Σάββατο 31 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Εναρκτήριο λάκτισμα και με τη βούλα

Και το όνομα αυτού Κ. Μπακούρης.Επειτα από πολλή "σκέψη" και πολλές συζητήσεις ο πρωθυπουργός και οι στενοί συνεργάτες του αποφάσισαν να μας ανακοινώσουν τα ονόματα της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΕ και του διευθύνοντος συμβούλου, που θα έχει το πάνω χέρι σ' αυτά που θα γίνουν στην εξάχρονη πορεία προς το 2004. Το παρασκήνιο μεγάλο και οι διάφορες πληροφορίες όλο αυτό το διάστημα στα ΜΜΕ (ή κατασκευαζόταν από αυτά για να προωθήσουν τους δικούς τους ανθρώπους) ήταν πάμπολλες.

Μια διαχρονική "θεωρία"

Αν κάτι έχει διάρκεια από το σύνολο των διακηρύξεων, σχεδίων και προγραμμάτων του ΠΑΣΟΚ είναι η θεωρία που διατύπωσε σε ανύποπτο χρόνο ο κ. Γ. Κατσιφάρας "περί θυρωρών".Η σύνθεση της Επιτροπής για την Ολυμπιάδα του 2004 αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ανθρωποι από το πουθενά αναλαμβάνουν εν λευκώ - ουσιαστικά - την υλοποίηση έργων δισεκατομμυρίων που θα επηρεάσουν, αναμφισβήτητα, λόγω του εύρους τους, την πορεία της χώρας για πολλά χρόνια. Οχι πως οι μη προταθέντες θα έκαναν τίποτα περισσότερο. Ετσι κι αλλιώς το παιχνίδι είναι σικέ και η διοργάνωση θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην ελληνική οικονομία, απορροφώντας πόρους που θα μπορούσαν να παίξουν πραγματικά αναπτυξιακό ρόλο.Ομως εδώ δεν κρατήθηκαν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα. Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να περιμένουμε την αντίδραση του Τεχνικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου (ως θεσμοθετημένων συμβούλων του κράτους που αγνοήθηκαν) ή πανεπιστημιακών ιδρυμάτων όπως το ΕΜΠ, Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης κ.ά.Αν και πολύ φοβόμαστε ότι θα σιωπήσουν ξανά, όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις, (Μέγαρο, μετρό, αεροδρόμιο).

Στην υπηρεσία του μάρκετινγκ και των πολυεθνικών

Για τους ΟΑ είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε πριν από λίγο διάστημα και να καταθέσουμε τις απόψεις μας για τη μη αναγκαιότητά τους στην Ελλάδα. Οχι από στείρο αντιπολιτευτικό πνεύμα, ούτε αμφισβητώντας το αθλητικό ιδεώδες, όπως μας χρεώνουν οι διάφοροι, άνευ μύστακος, κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ακριβώς το αντίθετο. Επειδή είναι τουλάχιστο γελοίο να υποστηρίζεται ότι στις σημερινές συνθήκες μπορεί να υπάρξει αθλητικό πνεύμα, προβάλαμε τις αντιρρήσεις μας. Τα πάντα είναι εμπορευματοποιημένα.Οι πολυεθνικές είναι αυτές που κάνουν κουμάντο και στο αγωνιστικό μέρος αθλητές - πειραματόζωα από το ντόπιγκ διαγωνίζονται όχι για τον κότινο της νίκης,αλλά για τα εκατομμύρια που θα εισπράξουν από σπόνσορες και τις διαφημίσεις που θα προκύψουν. Ολυμπιονίκες που θα μας συμβουλεύουν για το πώς θα καταπολεμήσουμε την πιτυρίδα, για αποσμητικά θαυματουργά, αντιβηχικές καραμέλες, σούπερ αναψυκτικά κι ένα σωρό άλλες κουταμάρες. Εικόνες που εισπράττουμε καθημερινά από την τηλεόραση. Πώς, λοιπόν, μια υπερχρεωμένη οικονομία θα μπορέσει να υπερβεί το μοντέλο αυτό; Μόνο ένας υπουργός τόλμησε να πει κάτι τέτοιο, αλλά κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά.

Πρόσω ολοταχώς για τσιμεντοποίηση

Ο ρόλος της Επιτροπής είναι η διεκπεραίωση όλων όσα μάς εναντιώνουν με την Ολυμπιάδα. Οσους περισσότερους πόρους εξασφαλίσουν, είτε με δάνεια, είτε από το προϋπολογισμό, τόσο το χειρότερο. Γιατί τα έργα είναι άχρηστα και αντιαναπτυξιακά. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την Ελλάδα, όπου τα σχολεία λειτουργούν σε δυο βάρδιες ελλείψει αιθουσών, τα ράντζα και τα φακελάκια είναι το καθεστώς στα νοσοκομεία, οι συγκοινωνίες είναι άθλιες, η ποιότητα ζωής υποβαθμίζεται καθημερινά και η ανεργία καλπάζει παρά τις υποσχέσεις του κ. Γιάννου. Οι πόροι αυτοί θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, δίνοντας τροφή σε διάφορα κέντρα (και παράκεντρα) να μιλούν περί αθηνοκεντρικού κράτους.Το Ρυθμιστικό Αθήνας, αν υλοποιηθούν οι διακηρύξεις, πάει περίπατο και τα τέσσερα εκατομμύρια Αθηναίων θα γνωρίσουν ακόμα χειρότερες μέρες. Αυτή τη φορά με το περιτύλιγμα του εκσυγχρονισμού. Δασική έκταση 3.800 στρεμμάτων στις παρυφές του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας και του Σχοινιά θα τσιμεντοποιηθούν. Το ίδιο θα συμβεί με 500 στέμματα σε μια ακτίνα 2,5 χιλιομέτρων στο Φαληρικό Ορμο.Επονται 60 στρέμματα στα πάρκα Βεϊκου και Σελεπίτσαρι στο Γαλάτσι και τη Νίκαια.

Ερωτήματα δίχως απάντηση

Αλλά και σε τεχνοκρατικό επίπεδο μια σειρά ερωτήματα ως προς τις βασικές επιλογές παραμένουν αναπάντητα. Γιατί, δεν υπάρχει αποκέντρωση δραστηριοτήτων σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις όπως η Πάτρα, ο Βόλος, τα Ιωάννινα; Γιατί μια σειρά εγκαταστάσεων δε διαχέονται σε υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, βοηθώντας τες να ανασάνουν κοινωνικοοικονομικά; Γιατί ο Ιππόδρομος δε γίνεται χώρος πράσινου και οι αθλητικές εγκαταστάσεις που προορίζονται να γίνουν εκεί να μεταφερθούν στο Καραϊσκάκη, τη Δραπετσώνα και τους Αγ. Ανάργυρους όπως προτείνει το Πολυτεχνείο; Γιατί όχι το ολυμπιακό χωριό στη θέση Πυργάκι που βρίσκεται κοντά και στη λεωφόρο Σταυρού - Ελευσίνας και η εμμονή για τους Θρακομακεδόνες; Γιατί αποκλείστηκε η λίμνη Ιωαννίνων για τους κωπηλατικούς και επιλέχτηκε ο Σχοινιάς; Αυτό που απομένει είναι η δημιουργία ενός ισχυρού κινήματος, που θα προσπαθήσει να περισώσει ό,τι γίνεται. Είναι αλήθεια ότι ακόμα και στο παρά πέντε πολλά μπορούν να γίνουν. Ο Δήμος Ελληνικού έδωσε μια πρώτη απάντηση με την αντίθεσή του στη μαρίνα που σχεδιάζεται στον Αγ. Κοσμά. Ας μην ξεχνάμε ότι το "εκσυγχρονιστικό" μπλοκ μπορεί να διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή, λόγω του άθλιου εκλογικού συστήματος, αλλά είναι μειοψηφία στην κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ