Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΣΕΑ
Ολοκληρώνονται τα μαγειρέματα για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα

Μετά από διεργασίες - μαγειρέματα ενός χρόνου, από την αρχική ανακοίνωσή του, πέρσι το Νοέμβρη, η κυβέρνηση "επανεκδίδει" το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Χτες συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας) υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, όπου έγινε επισκόπηση της πορείας υλοποίησης του εξοπλιστικού προγράμματος 1996-2000, χωρίς, όπως τουλάχιστον φαίνεται, να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, τουλάχιστον όσον αφορά τα βασικά προγράμματα. Ωστόσο, διάχυτη είναι η εκτίμηση ότι τη μερίδα του λέοντος από το γιγαντιαίο αυτό πρόγραμμα θα αρπάξουν οι αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες και μερικά μικρά κομμάτια οι γερμανικές, γαλλικές και βρετανικές εταιρίες, όσο δε για τον προσανατολισμό προς το ρωσικό οπλοστάσιο οι διάφορες κυβερνητικές εξαγγελίες ερμηνεύονται μόνο ως κινήσεις στα πλαίσια της εξασφάλισης καλύτερων όρων από τις ΝΑΤΟικές πολεμικές βιομηχανίες.

Οι στόχοι

Σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου στόχοι του εξοπλιστικού προγράμματος είναι: Η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας. Η διασφάλιση της πλήρους αμυντικής επάρκειας. Η πλήρης κάλυψη του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου και η διεύρυνση των δυνατοτήτων για αποτελεσματική ανταπόδοση. Καθώςη αποτελεσματική ανταπόκριση της χώρας στις υποχρεώσεις της σε ΝΑΤΟ και ΔΕΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλο,ήδη έχει ξεκινήσει η υπογραφή συμβάσεων στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος. Ετσι, μέχρι το τέλος του 1997 αναμένεται να έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 450 δισ. δραχμών και παράλληλα γίνεται η προετοιμασία για μια νέα σειρά συμβάσεων ύψους 800 δισ. δραχμών, που αναμένεται να υπογραφούν στη διάρκεια του 1998.Επίσης υπάρχει ένα τρίτος κατάλογος, από το συνολικό πακέτο 1996-2000, ύψους 1.100 δισ. που βρίσκεται στο στάδιο μετά την αξιολόγηση των επιχειρησιακών κριτηρίων από τα Επιτελεία και προβλέπεται να πραγματοποιηθεί, δηλαδή να αποφασιστεί και να ανατεθεί, μέχρι το τέλος του 1999.

Τι προβλέπεται

Ο υπουργός Αμυνας σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του ΚΥΣΕΑ μίλησε για κατευθύνσεις του εξοπλιστικού προγράμματος:

Στον τομέα της Πολεμικής Αεροπορίας προβλέπεται ενίσχυση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών τρίτης γενιάς. Τελικές αποφάσεις σύμφωνα με τον υπουργό για τον τύπο του αεροσκάφους θα ληφθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1998. Ο αριθμός τους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι περίπου 60 αεροσκάφη και θα εξαρτηθεί από τον τύπο και την τιμή, καθώς η συνολική δαπάνη για τη συγκεκριμένη αγορά κινείται γύρω στα 400 δισ. δραχμές. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, τα αεροσκάφη που εξετάζονται είναι τα αμερικάνικα "F-16 Block 50 Plus", "F-15 E", "F-18" και "F-22",τα γαλλικά "Μιράζ 2000-5" και τα ρωσικά "Σουχόι EF-2000".Ο Α. Τσοχατζόπουλος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί από την αμερικανική κυβέρνηση. Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τα περίπου 60 αεροσκάφη που ο τύπος τους εκκρεμεί να αποφασιστεί, προωθείται η αγορά 10 - 20 αεροσκαφών τύπου "Mιράζ 2000" και "F-16 Block 50" προς αντικατάσταση των απωλειών. Επιπλέον προχωράει και η αγορά ιπταμένων τάνκερ (εναέριου ανεφοδιασμού), καθώς και ιπταμένων ραντάρ τύπου AWCKS. Εδώ να σημειώσουμε ότι ήδη έχει προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος εναέριου αλληλοανεφοδιασμού των αεροσκαφών "Α-7" ("Κορσέρ") που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία, δηλαδή εφοδιασμός εν πτήσει από το ένα μαχητικό στο άλλο.

Στον τομέα της αεράμυνας,της απόκρουσης των αεροπορικών επιθέσεων, προωθείται η ανάπτυξη προηγμένων αντιαεροπορικών συστημάτων. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας προωθείται η προμήθεια αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων μικρού και μεγάλου βεληνεκούς και ξεκινάει η διαδικασία εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων αντιαεροπορικών πυραύλων "ΧΟΚ",ενώ οι παλιοί πύραυλοι τύπου "ΝΙΚΗ",αποσύρονται για να αντικατασταθούν από τα συστήματα μεγάλου βεληνεκούς. Τέτοια συστήματα είναι οι πολυσυζητημένοι ρωσικοί πύραυλοι "S-300" και οι αμερικανικοί "Πάτριοτ",οι οποίοι έχουν μικρότερη ακτίνα από τους ρωσικούς που εντοπίζουν το στόχο από τα 300 χιλιόμετρα και τον καταστρέφουν από τα 150 χιλιόμετρα. Οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το πρώτο τετράμηνο του 1998. Στον τομέα των αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς προωθείται, κατάπληροφορίες, η προμήθεια συστημάτωνSHORADS για τη λεγόμενη αεράμυνα σημείων, όπως αεροδρομίων κλπ.

Στον Στρατό Ξηράς προωθείται, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, η ενίσχυση της δύναμης πυρός του με την προώθηση συστημάτων πυροβόλων κατάλληλης διαμέτρου και απόστασης, καθώς και αρμάτων μάχης. Οριστική απόφαση για τον τύπο των τανκ που θα αγοραστούν θα ληφθεί τον επόμενο χρόνο. Στο μεταξύ ανακοινώθηκε η αγορά από τη Γερμανία 170 εκσυγχρονισμένων αρμάτων μάχης τύπου "Leopard 1A5",που σύμφωνα με τον υπουργό αποτελεί υλοποίηση παλαιότερου προγράμματος και δεν εντάσσεται στο νέο πενταετές. Τα 170 υπό αγορά γερμανικά άρματα, (που είναι ήδη έτοιμα και προέρχονται από εκσυγχρονισμό μεταχειρισμένων), προορίζονται κυρίως για τον Εβρο.

Οσον αφορά το Πολεμικό Ναυτικό,εκεί τα διάφορα προγράμματα προωθούνται με πιο γρήγορους ρυθμούς. Πέραν της μιας ακόμα ολλανδικής φρεγάτας τύπου "S" που η παραλαβή της θα γίνει στις 13 Δεκέμβρη, προχωράει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τεσσάρων υποβρυχίων,που γίνεται στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας - έχουν παραδοθεί τα τρία - υπάρχουν επίσης προγράμματα για την προμήθεια και καινούριων πλοίων. Ετσι αυτή τη στιγμή επίκειται, όπως είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος, η ανάθεση παραγγελίας στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για την κατασκευή τεσσάρων κανονιοφόρων,ενώ βρίσκεται σε επεξεργασία πρόταση για την προμήθεια νέων υποβρυχίων.

Παράλληλα, στα πλαίσια της ενίσχυσης των μεταφορικών δυνατοτήτων των ειδικών ταχυκίνητων μονάδων του Β' Σώματος Στρατού σε κάθε περιοχή του Αιγαίου - όπως έχει γίνει γνωστό το Β' Σώμα μετεξελίσσεται στο σύνολό του σε ταχυκίνητο -, προωθείται με γρήγορους ρυθμούς η προμήθεια ταχυπλόων σκαφών. Οι διαπραγματεύσεις για την αγορά HOVERCRAFT, που αναπτύσσουν ταχύτητα 40-50 ναυτικών μιλίων την ώρα, με δυνατότητα να μεταφέρουν 400-450 στρατιώτες και μικρότερων για 70-80 άνδρες, βρίσκονται στην τελική φάση, με πιθανότερο προμηθευτή την Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ