Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εμφύλιος μακράς διάρκειας
  • Οξύνεται η εσωκομματική κρίση μετά την απόφαση του Κ. Καραμανλή για ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους αντιπάλους του
  • Επίδειξη δύναμης από τη Ρηγίλλης που δε φοβάται νέο κόμμα
  • Δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις επόμενες κινήσεις τους οι διαγραφέντες

Σε εμφύλιο πόλεμο μακράς διάρκειας και απρόβλεπτης κατάληξης οδηγείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την απόφαση του Κ. Καραμανλή να θέσει εκτός κόμματος κορυφαία στελέχη, σε μια εμφανή προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του και να θέσει το κόμμα υπό τον απόλυτο έλεγχό του.

Οι συνέπειες της αιφνιδιαστικής κίνησης του Κ. Καραμανλή είναι ήδη ορατές στο εσωτερικό του κόμματος με τον πόλεμο χαρακωμάτων και το κλίμα σύγκρουσης που έχει αναβιώσει, ενώ δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για τον ίδιο το ρόλο και την προοπτική της ΝΔ. Μάλιστα, οι "διαφωνούντες" δεν κρύβουν ότι οι διαγραφές θα πλήξουν την προοπτική εξουσίας του κόμματος γιατί περιορίζουν την εμβέλειά του και στρέφονται κατά της "πολυσυλλεκτικότητάς" του.

Σε καμία περίπτωση πάντως, οι διαγραφές των στελεχών δεν μπορούν να δώσουν διέξοδο στο "υπαρξιακό" πρόβλημα της ΝΔ, το οποίο εντοπίζεται στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική και ιδεολογία της. Επιπλέον, οι διαγραφές δε φαίνεται να δίνουν τη "δυναμική" και την "ώθηση" που προσδοκά η ηγεσία του κόμματος, αφού είναι φανερό ότι η κίνηση αυτή αντικειμενικά συρρικνώνει την εκλογική βάση και ήδη προκαλεί απογοήτευση σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο τμήμα της.

Η Ρηγίλλης επιχειρεί να πείσει ότι η περίοδος της εσωστρέφειας τέλειωσε, αλλά είναι εξόφθαλμο ότι τώρα περνά σε νέα, πιο οξυμένη, φάση. Εξάλλου, η ηγεσία της ΝΔ διαμηνύει ότι στο εξής θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο μελλοντικές "ανταρσίες" βουλευτών. Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, αφήνεται να εννοηθεί ότι ο Μ. Εβερτ, η δράση του οποίου δεν ενθουσιάζει τη Ρηγγίλης, θα είναι ο επόμενος στόχος.

Οσον αφορά το ενδεχόμενο ίδρυσης νέου κόμματος, στενοί συνεργάτες του Κ. Καραμανλή απαντούν με ειρωνεία "αν βρουν ψηφοφόρους και στελέχη ας προχωρήσουν και ας μετρήσουν τις δυνάμεις τους". Συμπληρώνουν μάλιστα ότι η πλειοψηφία των βουλευτών και στελεχών στηρίζει τις επιλογές της ηγεσίας.

Από την άλλη, οι "διωκόμενοι" δεν έχουν αποσαφηνίσει την τακτική που θα ακολουθήσουν και περιορίζονται στην καταγγελία των αποφάσεων της ηγεσίας. Ταυτόχρονα, όμως, οι περισσότεροι από αυτούς, δε φαίνονται διατεθειμένοι να εμπλακούν σε ένα "πείραμα" για νέο κόμμα και προτιμούν να μην ξεκόψουν τους δεσμούς τους με τον κόσμο της ΝΔ, επιλέγοντας να περιμένουν την έκβαση των εξελίξεων. Αισθητά διαφοροποιημένη υπήρξε η τοποθέτηση του Γ. Σουφλιά ο οποίος ουσιαστικά καλλιέργησε το έδαφος και "νομιμοποίησε" τυχόν δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού, λέγοντας ότι στη ΝΔ επικρατούν ιδιοκτησιακές αντιλήψεις και δημιουργούν κόμμα στα μέτρα τους, ενώ θεωρεί τη ΝΔ ως "το άλλο κόμμα που δημιουργήθηκε".

Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ