Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Προκαλεί ενδοκυβερνητικές τριβές

Ο Γερ. Αρσένης ζητά σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των πρώην υπουργών Αμυνας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ

Το θέμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ ανοίγει νέο κύκλο ενδοκυβερνητικών τριβών, αλλά και αντιδράσεων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ ευρύτερα. Ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης,από τα μέσα της προηγούμενης βδομάδας έχει στείλει επιστολή προς τον πρωθυπουργό, με την οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου, Δ. Ρέππα, "τον καλεί να θέσει το θέμα που αφορά τις εξελίξεις, σχετικά με τη νέα στρατιωτική δομή του ΝΑΤΟ, στα όργανα του κινήματος και της κυβέρνησης". Ο Γερ. Αρσένης, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά να συζητηθεί το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο και να υπάρξει κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, όπου θα πάρουν μέρος και όλοι οι διατελέσαντες επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ υπουργοί και υφυπουργοί Αμυνας. Προφανής στόχος είναι, όπως γίνεται παραδεκτό, να προκύψει αρνητική τοποθέτηση με δεδομένη τη στάση που κρατούσαν μέχρι τώρα όλες οι κυβερνήσεις.

Ν. Κουρής: Να ασχοληθεί η Βουλή

Ο πρώην υφυπουργός Αμυνας Ν. Κουρής σε δηλώσεις που έκανε στο ραδιοφωνικό σταθμό FLASH 9,61, θέτει ζήτημα συζήτησης στη Βουλή. "Το θέμα, τονίζει, είναι πολύ σοβαρό και αξίζει να ασχοληθεί και η Βουλή ακόμα. Αφορά θέματα εθνικής κυριαρχίας".Και σημειώνει: "Πάνω από 30 χρόνια αγωνιζόμαστε για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο. Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις πολλών αποχρώσεων σταθήκανε σταθερά στη θέση ότι πρέπει ο επιχειρησιακός έλεγχος του Αιγαίου στα πλαίσια του ΝΑΤΟ να ανήκει σε Ελληνες διοικητές. Δεν είναι δυνατόν να αναθέσουμε σε ξένους και μάλιστα σε Τούρκους την ευθύνη άμυνας τμήματος της επικράτειάς μας και των προσβάσεων που οδηγούν σ' αυτά, δηλαδή στα νησιά".

Ο Ν. Κουρής εξειδικεύει τους κινδύνους: "Φοβούμαι ότι η αποδοχή μιας τέτοιας ρυθμίσεως, δηλαδή η ίδρυση του στρατηγείου στη Λάρισα χωρίς όρια επιχειρησιακής ευθύνης, θα οδηγήσει σταδιακά στην κατάρρευση ενός πλέγματος ρυθμίσεων, που αφορούν κυρίως την έρευνα και διάσωση και την εναέρια κυκλοφορία στο FIR Αθηνών, που σταδιακά θα μεταβάλουν το στάτους κβο στο Αιγαίο. Θα υπάρξει δηλαδή μια μορφή συγκυριαρχίας στο χώρο αυτό, ο οποίος κατά 50% αποτελεί εθνικό μας χώρο". Και συμπληρώνει τονίζοντας ότι σε πρώτη φάση δεν αποκλείεται η δημιουργία "ενός καθεστώτος συγκυριαρχίας ή ενός νόθου καθεστώτος, το οποίο αργά αλλά σταθερά θα μας οδηγήσει σε μια αλλαγή αυτού που αποκαλούμε στάτους κβο. Αυτό διαφαίνεται κυρίως στον αέρα, που οι κανόνες εναέριας κυκλοφορίας είναι πιο αυστηροί από ό,τι στη θάλασσα και πιο ξεκαθαρισμένοι".

  • Ψήφισμα ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ εξέδωσε η Α Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθηνών και Περιχώρων, όπου καλεί την κυβέρνηση να διενεργήσει δημοψήφισμα για να τοποθετηθεί ο ελληνικός λαός.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΤουρκοΝΑΤΟικός «Δούρειος Ιππος» στο Αιγαίο(2001-08-19 00:00:00.0)
Η διχοτόμηση του Αιγαίου(2001-06-23 00:00:00.0)
Στον αστερισμό της νέας δομής του ΝΑΤΟ(1997-11-30 00:00:00.0)
Ενημέρωση μέσω ΗΠΑ(1996-11-29 00:00:00.0)
Πίσω από τις "δηλώσεις Πάγκαλου"(1996-05-26 00:00:00.0)
Πρωτοβουλία της Βουλγαρίας για τα Βαλκάνια(1996-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ