότητα θιγόταν δε θα συμμετείχε σε μια κυβέρνηση που ακολουθεί υποτελή και υπαλληλική πολιτική έναντι των ιμπεριαλιστών - αναδεικνύεται πρωταγωνιστής της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και του δημόσιου λόγου. Και αυτά στο όνομα του ότι η δυσμενής για την κυβέρνηση πολιτική κριτική συνιστά, δήθεν, "περιύβριση αρχής"!

Το γιατί επιλέγει αυτή η αντιδραστική του "σταυροφορία" να περάσει από το "Ρ", το έχει εξηγήσει ο ίδιος, από την 1 - 1 - 89.Τότε που σε συνέντευξή του στην "Αυριανή" και στο ερώτημα αν είναι είναι εκλεπτυσμένος αντικομμουνιστής, απαντούσε: "Γιατί εκλεπτυσμένος; Είμαι κανονικός αντικομμουνιστής... ".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ