Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΠΕΚ
"Υπερκομματική" συμφωνία για τα Ελληνοτουρκικά

Η "υπερκομματική" συμφωνία και σύμπλευση στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων προέκυψε ως φυσιολογικό συμπέρασμα στη χτεσινοβραδινή εκδήλωση του σημιτικού ΟΠΕΚ (Ομιλος Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας) στον Πειραιά.

Η σύνθεση των ομιλητών (Ντ. Μπακογιάννη, Λ. Κύρκος, Χρ. Ροζάκης) προδίκαζε, όπως επισήμανε από την αρχή η βουλευτίνα της ΝΔ, τη συμφωνία στα θέματα που συζητήθηκαν, που στην πραγματικότητα είναι συμφωνία με την εφαρμοζόμενη πολιτική από την κυβέρνηση Σημίτη. Ταυτόχρονα, έγινε προσπάθεια να καλλιεργηθεί το έδαφος για τα επόμενα βήματα, που "πρέπει" να ακολουθήσει η κυβέρνηση στα Ελληνοτουρκικά.

Η Ντ. Μπακογιάννη συμφώνησε με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, ζήτησε ωστόσο να γίνουν πιο ξεκάθαρες ορισμένες πλευρές της πολιτικής της, τάχθηκε όμως υπέρ της αύξησης των αμυντικών δαπανών.

Ο Λ. Κύρκος πλειοδότησε των επιλογών της κυβέρνησης, χαιρέτισε τη Διάσκεψη της Κρήτης, αλλά επέκρινε την κυβέρνηση για το "βέτο" στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη. Τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης της Τουρκίας, ώστε να μπει στην ΕΕ, αξιώνοντας να σταματήσει η κυβέρνηση την τακτική των "βέτο". Ακόμα ζήτησε να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση έναντι ανταλλαγμάτων την υπόθεση των 12 μιλίων, ενώ για την υφαλοκρηπίδα υποστήριξε να προταθεί σε κονσόρτσιουμ για συνεκμετάλλευση ώστε να πιεστεί η Τουρκία να προσφύγει στη Χάγη.

Ο Χρ. Ροζάκης υποστήριξε την τακτική της βήμα προς βήμα διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών, ενώ εξέφρασε πρωτάκουστη άποψη ότι συμφέρει την Ελλάδα να υπάρξει συνυποσχετικό για παραπομπή σε διεθνή διαιτησία και για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και για τα Ιμια.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η σύζυγος του πρωθυπουργού, Δάφνη Σημίτη, ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Θ. Καρατζάς, βουλευτές Πειραιά της ΝΔ (Τραγάκης, Καλός), η Ν. Τζαβέλα, πρώην βουλευτής της ΝΔ, ο γγ του ΥΠΕΧΩΔΕ Δ. Σαράφογλου, εκπρόσωποι των επιχειρηματιών του Πειραιά και άλλοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ