Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ και δημοτικές εκλογές

Το ΚΚΕ έχει κάνει σαφέστατη την πολιτική του για τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Εχει υπογραμμίσει - σε όλους τους τόνους - την πολιτική σημασία τους, το περιεχόμενο των λαϊκών προβλημάτων που είναι ανάγκη να προβληθούν σε βάση αγωνιστικής κατεύθυνσης, καθώς και το πώς αντιμετωπίζει τα ζητήματα των συνεργασιών.

Ωστόσο, διάφορα δημοσιεύματα επιχειρούν να παρουσιάσουν τελείως διαφορετική από την πραγματικότητα αυτή την πεντακάθαρη πολιτική στάση του ΚΚΕ. Και άρχισαν να προβάλλουν ένα μπαράζ δήθεν γεγονότων. Ο Γ. Λοβέρδος, στην ΕΞΟΥΣΙΑ, ανακαλύπτει συμφωνία ΚΚΕ και ΝΔ, για αλληλοϋποστήριξη στην Πάτρα και στη Θεσσαλονίκη! Ο συντάκτης της ΑΥΡΙΑΝΗΣ "είδε" ανοιχτή γραμμή Ρηγίλλης - Περισσού και συμφωνία για κοινή στάση στις δημοτικές εκλογές! Το ΒΗΜΑ, το οποίο περιέχει δημοσιεύματα για το ΚΚΕ, μόνο όταν πρόκειται να κάνει αντικομμουνισμό ή να διαστρεβλώσει τις θέσεις του Κόμματος, γράφει ότι "το ΚΚΕ κάνει μυστικές επαφές με τη ΝΔ" και ότι "όλα πήγαν καλά για τη συμφωνία και από τον πρώτο γύρο"!.. Στο ίδιο βιολί γράφουν και άλλα... αντικειμενικά έντυπα, που πριν λίγες μέρες μιλούσαν και πάλι για μυστικές συναντήσεις του ΚΚΕ, αυτή τη φορά με το ΔΗΚΚΙ...

Το πρόβλημα, φυσικά, που τους απασχολεί, δεν είναι η αντικειμενικότητα και η ενημέρωση των αναγνωστών τους, αλλά η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σχεδιασμών σχετικών με τις πολιτικές εξελίξεις, δηλαδή η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων που αφορούν τις ερχόμενες εκλογές, αλλά όχι μόνο αυτές. Πρόκειται για σκοπιμότητες γενικότερου χαρακτήρα.

1. Το ΚΚΕ έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι δεν κάνει πολιτικές συμφωνίες με κάποιο ή κάποια από τα άλλα κόμματα,τόσο συμφωνίες γενικότερου περιεχομένου, όσο και για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Τα προγράμματα των άλλων κομμάτων είναι απαγορευτικά για κάτι τέτοιο. Πρόκειται για θέσεις τους, που υποστηρίζουν, κατ' ουσίαν, την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι και πολιτική της ΕΕ (σχέδιο "Καποδίστριας", φορολογικό, ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.). Στα χρόνια που πέρασαν από το 1994 επιβεβαιώθηκε, με τρόπο τρανό, αυτή η διαπίστωση: Υπήρξε πλήρης η σύμπνοιά τους με την κυβερνητική πολιτική.

Η παραπάνω θέση του ΚΚΕ υπογραμμίζεται με σαφήνεια και στη χτεσινή συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα στα ΝΕΑ, όπου λέει: "Πολιτική συμφωνία με άλλα κόμματα δεν μπορεί σήμερα να υπάρξει, με δεδομένο ότι έχουμε διαφορές που επεκτείνονται και στα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

2. Η παραπάνω θέση καθόλου δε σημαίνει ότι το ΚΚΕ κατέρχεται στις εκλογές μόνο του, όπως συνηθίζουν να λένε άλλοι. Επιδιώκει τη συμπαράταξη, την κοινή κάθοδο στα ψηφοδέλτια με άτομα οποιουδήποτε πολιτικού χώρου.Ορος για μια τέτοια συμπαράταξη, που καμιά σχέση δεν έχει με πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε κόμματα, είναι η συμφωνία τους όχι με το συνολικό πρόγραμμα του ΚΚΕ, αλλά με μια σειρά σημεία, όπως αυτά που προαναφέρθηκαν: Ανυπακοή στους νόμους που, μέσω της Αυτοδιοίκησης, σφίγγουν περισσότερο τη θηλιά που έχει δέσει στο λαιμό του λαού η γενικότερη και η συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης. Πάλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων, της φορολογίας κ.ά.

Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν μέσα στο λαό, ενδεχομένως και στις τάξεις των άλλων κομμάτων. Με αυτούς θα προχωρήσουμε μαζί, δίχως να εξετάζουμε το αν ανήκουν στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ, στο ΔΗΚΚΙ ή αλλού.

Και για το θέμα αυτό η Αλ. Παπαρήγα υπογράμμισε: "Δεν είναι κάτι το καινούριο, εργαζόμενοι να ψηφίζουν το άλφα ή βήτα κόμμα, αλλά στην καθημερινή ζωή να μην ενστερνίζονται συγκεκριμένες επιλογές του. Αν δεν υπήρχε άλλωστε και αυτό το φαινόμενο, τότε τα πάντα στην Ελλάδα θα τα είχε πλακώσει η "σκλαβιά"".

Βεβαίως, αυτό δε σημαίνει ότι το ΚΚΕ θα συμπράξει με όποιον αποδέχεται πρόγραμμα θετικής κατεύθυνσης, αν αυτός δεν έχει αποδείξει και στην πράξη τη διαφοροποίησή του από την κυβερνητική πολιτική. Γιατί από προγράμματα έχουμε χορτάσει... Ο αγωνιστής πρέπει να είναι αγωνιστής και την επόμενη των εκλογών.

Είναι, λοιπόν, σαφές, ότι η πολιτική του ΚΚΕ - και στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης - δεν είναι ούτε αντιΠΑΣΟΚ, ούτε αντιΝΔ. Είναι πολιτική κάθετης αντιπαράθεσης με την πολιτική που εφαρμόζεται και ταυτόχρονα είναι πολιτική ανοιχτή προς όλο το λαό.

Η σκοπιμότητα των παραπάνω δημοσιευμάτων είναι προφανής: Επιχειρούν να εμφανίσουν την ερχόμενη σημαντική πολιτική αναμέτρηση ως σύγκρουση ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, ως σύγκρουση δύο κομμάτων που, αν και έχουν την ίδια πολιτική, τα δημοσιεύματα κατασκευάζουν συγκρούσεις μεταξύ τους!! Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας τη στάση του ΣΥΝ να συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ, ρίχνουν στο ίδιο τσουβάλι και το ΚΚΕ: Οπως το ΠΑΣΟΚ "τα βρίσκει" με τον ΣΥΝ, έτσι και η ΝΔ "τα βρίσκει" με το ΚΚΕ!..

Θέλουν, στο όνομα του κομματικού πατριωτισμού, να αποτρέψουν τους εργαζόμενους που ψηφίζουν συντηρητικά κόμματα, από εναλλακτικές επιλογές που συγκρούονται με την αντιλαϊκή πολιτική, να τους κρατήσουν εγκλωβισμένους στα δόκανά της.

Καταλαβαίνουν ότι είναι μεγάλες οι πιθανότητες ένα μεγάλο μέρος της βάσης του ΠΑΣΟΚ, όπως και ένα τμήμα της βάσης της ΝΔ, να κατευθυνθεί προς τον αγωνιστικό δρόμο των ψηφοδελτίων που θα υποστηρίξει το ΚΚΕ.

Αυτό τους ανησυχεί. Αυτό τρέχουν να προλάβουν. Και, χειραγωγώντας τους ψηφοφόρους, να εγκλωβίσουν τη βάση της ΝΔ στη ΝΔ (για να αντιμετωπιστεί (!) το ΠΑΣΟΚ) και τη βάση του ΠΑΣΟΚ στο ΠΑΣΟΚ (για να μην ενισχυθεί η Δεξιά)!!!

Ο"Ριζοσπάστης"


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ