Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πανηγυρική "στροφή" στο νεοφιλελευθερισμό

Υιοθετεί και υποστηρίζει η ηγεσία της ΝΔ σκληρές νεοφιλελεύθερες επιλογές, όπως κατάργηση της δωρεάν παιδείας στα ΑΕΙ, άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, κ. ά.

Η "στροφή" της ηγεσίας της ΝΔ σε σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις, με βάση τις οποίες συγκροτεί και προβάλλει την "εναλλακτική λύση" στο κυβερνών κόμμα, επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά τόσο με την κοινή συνεδρίαση των ανώτερων οργάνων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όσο και με τη συνέντευξη Τύπου του Κ. Καραμανλή για τον νέο προϋπολογισμό.

Στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της ΚΕ το περασμένο Σάββατο, φάνηκε πιο καθαρά ότι η ηγεσία του κόμματος υιοθετεί και στηρίζει τις πλέον σκληρές νεοφιλελεύθερες θέσεις, όπως η κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης στην Ανώτατη Παιδεία, η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, το χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας, κ.ά. Οι προτάσεις αυτές κυριάρχησαν στις τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος (Μητσοτάκης, Μάνος, Σουφλιάς, Βαρβιτσιώτης, κ.ά.), και εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίχτηκαν από τον πρόεδρο του κόμματος στη δευτερολογία του.

Η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής, για την αναθεώρηση του Συντάγματος, απέδειξε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόλις τον περασμένο Ιούνη είναι ουσιαστικά κενό γράμμα και οι θέσεις της ΝΔ αναπροσαρμόζονται σε πιο σκληρές νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις.

Η αναπροσαρμογή αυτή συνοδεύεται και από αλλαγές που σημειώνονται στις εσωκομματικές ισορροπίες, με κυρίαρχο χαρακτηριστικό τον εναγκαλισμό του Κ. Καραμανλή με τους ακραιφνείς νεοφιλελεύθερους (Μάνο, Σουφλιά, Μητσοτάκη, κ. λπ.) και τη σταδιακή "απομόνωση" της πολιτικής του Μ. Εβερτ. Ο τελευταίος, αντιλαμβανόμενος προφανώς την τροπή των εσωκομματικών εξελίξεων, αντέδρασε έντονα και σπασμωδικά, τονίζοντας στην ομιλία του ότι οι απόψεις που εκφράστηκαν από τους Μητσοτάκη, Μάνο, Σουφλιά δημιουργούν σύγχυση και "πάνε να περάσουν το πολιτικό κόστος στην παράταξη".

Ο Κ. Καραμανλής, στη δευτερολογία, επιχείρησε να κρατήσει κάποιες ισορροπίες, λέγοντας ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί για την αναθεώρηση του Συντάγματος "μας δεσμεύει όλους", αλλά πρόσθεσε ότι "δεν κλείνουμε τις πόρτες σε καινούριες ιδέες και φρέσκους προβληματισμούς" (!). Εξάλλου, στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ δεν έκρυβαν ότι ο Κ. Καραμανλής "βρίσκεται πιο κοντά" στις θέσεις των ακραιφνών νεοφιλελεύθερων.

Νωρίτερα οι Μητσοτάκης, Μάνος, Σουφλιάς, Ράλλης είχαν χαρακτηρίσει δειλές και άτολμες τις προτάσεις της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος και έσπευσε να τις εμπλουτίσουν με "πιο τολμηρές", όπως η κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης στην Ανώτατη Παιδεία, με ταυτόχρονη λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων - φρόντισαν να δηλώσουν ότι αυτό δεν ισχύει για όσους εργάζονται αυτή τη στιγμή στο δημόσιο -, να περάσει διάταξη και στο Σύνταγμα, όπως προβλέπεται στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ότι το ετήσιο δημόσιο έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ (!), κλπ.

Μάλιστα ο Κ. Μητσοτάκης, προκειμένου να λύσει τα χέρια του Κ. Καραμανλή αλλά και του Κ. Σημίτη, πρότεινε να κηρυχτούν "περίπου όλες" οι διατάξεις του Συντάγματος αναθεωρητέες και το περιεχόμενό τους να το διαμορφώσει η νέα κυβέρνηση.

"Πιο τολμηρός Σημίτης"

Παρουσιάζοντας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου τις θέσεις του για τον προϋπολογισμό του '98, ο Κ. Καραμανλής έστειλε και πάλι το μήνυμα ότι αυτός είναι πιο τολμηρός και αποτελεσματικός από τον Κ. Σημίτη. Ως δείγμα της τολμηρότητάς του παρουσίασε τις θέσεις του για έξοδο από την οικονομική κρίση, οι οποίες συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο "μείωση του κράτους, αποκρατικοποιήσεις, μείωση των δημοσίων δαπανών". Ειδικότερα για τις αποκρατικοποιήσεις ανέφερε ως παραδείγματα τις μεγάλες κρατικές τράπεζες, τις αστικές συγκοινωνίες και την "Ολυμπιακή", όπου πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων, της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού στο πνεύμα των γνωστών νόμων της ΝΔ, της κατάργησης των φόρων για το κεφάλαιο, προκειμένου να γίνουν επενδύσεις, "διά βίου" εκπαίδευση των ανέργων, κ. λπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλος ένας λόγος(2006-05-03 00:00:00.0)
Πολλαπλή αξιοποίηση της «διαφθοράς»(2005-02-09 00:00:00.0)
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ "ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ"(1998-05-15 00:00:00.0)
Στήριξη της νεοφιλελεύθερης πολιτικής(1998-01-01 00:00:00.0)
Συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα(1997-06-12 00:00:00.0)
Ορίστηκαν τα μέλη της Επιτροπής(1995-04-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ