Κ. Καραμανλής: «Τα δημόσια οικονομικά απαιτούν εξυγίανση και προσαρμογή στα όρια που επιβάλλει η ΕΕ»(!)
Στα μέτρα των υποδείξεων και των οδηγιών της ΕΕ «έραψε» την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει το επόμενο διάστημα ο Κ. Καραμανλής, προϊδεάζοντας για την επερχόμενη σφοδρή αντιλαϊκή λαίλαπα.
Για πρώτη φορά χτες ο πρωθυπουργός ταύτισε την προσαρμογή στα όρια των Βρυξελλών, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι παρέλειψε τον επιθετικό προσδιορισμό «ήπια» στη δημοσιονομική προσαρμογή.
«Τα δημόσια οικονομικά απαιτούν εξυγίανση και προσαρμογή στα όρια που επιβάλλει η ΕΕ», τόνισε ο Κ. Καραμανλής, αφήνοντας έτσι να φανεί η διάθεση απόλυτης πειθαρχίας και συμμόρφωσης στις πρόσφατες αλλά και στις επερχόμενες υποδείξεις των Βρυξελλών, στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους. Η αναφορά αυτή του Κ. Καραμανλή επιβεβαιώνει επίσης ότι η λιτότητα στους μισθούς και τις συντάξεις θα είναι άγρια, ενώ «αντάξια» θα είναι και η περικοπή των κοινωνικών δαπανών και η ανελέητη φορολογική επιδρομή. Πικρή γεύση θα αποτελέσει η εισοδηματική πολιτική, η οποία θα ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, ίσως και σήμερα. Οι πληροφορίες που «διαρρέει» το οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για αυξήσεις -εμπαιγμό 10 έως 15 ευρώ για τους συνταξιούχους του OΓA και τους δικαιούχους του EKAΣ, ενώ οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι ουσιαστικά παγωμένες, παραμένοντας στα επίπεδα του 3,2% - 3,5%.
Ομως ο Κ. Καραμανλής δεν έμεινε στη δημοσιονομική εξυγίανση αλλά εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει και τις (νεοφιλελεύθερες) διαρθρωτικές αλλαγές, προφανώς στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στην Υγεία και την Παιδεία, σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες.
«Η οικονομία χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί, εδώ και πολύ καιρό», είπε χτες μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ενώ δεν ξέχασε και τη ρητορική κατά του κράτους, «φωτογραφίζοντας» αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» ώστε να γίνει πιο αποτελεσματικό εργαλείο: «Το κράτος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ανεπάρκειας και γραφειοκρατίας», είπε.
Η προώθηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής θα επιχειρηθεί να δικαιολογηθεί από την ανάγκη να δοθούν «λύσεις» στα καθημερινά προβλήματα και να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας: «Οι πολίτες αντιμετωπίζουν μεγάλα καθημερινά προβλήματα. Εχουν πολλά και δίκαια αιτήματα. Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί τις ανάγκες τους. Αλλά και κανείς δεν μπορεί να παίζει με τον πόνο τους», επισήμανε ο Κ. Καραμανλής, δίχως να συμπληρώσει όμως ότι κάνει την αυτοκριτική του...
Δημαγωγώντας είπε ότι δεν πρέπει «να μεταφέρονται τα βάρη στους πολίτες», ενώ παρουσίασε την πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών και των τομέων στο κράτος ως «συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες στις 7 Μάρτη». Στη γραμμή της παραπλάνησης «έντυσε» με ωραία λόγια και απατηλά συνθήματα τα σκληρά μέτρα που σχεδιάζει. Ισχυρίστηκε έτσι ότι στόχος είναι «να υπάρχει ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και σε ολόκληρη τη Χώρα. Να υπάρξουν νέες θέσεις δουλιάς. Να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα κρίσιμων τομέων, όπως η Παιδεία και η Υγεία. Να πετύχουμε τον τελικό στόχο μας: Καλύτερη ποιότητα ζωής, για όλους τους Ελληνες».