Τρίτη 25 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε κατάσταση πολιορκίας η Βόρεια Χαλκιδική!

Επικαλούμενος Βασιλικά και Νομοθετικά Διατάγματα της χούντας, προφανώς με εντολή της κυβέρνησης, ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής "αποφάσισε και διέταξε" απαγόρευση δημοσίων συναθροίσεων, πορειών, διαδηλώσεων κλπ. για να προστατευτούν τα συμφέροντα της πολυεθνικής εταιρίας TVX

"Αποφασίζουμε και απαγορεύουμε την πραγματοποίηση κάθε δημόσιας, σε ανοιχτό χώρο, συνάθροισης, πορείας, διαδήλωσης κλπ. πεζή ή με οποιοδήποτε τροχαίο μέσο...". Με αυτήν την απόφαση, την οποία υπογράφει ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής, προφανώς κατόπιν κυβερνητικής εντολής, αναβιώνει η χουντική τρομοκρατία και η Βόρεια Χαλκιδική τέθηκε από χτες σε κατάσταση πολιορκίας, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της πολυεθνικής εταιρίαςTVX.

Επικαλούμενος διάφορους νόμους, μεταξύ των οποίων το Νομοθετικό Διάταγμα 794/1971 "περί δημοσίων συναθροίσεων" και το Βασιλικό Διάταγμα 269/1972 "περί εγκρίσεως του Κανονισμού διαλύσεως δημοσίων συναθροίσεων", ο εντολοδόχος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, προϊστάμενος των δυνάμεων καταστολής στο νομό Χαλκιδικής, δημοσιοποίησε αυτήν την απόφαση, η οποία ακόμη και από το "Ασοσιέιτεντ Πρες" χαρακτηριστική "μορφή στρατιωτικού νόμου". Οσο για τον "εχθρό λαό" απειλείται με τα περαιτέρω, εάν δε συμμορφωθεί.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, διμοιρίες των ισχυρότατων δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή (περίπου 600 άνδρες) άρχισαν να αναπτύσσονται και να καταλαμβάνουν θέσεις στους δρόμους μεταξύ της Ολυμπιάδας και της Βαρβάρας.Ανάμεσα στις δύο αυτές κοινότητες στήθηκαν 8 μπλόκα της Αστυνομίας με αύρες και κλούβες. Στις 7 το πρωί άλλες δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν την Ολυμπιάδα και συνέλαβαν όσους κατοίκους βρίσκονταν την ώρα εκείνη στα κιόσκια που έχουν στήσει. Συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής στον Πολύγυρο τρεις κάτοικοι της Ολυμπιάδας, οι Δ. Καλφάκης,Σ. Ιωαννίδης και Αθ. Ψωμάς.Ο πρόεδρος της ΟλυμπιάδαςΝικ. Μήτσιου,που πήγε να δει τι συμβαίνει, συνελήφθη και αυτός. Σε κάποιους κτηνοτρόφους που επιχείρησαν να περάσουν με τα αυτοκίνητα για να πάνε στα κοπάδια τους τους απαγόρευσαν να συνεχίσουν. Μια μητέρα που πήγε τα παιδιά της στο σχολείο και επέστρεφε στο σπίτι της, δεν της το επέτρεψαν και όταν ο παπάς του χωριού πήγε να τους παρακαλέσει να την αφήσουν, οι ΜΑΤατζήδες του φέρθηκαν με το χειρότερο τρόπο.

Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγη ώρα αργότερα. Οι αξιωματικοί και οι ΜΑΤατζήδες ασκούσαν ψυχολογική βία και προκαλούσαν τους κατοίκους, απαγορεύοντάς τους να προσεγγίσουν στο χώρο εργασίας τους. "Φωνάξτε και τους άλλους να τους δείρουμε να τελειώνουμε",έλεγαν με προκλητικό ύφος στους κατοίκους που πλησίαζαν στα μπλόκα της αστυνομίας.

Οι πληροφορίες για τις νέες προκλήσεις της πολυεθνικής και της κυβέρνησης δημιούργησαν αναβρασμό στις κοινότητες του Στρυμονικού Κόλπου. Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, αποδοκιμάζοντας την κυβερνητική απόφαση να επιβάλει στην περιοχή τη χουντική τρομοκρατία και πολλοί έλεγαν χαρακτηριστικά "μόνο το πουλί της χούντας δεν κρέμασαν ακόμη". Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Κοινοτικό κατάστημα της Ολυμπιάδας. Λίγο αργότερα έβγαλαν ανακοίνωση στην οποία αναφέρονταν:

"21η Απριλίου 1967. Σήμερα ο χρόνος γύρισε πίσω στην περιοχή του Στρυμονικού Κόλπου. Βρισκόμαστε σε κατάσταση πολιορκίας. Αναστατώθηκε η κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής. Ολα αυτά χωρίς να υπάρχει συγκέντρωση των κατοίκων ούτε καμία άλλη ενέργεια που να δικαιολογεί τέτοιου είδους επιχειρήσεις. Επαναλαμβάνουμε ότι έχει κηρυχτεί στρατιωτικός νόμος. Ζητάμε την παρέμβαση κάθε δημοκρατικού πολιτικού φορέα. Προστατέψτε μας. Βοηθήστε να λυθεί το πρόβλημά μας ειρηνικά".

Επίσης, η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει τη σύλληψη κατοίκων και του προέδρου της Ολυμπιάδας με προκατασκευασμένες κατηγορίες. Η Αστυνομία ανακοινώνει ότι σε έρευνα που έγινε κοντά στο κιόσκι βρέθηκαν 99 βόμβες μολότοφ!

"Αν πράγματι υπήρχαν τέτοια πράγματα, πρόκειται για προβοκάτσια. Αυτό όμως που βρήκαν όπως πληροφορηθήκαμε, ήταν άδεια μπουκάλια μπίρας. Με τέτοιες προκατασκευασμένες κατηγορίες πιστεύουν θα μας εξοντώσουν. Κάνουν όμως λάθος", τονίζει η Επιτροπή Αγώνα.

Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πολιτικά. Πάντως, οι προκλήσεις και τα σημερινά γεγονότα αποδείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μαγειρέματα των αποτελεσμάτων της μελέτης. Μπορεί να πιστεύουν ότι μ' αυτά θα μας εξαντλήσουν για να εγκαταστήσουν το εργοστάσιο ακόμη και μέσα στην κοιλάδα της Ολυμπιάδας", δήλωσε στο "Ρ" ο Βασ. Ναούμ,μέλος της Επιτροπής.

Λίγο μετά το μεσημέρι οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Οταν ο πρόεδρος της Ολυμπιάδας Νικ. Μήτσιου ρωτήθηκε, αν έχει εκφραστεί αλληλεγγύη για τη νέα του περιπέτεια από κάποιους φορείς ή κόμματα, απάντησε ότι "έχω λάβει μόνο το μήνυμα συμπαράστασης του ΚΚΕ".

Σε έκτακτη συνεδρίαση χτες το βράδυ η Επιτροπή Αγώνα των Κοινοτήτων του Στρυμονικού, με αφορμή τη χουντικής προέλευσης και νοοτροπίας, όπως χαρακτηρίζει, απόφαση του Αστυνομικού Διευθυντή Χαλκιδικής για κήρυξη στρατιωτικού νόμου στην περιοχή, καταγγέλλει "την προκλητική και απρόκλητη παρουσία εκατοντάδων ανδρών των ΜΑΤ, επανδρωμένων με αύρες και πυροσβεστικά οχήματα, που απέκλεισαν τη διέλευση στους δρόμους γύρω από τα χωριά, επιβάλλοντας καθεστώς πολιορκίας και βρίζοντας απλούς πολίτες, ακόμα και τον εφημέριο της Ολυμπιάδας".

Η Επιτροπή Αγώνα "καλεί την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, αλλά και την Αυτοδιοίκηση να συναισθανθούν την ευθύνη τους για τις τραγικές εξελίξεις, που πιθανόν θα ακολουθήσουν".

Καλεί την κυβέρνηση "να καταθέσει τη μελέτη του ΙΓΜΕ τώρα και να προωθήσει λύση έξω από τον υδροκρίτη του Στρυμονικού Κόλπου. Οχι άλλα μαγειρέματα".

Καλεί, επίσης, το λαό της περιοχής "να επιδείξει πνεύμα αυτοσυγκράτησης και ψυχραιμίας, μια και είναι μάταιος κόπος να περιμένει κανείς κάτι τέτοιο από τους αρμόδιους παράγοντες".

Εκτός από το ΚΚΕ, που καταδίκασε έντονα αυτήν την κατάπτυστη απόφαση (ολόκληρη η ανακοίνωση δημοσιεύεται δίπλα), ανακοίνωση εξέδωσε και το ΔΗΚΚΙ, στην οποία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "απώλεσε και το τελευταίο ίχνος δημοκρατικότητας, ολισθαίνοντας σε φασίζουσες λογικές". Επίσης, ο εκπρόσωπος της ΠΟΛ. ΑΝ Α. Γεροντόπουλος δήλωσε ότι "σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να περιορίζονται τα πολιτικά δικαιώματα που κατοχυρώνονται από το Ελληνικό Σύνταγμα".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναβλήθηκε η εκδίκαση της έφεσης(2000-02-17 00:00:00.0)
Συγκέντρωση αντίστασης στην TVX GOLD(1999-07-02 00:00:00.0)
Επιχείρηση τρομοκρατίας των κατοίκων!(1999-06-04 00:00:00.0)
Αυταρχισμός και θράσος πάνε μαζί(1997-11-28 00:00:00.0)
Κυβέρνηση των ΜΑΤ στην υπηρεσία της πολυεθνικής!(1997-11-11 00:00:00.0)
Χρυσοθήρες στην πόλη του Αριστοτέλη(1997-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ