Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κοινή πάλη Ελλήνων μεταναστών και Αμερικανών εργαζομένων

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Νέα Υόρκη, προς τους Ελληνες ανταποκριτές και τα ομογενειακά ΜΜΕ

Συνέντευξη προς τους Ελληνες ανταποκριτές και τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης παραχώρησε την Τρίτη το απόγευμα στη Νέα Υόρκη η Γενική Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,η οποία επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, προσκεκλημένη από τα κομμουνιστικά κόμματα των χωρών αυτών και από τις λέσχες φίλων του ΚΚΕ στη Βόρειο Αμερική.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι γενική άποψη του ΚΚΕ είναι ότι προέχουν οι συνθήκες δουλιάς και ζωής των Ελλήνων μεταναστών που πρέπει να παλέψουν "από κοινού με τους Αμερικανούς εργαζομένους" για την επίλυση των προβλημάτων τους, τα οποία "δε λύνονται από την Ελλάδα".

Τόνισε ότι ειδικό θέμα για τους μετανάστες αποτελεί πρωταρχικά το εκπαιδευτικό. Είπε ότι πιστεύει πως απαιτείται "γενναία κρατική παρέμβαση" από την Ελλάδα με σύγχρονα βιβλία. Πρόσθεσε ότι τα παιδιά των ομογενών πρέπει να παρακολουθούν αμερικανικά σχολεία ώστε να αποκτούν ίδιες ευκαιρίες με τους Αμερικανούς. Ωστόσο, πρέπει συγχρόνως να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, την ιστορία, τη λογοτεχνία, τη γεωγραφία της χώρας μας. Στον τομέα αυτό πρέπει να παίζει ρόλο το ελληνικό υπουργείο Παιδείας και οι σύλλογοι των μεταναστών και όχι η Εκκλησία. Η Εκκλησία πρέπει να κρατά τις δικές της θρησκευτικές αρμοδιότητες αλλά να μην αναμειγνύεται στα εκπαιδευτικά θέματα.

Η Αλ. Παπαρήγα αναφερόμενη στη συγκρότηση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) είπε ότι το ΚΚΕ πιστεύει πως δεν εξασφαλίστηκε η αντιπροσωπευτικότητα του οργάνου αυτού που θα μπορούσε να αποτελέσει μοχλό πίεσης και κινητοποίησης των ομογενών αν δεν επικρατούσε μια λογική επιλογής επιχειρηματιών σε ηγετικό ρόλο και κινήσεων τύπου δημοσίων σχέσεων προς Αμερικανούς ομολόγους τους.

Τόνισε ότι η επίσκεψή της στις ΗΠΑ της έδωσε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη χώρα αυτή και τις δραστηριότητες των κομμουνιστών και του συνδικαλιστικού κινήματος, καθώς και για τα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών, οι οποίοι, επίσης, ενημερώθηκαν για τις θέσεις του ΚΚΕ και για τις απόψεις του, ότι ο ρόλος των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο και σε σχέση με το Κυπριακό είναι αρνητικός. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε η Αλ. Παπαρήγα, περιπλέκονται λόγω της στρατηγικής των ΗΠΑ στο Αιγαίο, του οποίου ήδη προωθείται η διχοτόμηση. Η τουρκική ηγεσία αμφισβητεί τα ελληνικά σύνορα χωρίς να καταδικάζεται πολιτικά από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, έτσι, δίνεται η εντύπωση ότι οι Τούρκοι "έχουν πλάτες". Το Κυπριακό είναι ένα διεθνές πρόβλημα, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, του οποίου όμως προωθείται μια λύση τώρα, που δεν έχει σχέση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά επισημοποιεί τη διχοτόμηση.

Είμαστε πολύ ανήσυχοι, υπογράμμισε, γιατί η νέα δομή του ΝΑΤΟ μετατρέπει την Ελλάδα ταυτόχρονα σε θύτη (σε τυχόν μελλοντικές πολυεθνικές επεμβάσεις σε Αλγερία και Λιβύη) και θύμα σε σχέση με τα εθνικά θέματά της.

Τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστοι μεσολαβητές γιατί συμπεριφέρονται σαν "ηγεμόνες" και απαιτούν συμμόρφωση με τη στρατηγική τους. Οι κομμουνιστές, είπε, δεν είναι βέβαια σοβινιστές, αλλά μετά την επίσημη αμφισβήτηση των ελληνικών συνόρων με την υπόθεση των Ιμίων και τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στα Βαλκάνια "έχουμε κάθε λόγο να φοβόμαστε" ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν πρόκειται να γίνει σεβαστό.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου, θύμισε ότι εξ αρχής το ΚΚΕ εξέφρασε επιφυλάξεις. Και τώρα διαπιστώνεται και όχι μόνο από το ΑΚΕΛ, ότι τελικά αποτελεί "χαρτί πίεσης" σε βάρος της Κύπρου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ