Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Πολλαπλή αξιοποίηση της «διαφθοράς»

Την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί πολλαπλώς «τα φαινόμενα διαφθοράς» σε Εκκλησία και Δικαιοσύνη φανέρωσε ο Κ. Καραμανλής, παρότι συνεχίζει να εφαρμόζει την ίδια πολιτική που εκτρέφει τη σαπίλα.

Από την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ φάνηκε καθαρά ότι:

- Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι δεν είναι «συστατικό μέρος» της διαφθοράς και της σαπίλας, αλλά παράγοντας της κάθαρσης και της εξυγίανσης.

- Χρησιμοποιεί τη διαφθορά για να δημιουργήσει νέες τεχνητές και ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές, μεταξύ έντιμων και μη, με τον πρωθυπουργό να αυτοτοποθετείται επικεφαλής «της πλειοψηφίας των ικανών, των άξιων και των έντιμων»!

- Εκμεταλλεύεται τα φαινόμενα της διαφθοράς ως βολικό επικοινωνιακό αντιπερισπασμό για την επιβολή της άγριας λιτότητας και των νεοφιλελεύθερων διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί ταυτόχρονα.

- Πασχίζει να προφυλάξει τις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με την Εκκλησία από ανεπιθύμητα «ρήγματα», εξαντλώντας την πολιτική του παρέμβαση σε αυστηρές φραστικές συστάσεις.

«Ο κόσμος απαιτεί από όλους μας εντιμότητα και σεμνότητα, αποφασιστικότητα και γενναιότητα. Η θέση μας ήταν και είναι δεδομένη: Μηδενική ανοχή στη διαπλοκή και τη διαφθορά», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, σχολιάζοντας «τις καταγγελίες και τις αποκαλύψεις» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και οι οποίες, όπως είπε, «σκιάζουν κορυφαίους θεσμούς της δημοκρατίας και της ελληνικής κοινωνίας». Αφήνοντας αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις επισήμανε ότι τα φαινόμενα διαφθοράς έχουν «βαθιές ρίζες στο χρόνο». Εκφράζοντας τη βούληση των πολιτών «να μπει οριστικό τέλος στις έκνομες καταστάσεις και τα φαινόμενα διαφθοράς», διακήρυξε ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά "σκουριά" να διαβρώσει την περηφάνια των Ελλήνων. Επιμένουμε αταλάντευτα στην ανάγκη να υπάρξει, με τρόπο αποτελεσματικό και δίκαιο, παντού πλήρης εξυγίανση».

Εμφανίστηκε προστάτης της πλειοψηφίας «των άξιων, των ικανών και των εντίμων λειτουργών» στους θεσμούς, επαναλαμβάνοντας το κοινότοπο πως «σε κανένα χώρο "δεν είναι όλοι το ίδιο"».

Ειδικά για την Εκκλησία δήλωσε ευθέως ότι στηρίζει την κάθαρση υπό τον Χριστόδουλο αλλά ζήτησε γρήγορα αποτελέσματα. «Επικροτούμε κάθε προσπάθεια που καταβάλλει η Εκκλησία για αυτοκάθαρση. Η κάθαρση ως αιτούμενο αλλά και ως υποχρέωση θα στηρίξει ουσιαστικά τον θεσμό της Εκκλησίας. Γι' αυτό δε χωράνε συμβιβασμοί αλλά χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις», ήταν η σχετική δήλωση. Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε αργότερα: «Εμείς πιστεύουμε ότι οι θεσμοί έχουν τη δύναμη να προχωρήσουν σε όλα τα βήματα που απαιτούνται, ώστε να παραμεριστούν οι σκιές που υπάρχουν».

Οσο για τη Δικαιοσύνη περιορίστηκε να πει ότι «ενθαρρύνουμε τις διαδικασίες και τους μηχανισμούς εξυγίανσης και αυτοκάθαρσης και ενισχύουμε το πλαίσιο αυτοελέγχου και αυτοπροστασίας του θεσμού».

«Χωρισμός» εκ του ασφαλούς

Την ίδια στιγμή, με την ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου, τροφοδοτείται από βουλευτές της ΝΔ το προπαγανδιστικό πυροτέχνημα του διαχωρισμού κράτους-Εκκλησίας. Η πρόταση γίνεται εκ του ασφαλούς αφού δεν πρόκειται να υλοποιηθεί την επόμενη δεκαετία, ενώ εμπεριέχει και ισχυρή δόση υποκρισίας και εμπαιγμού αφού η ΝΔ στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος ήταν σθεναρά αντίθετη στο συνταγματικό διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας.

Την πρόταση για χωρισμό κράτους-Εκκλησίας αλλά «οπωσδήποτε με τη σύμφωνη γνώμη της Εκκλησίας»(!), κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Γ. Βαρβιτσιώτης, δικαιολογώντας την αλλαγή στάσης του με το ότι «οι καιροί αλλάζουν».

Πάντως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε την πρόταση λέγοντας: «Τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτενώς στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος και οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι πλέον δεδομένες».

Σε άλλη ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση αναθεώρησης του Συντάγματος, ο Ε. Αντώναρος απάντησε αρνητικά.

Υπέρ της αυτοκάθαρσης σε Εκκλησία και Δικαιοσύνη τάχθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, ενώ ο υπουργός Μεταφορών, Μιχ. Λιάπης, ζήτησε «αποκατάσταση αξιών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ