Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Εμμονή στην "βήμα προς βήμα" προσέγγιση

Κάλυψη στον υπουργό Εξωτερικών για τις δηλώσεις του περί προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης των διαφορών με την Τουρκία και εμμονή στη διαδικασία της βήμα προς βήμα προσέγγισης με την Τουρκία ήταν τα στοιχεία της χτεσινής τοποθέτησης του πρωθυπουργού στη Βουλή κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης.

Απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ Β. Μαγγίνα, ο Κ. Σημίτης είπε ότι από τη στιγμή που η χώρα μας από το 1993 έχει αποδεχτεί τη γενική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, τότε είναι λογικό να καλεί και την Τουρκία να προσχωρήσει σε αυτήν τη διαδικασία. "Εάν κάνει αυτό το βήμα, θα οφείλει ανάλογα να διαχειριστεί τα ζητήματα που απασχολούν στις σχέσεις της με τις άλλες χώρες και με την Ελλάδα ειδικότερα", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κ. Σημίτης είπε ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αλλαγή θέσης της ελληνικής πλευράς, ενώ υπερασπίστηκε τη Συμφωνία της Μαδρίτης, γιατί ανάμεσα στα άλλα με αυτήν "καταδείχθη το αδιέξοδο της τουρκικής πολιτικής, που βασίζεται σε απειλές και πιέσεις". Οσον αφορά τα 12 μίλια, ο πρωθυπουργός απλώς επανέλαβε για μία ακόμα φορά ότι η χώρα μας θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα, όταν το κρίνει σκόπιμο "κατά τρόπο διεθνώς αποδεκτό, όπως άλλωστε αρμόζει σε μία θαλασσινή χώρα με μεγάλα ναυτιλιακά συμφέροντα και παγκόσμια ναυτική παρουσία".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ