Σάββατο 31 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΚΟΨΙΔΗΣ
Φρένο στην ασυδοσία των καναλαρχών

Η κυβέρνηση με την πολιτική της φουσκώνει τα πανιά της ασυδοσίας του κάθε Κυριακού, τόνισε ο υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση του ΔΣΑ για τα ΜΜΕ

"Είναι η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική της, το θεσμικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ και την πρακτική της "φουσκώνει τα πανιά" των ιδιοκτητών, στρώνει το έδαφος για την ασυδοσία".Αυτό υπογράμμισε ο Μ. Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας κατά τη διάρκεια της προχθεσινής εκδήλωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα τα ΜΜΕ. Κίνημα αντίστασης στη σήψη

Μεταξύ άλλων ο Μ. Κοψίδης είπε:

"Δεν υποτιμάμε τις επισημάνσεις που γίνονται για τη συνεχή σύνθλιψη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, τη διαπόμπευση ανηλίκων μέσα από τα "reality show" αλλά και τα δελτία ειδήσεων καναλιών.

Ομως, πέρα από την περιγραφή της κατάστασης, πρέπει να απαντήσουμε σ' ορισμένα βασικά ερωτήματα: Μπορεί να σταματήσουν, να αμβλυνθούν έστω, αυτά τα φαινόμενα σήψης που κατακλύζουν μεγάλα ιδιωτικά κανάλια; Είναι μοιραίο να ζούμε με τους διάφορους "Μικρούτσικους"; Εμείς απαντάμε ξεκάθαρα ότι ο περιορισμός αυτών των φαινομένων εξαρτάται κύρια από το κατά πόσο αναπτύσσεται η αντίσταση των δημοσιογράφων σ' αυτά, όσο και ο κοινωνικός έλεγχος. Αλλά δε νοείται κοινωνικός έλεγχος δίχως ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος που θα διεκδικεί δημοκρατική πληροφόρηση. Κινήματος που για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να έχει ξεκάθαρη την αιτία γι' αυτό το συνεχές τσαλαπάτημα θεμελιακών αξιών".

Η διαπλοκή κυβέρνησης - καναλαρχών

"Πρέπει να απαντηθεί από πού αντλεί το "δικαίωμα" ο κ. Κυριακού να αγνοεί τις αλλεπάλληλες επισημάνσεις του ΕΣΡ προς τον τηλεοπτικό ΑΝΤΕΝΝΑ, που πρωτοστατεί στην ποδοπάτηση κωδίκων δεοντολογίας και διατάξεων του νόμου με καθημερινές σχεδόν εκπομπές;

Είναι η ίδια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που με την πολιτική της, το θεσμικό πλαίσιο για τα ΜΜΕ και την πρακτική της "φουσκώνει τα πανιά" των ιδιοκτητών, στρώνει το έδαφος για την ασυδοσία, ιδιαίτερα του κ. Κυριακού. Η κυβερνητική πολιτική δεν αφορά μόνο το νόμο για τα ΜΜΕ, που δίνει υπερπρονόμια στους καναλάρχες. Αφορά και μια σειρά χαριστικές ρυθμίσεις χρεών ιδιοκτητών ΜΜΕ, όπως τα χρέη του ΑΝΤΕΝΝΑ ύψους 4,2 δισ. μόνο για το αγγελιόσημο. Αφορά τα πάνω από 25 δισ. που χρωστάνε κυρίως τα μεγάλα συγκροτήματα σε δημόσιο, ΟΤΕ, ασφαλιστικούς οργανισμούς. Αφορά τη σκανδαλώδη ρύθμιση με την οποία καναλάρχες εξοφλούν τον ΟΤΕ μέσω των γραμμών "090", στις οποίες είναι συνιδιοκτήτες! Ρύθμιση μέσα από την οποία η κυβέρνηση ουσιαστικά καθιστά τη σύγχρονη γάγγραινα των "090" κρατικό συμφέρον! Αφορά το "καθεστώς της γαλέρας" με το οποίο απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι στα μεγάλα ηλεκτρονικά ΜΜΕ (μισθοί πείνας, ανασφάλιστοι κλπ.). Βεβαία, η κυβέρνηση στηρίζει διάφορα συγκροτήματα με το αζημίωτο.

Τα τηλεφωνήματα Τσουκάτου σε ιδιοκτήτες ΜΜΕ, στα οποία αναφέρθηκε προηγούμενος ομιλητής, αυτό ακριβώς το περιεχόμενο έχουν. Το αδιάκοπο δηλαδή παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και ιδιοκτητών καναλιών: "Στηρίξτε την κυβερνητική πολιτική για να σας ρυθμίσουμε τις διάφορες εκκρεμότητές σας". Η αρχή της "ανταποδοτικότητας" και δω.

Αυτή είναι η καρδιά του προβλήματος, η ουσία της σχέσης μεταξύ πολιτικής εξουσίας και των μεγάλων συγκροτημάτων ΜΜΕ".

Νέα δεδομένα

"Αυτό το αλισβερίσι - σημείωσε καταλήγοντας ο Μ. Κοψίδης - περνάει σε νέα φάση με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από τις νέες τεχνολογίες (ψηφιακή πληροφόρηση, καλωδιακά κανάλια κλπ.), που θα έχουν εφαρμογή στη χώρα μας σε λίγα χρόνια.

Ηδη το συγκρότημα Κυριακού επιδιώκει να διεισδύσει στο χώρο αυτό. Καταλαβαίνει ο καθένας ότι ενδεχόμενη θεσμοθέτηση αυτής της διείσδυσης θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το συγκεκριμένο συγκρότημα, όπως και κάθε άλλο που κατέχει συμβατή τεχνολογία, με αποτέλεσμα την τροφοδότηση της παραπέρα ασυδοσίας του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ