Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Λαϊκή αντεπίθεση για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης

Συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Αναφερόμενη στον απολογισμό, ενός χρόνου μετά τις εκλογές, της κυβέρνησης Κ. Σημίτη, τη στάση των άλλων κομμάτων και του ΚΚΕ, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος υπογραμμίζει:

"Είμαστε ακόμα χειρότερα από πριν. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται το ΚΚΕ για όλα όσα είπε προεκλογικά. Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει τη συναίνεση και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της ΝΔ και του ΣΥΝ.Αν και καταψηφίζουν νομοσχέδια στη Βουλή, αν και σηκώνουν τους τόνους, ωστόσο δεν αμφισβητούν τη στρατηγική της κυβέρνησης, περιορίζουν την κριτική τους σε ένα πολύ εύκολο για την κυβέρνηση πεδίο, του στιλ και του ύφους εξουσίας. Δηλαδή πολύ κακό για το τίποτα. Το ΔΗΚΚΙ,αν και ασκεί κριτική στην κυβέρνηση σε ορισμένα θέματα ουσίας, ωστόσο μπερδεύει τα πράγματα όταν παραμένει προσκολλημένο στο όραμα της 8ετίας του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή μιας περιόδου που οδήγησε στο σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Εδώ ακριβώς βρίσκει τη μεγάλη αξία της η πρόταση του ΚΚΕ για τη δημιουργία του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης. Ενός Μετώπου που θα σημάνει τη λαϊκή αντεπίθεση, θα έχει στρατηγικό σχέδιο ανατροπής της σημερινής κατάστασης, θα φέρει στο προσκήνιο το μεγάλο και επίκαιρο ερώτημα ποιος βρίσκεται στην εξουσία σ' αυτόν τον τόπο, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί.

Η όξυνση των προβλημάτων θα πυροδοτήσει νέες κινητοποιήσεις των αγροτών και όχι μόνο. Οι αγρότες δε θα καμφθούν από τη μεθοδευμένη τρομοκρατία που ασκεί σε βάρος τους η κυβέρνηση. Φθάσαμε στο πρωτοφανές σημείο τα δικαστήρια να δημεύουν ακόμα και τα τρακτέρ των αγροτών".

Κυβερνητική τρομοκρατία

Οσον αφορά το γνωστό επεισόδιο σε βάρος της ΕΣΑΚ, η Αλέκα Παπαρήγα τονίζει:

"Δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Πρόκειται για ένα μικρό δείγμα της δράσης ενός ολόκληρου μηχανισμού εξαγοράς ανθρώπων, πιέσεων, τρομοκρατίας, εκβιασμών, που προωθεί το ΠΑΣΟΚ. Προϋπήρχε ο μηχανισμός, αλλά εκσυγχρονίστηκε με βάση τα οράματα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για τη σύγχρονη εκδοχή δημοκρατικού πολιτεύματος. Πολύ πιθανό να διαπλέκεται αυτός ο μηχανισμός και με θύλακες στην ΕΛΑΣ, αλλά και με άλλες υπηρεσίες εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι κοινό μυστικό ότι η καταστολή λειτουργεί τυπικά νόμιμα και τυπικά παράνομα.

Αυτός ο μηχανισμός, τον οποίο έχουμε καταγγείλει δημόσια και στη Βουλή, δεν έχει στόχο μόνο τους κομμουνιστές. Βάλλει και κατά ψηφοφόρων, μελών και στελεχών και του ΠΑΣΟΚ, όσων τολμούν να αντιδρούν στην πολιτική του.

Κι άλλοι τα εφάρμοσαν, όχι τόσο εκσυγχρονισμένα, αλλά απέτυχαν.

Νομίζω ότι το τελευταίο διάστημα, και μάλιστα τις τελευταίες μέρες, με την ανοιχτή παρακολούθηση συνδικαλιστικών οργανώσεων και με τη δήμευση των τρακτέρ φαίνεται ότι η κυβέρνηση αναδεικνύεται σ' έναν δήμιο των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών, αυτών που, εν πάση περιπτώσει, είχε κατακτήσει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Κυριολεκτικά γίνεται κυβέρνηση - δήμιος.

Η ευθύνη είναι συλλογική. Αναμφισβήτητα όμως υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός. Εχει πλήρη γνώση. Και είμαι βέβαιη ότι προσωπικά κατευθύνει όλη αυτή την εκστρατεία αστυνόμευσης".

Τέλος, απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται ότι το ΚΚΕ εκφράζει το παρελθόν, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος θα πει:

"Αν δεχτούμε ότι το ΚΚΕ εκφράζει το παρελθόν, τότε πρέπει να δεχτούμε ότι η πείνα που θερίζει εκατομμύρια ανθρώπους, η ανεργία, οι πόλεμοι, το Μάαστριχτ, οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης, η διχοτόμηση της Κύπρου, του Αιγαίου, η φτώχεια είναι το... φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας...".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ