Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
(4ο) Το ΚΚΕ παλεύει για κοινωνικές συμμαχίες

Η πολιτική του ΚΚΕ βρίσκει πλατιά απήχηση στους εργαζόμενους και το λαό, εκτιμά, η Αλέκα Παπαρήγα. Ενώ, τονίζει: Με τα άλλα κόμματα έχουμε διαφορές, όσον αφορά την αντίληψη για τη γραμμή ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας. Τέλος, αναφερόμενη στη συνεργασία του ΚΚΕ με τα Κομμουνιστικά Κόμματα των άλλων χωρών, υπογραμμίζει την ανάγκη ενιαίας δράσης του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Συγκεκριμένα η Αλ. Παπαρήγα αναφέρει:

α) Για την απήχηση της πολιτικής του ΚΚΕ: "Δεν περιαυτολογούμε, όταν λέμε ότι η πολιτική του ΚΚΕ και δικαιώνεται και βρίσκει πλατιά απήχηση, πέρα από τα εκλογικά ποσοστά των τελευταίων χρόνων. Προκαλώ να μας πουν οι πολιτικοί των άλλων κομμάτων, σε ποια πρόβλεψή μας διαψευστήκαμε. Νομίζετε ότι είναι άσχετο αυτό από τη συγκρότηση ιδιαίτερων μηχανισμών για την παρεμπόδιση της δράσης του ΚΚΕ και την αποσιώπηση του μεγαλύτερου μέρους των θέσεων και των πρωτοβουλιών του; Το αντίθετο. Συνδέεται άμεσα. Ενα μόνο παράδειγμα του αυξανόμενου κύρους και της απήχησης του ΚΚΕ - ιδιαίτερα στη νεολαία, όπου αποκτούμε ξανά τους ισχυρούς δεσμούς που είχαμε μαζί της - αποτελεί η μεγάλη επιτυχία του 23ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ".

β) Για τη δυνατότητα συνεργασιών με άλλα κόμματα, ΔΗΚΚΙ, ΣΥΝ κ.ά:

"Το να συμπίπτεις με κάποια κόμματα σε ένα ή δύο επιμέρους θέματα δε λέει τίποτα, ούτε είναι καινούριο. Το θέμα είναι τι ποιότητας διαφορές έχουμε με την πολιτική και τα προγράμματα των άλλων κομμάτων. Το ίδιο ισχύει και από την πλευρά τους. Είναι φανερό, ότι έχουμε διαφορές, όσον αφορά την αντίληψη για τη γραμμή ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, για το ποιες κοινωνικές δυνάμεις πρέπει να καθορίζουν την πορεία αυτού του τόπου. Να ένα απλό, αλλά θεμελιακό, παράδειγμα: Εμείς μιλάμε για κοινωνικές - ταξικές διαφορές και ανταγωνιστές, αυτοί μιλάνε για κοινωνικούς εταίρους. Οι εργαζόμενοι καταλαβαίνουν τι εννοούμε με αυτόν τον όρο.

Ακριβώς γι' αυτό ο ΣΥΝ μπορεί να συζητάει με το ΠΑΣΟΚ και να συνεργάζεται μαζί του. Οι ομοιότητές τους είναι η συγκολλητική αιτία, οι διαφορές τους δεν είναι απαγορευτικές για μια κεντρική, έστω προσωρινά ανεπίσημη, συμφωνία.

Η ανάπτυξη της πολιτικής πάλης είναι πολύ πιθανό ότι θα φέρει στον αφρό και κόμματα με τα οποία το ΚΚΕ θα μπορεί να συνεργάζεται ή και να δρα από κοινού. Το ΚΚΕ δε σταυρώνει τα χέρια - πολύ περισσότερο που δίνει ιδιαίτερη σημασία στις κοινωνικές συμμαχίες - σήμερα που δεν υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά και αύριο που είναι πιθανό να υπάρξει".

Ενιαία δράση ΚΚ

γ) Για τις διεθνείς συνεργασίες με άλλα κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα θα αναφέρει:

"Εκείνο που σήμερα προβάλλει επιτακτικά, είναι η ενιαία δράση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Σ' αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ επιδιώκει και έχει κοινή δράση με άλλα κομμουνιστικά και αριστερά κόμματα, σε διάφορα θέματα (ΝΑΤΟ, Μάαστριχτ, ανατροπή εργασιακών σχέσεων, για την ανεργία κλπ.). Δεν υπάρχει έδαφος πολιτικής συνεργασίας με τη σοσιαλδημοκρατία, άλλωστε ούτε αυτή θέλει συνεργασία με μια δύναμη που αμφισβητεί και αντιπαλεύει την πολιτική της.

Είναι βέβαιο ότι στον 21ο αιώνα που προβάλλει θα ξεπεραστούν οι σημερινές δυσκολίες και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα θα βρει το δρόμο του. Αυτό το υποστηρίζουν αρκετές δυνάμεις. Συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία τους".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ