Τρίτη 14 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναγκαίο το δημοψήφισμα

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ

Την πάγια θέση του ΚΚΕ, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την επικύρωση ή όχι της Συνθήκης του Μάαστριχτ καθώς και της περαιτέρω επεξεργασίας της, που αποτελεί η Συνθήκη του Αμστερνταμ, τόνισε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε, δεν είναι υπόθεση των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά των ίδιων των λαών να επικυρώσουν συνθήκες, με βάση τις οποίες εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων καθώς και στις ατομικές ελευθερίες.

Για το θέμα της Συνθήκης του Αμστερνταμ τοποθετήθηκαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για "αναβάθμιση του ρόλου του κοινοβουλευτισμού" με βάση τις νέες διατάξεις, καθώς και ο ευρωβουλευτής Π. Αυγερινός, που χαρακτήρισε τη Συνθήκη "ένα μεγάλο συμβιβασμό" και "προοδευτική" σε σχέση με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, αφού εντάχθηκε σε αυτή και το "κοινωνικό πρωτόκολλο" που αναφέρεται στην προστασία της απασχόλησης. Θετικές εκτιμήσεις έγιναν και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας οι εκπρόσωποι τάχθηκαν υπέρ της επικύρωσης των Συνθηκών από τις εθνικές κυβερνήσεις. Οσον αφορά το ΣΥΝ, οι βουλευτές του Μ. Δαμανάκη και Μ. Παπαγιαννάκης δεν τοποθετήθηκαν επί του θέματος.

Την αντίθεση του ΚΚΕ, στη διενέργεια μιας ακόμα εκδήλωσης - φιέστας με στόχο τη μονόπλευρη προβολή της κυρίαρχης αντίληψης, σχετικά με την πορεία της ΟΝΕ και την ΕΕ, εξέφρασε χτες στην επιτροπή ο Αχιλλέας Κανταρτζής. Συγκεκριμένα τάχθηκε κατά της πρότασης του προέδρου της επιτροπής, Λουκά Αποστολίδη, ο οποίος στα πλαίσια του προγραμματισμού του έργου της, πρότεινε τη πραγματοποίηση φόρουμ το Μάρτη του 1988 για την "Ατζέντα 2000" με τη συμμετοχή του αρμόδιου επιτρόπου της Κομισιόν, στην οποία θα προσκληθούν και μαζικοί φορείς. Ο βουλευτής του ΚΚΕ υποστήριξε ότι για το θέμα της Συνθήκης του Αμστερνταμ, τις πολιτικές απασχόλησης και την πορεία της ΟΝΕ, κάλλιστα η επιτροπή της Βουλής μπορεί να καλέσει για εξέταση αρμόδιους μαζικούς φορείς προκειμένου να καταθέσουν τις θέσεις τους. Οχι όμως να διοργανώνει εκδηλώσεις, όπου όχι μόνο δε γίνεται αντιπαραβολή όλων των απόψεων, αλλά αντίθετα προβάλλονται μονομερώς οι κυρίαρχες θέσεις των πολιτικών δυνάμεων χωρίς ουσιαστικό διάλογο.

Τέλος, με απόφαση του προέδρου της Βουλής, οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα είναι αμειβόμενες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της. Το ΚΚΕ αντιτάχθηκε στην προοπτική αυτής της ρύθμισης, σημειώνοντας ότι εμμένει στις μέχρι τώρα θέσεις του. Για τη μετατροπή αυτή είναι απαραίτητη η αλλαγή του κανονισμού της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ