Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Τώρα μιλούν για διαχωρισμό «Κράτους - Εκκλησίας»

Για «θεσμικές αλλαγές» και «παρεμβάσεις» και για «ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας», έκανε λόγο χτες ο Γ. Παπανδρέου. Στελέχη του κόμματός του, όπως ο Ευάγ. Βενιζέλος υποστήριξαν ότι πρέπει να υπάρξει «θεσμικός διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας», ενώ σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ ζητά «άμεση εκκαθάριση για την προστασία των κορυφαίων θεσμών».

Το ΠΑΣΟΚ από το 1974, στην ιδρυτική του Διακήρυξη, αναφέρεται στον περιβόητο διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας. Είκοσι, όμως, χρόνια διακυβέρνησης και η πρόσφατη αλλαγή επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του Ελληνικού Συντάγματος, δε στάθηκαν ...ικανά, για να προχωρήσει αυτός ο διαχωρισμός...

Βέβαια, στις χτεσινές δηλώσεις του ο Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει: «Διαφάνεια για όλους, κοινωνικός έλεγχος, κοινωνική λογοδοσία».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «κάνει συγκεκριμένες προτάσεις σε ό,τι αφορά την κοινωνική λογοδοσία, την ανάγκη κοινωνικής λογοδοσίας σε σχέση με την εκκλησία αλλά και με άλλους θεσμούς, όπως η Δικαιοσύνη, και άλλοι θεσμοί, που θεωρούμε ότι δεν έχουν αυτή τη στιγμή την απαραίτητη λογοδοσία στον πολίτη».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ευθύνες της Ιεραρχίας, αλλά και του ίδιου του Αρχιεπισκόπου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε: «Εμείς προτείνουμε κάτι ακόμα πιο ουσιαστικό. Μέσα από τη διαδικασία της επανατοποθέτησης των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, οι όποιες ευθύνες θα καταλογιστούν από τα αρμόδια όργανα της Εκκλησίας και αν χρειαστεί και από τη Δικαιοσύνη».

Ο Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν πίσω από τις υποθέσεις της Εκκλησίας και της Δικαιοσύνης μπορεί να κρύβονται σκέψεις της κυβέρνησης για πρόωρες εκλογές, δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ μετά το συνέδριο θα είναι έτοιμο να δώσει κάθε μάχη», αλλά πρόσθεσε ότι «δε γνωρίζει αν υπάρχουν τέτοιου είδους σενάρια».

Την ίδια στιγμή, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκης με συνέντευξή του στον «Φλας», αναρωτήθηκε, αναφερόμενος στην ηγεσία της Ιεραρχίας «πώς μπορεί να διατηρηθεί μια ηγεσία αυτή τη στιγμή, μετά από όλον αυτό τον ξεπεσμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ