Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχαιολογία των εργολάβων

Προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιθυμίες και τα σχέδια των διαφόρων ισχυρών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η τελευταία δε διστάζει να θυσιάσει στο βωμό των κερδών τους ακόμα και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Την τύχη που θα έχουν τα αρχαιολογικά ευρήματα στις περιοχές που θα περάσει το μετρό, θα έχουν, στην καλύτερη μάλιστα περίπτωση, και οι πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο χώρο ανέγερσης του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του ιδρύματος Γουλανδρή στον Αγιο Νικόλαο Ρηγίλλης.

Απαντώντας χτες στη Βουλή ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος,σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Αυδή για το αν θα συνεχιστούν οι εργασίες για το Μουσείο Γουλανδρή, που θα προκαλέσουν την καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου, επικαλέστηκε την εμπειρία από το μετρό, υποστηρίζοντας ότι "όταν υπάρχει πληθώρα ευρημάτων, λογικό είναι να γίνεται μία αξιολόγηση". Προηγουμένως είχε παραδεχτεί ότι τα ευρήματα στο χώρο ανέγερσης του Μουσείου Γουλανδρή είναι σημαντικά, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι "το ζήτημα δεν έχει απασχολήσει ακόμη την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου, ούτε φυσικά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο". Αμέσως μετά, επικαλούμενος τη γνώμη της 3ης Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ότι "μπορεί να ανεγερθεί το κτίριο του Μουσείου και να συνυπάρχουν και τα ευρήματα", προκαθόρισε την τύχη των αρχαιοτήτων, ισχυριζόμενος ότι "όλα μπορούν να γίνουν με τρόπο που να είναι και λειτουργικά και αρχαιολογικά ανεπίληπτος".

Ο Λ. Αυδής

"Από την εποχή της χούντας έχει επικρατήσει η αρχαιολογία των εργολάβων, που αρχίζει από το πλάκωμα των αρχαίων και περνάει στους διάφορους εγκιβωτισμούς ή εγκλωβισμούς που παράγουν εξαμβλώματα,όπως ο Αγιος Νικόλαος στο σταθμό των αυτοκινήτων στον Κηφισό, το βυζαντινό εκκλησάκι κάτω από το υπουργείο Παιδείας και στους εγκλωβισμούς των τμημάτων του τείχους Θεμιστοκλέους στα υπόγεια του τέως υπουργείου Πολιτισμού, στο γκαράζ της πλατείας Κλαυθμώνος κλπ.

Αυτή η πρακτική μετατρέπει τα αρχαία ευρήματα σε απλά αντικείμενα έκθεσης, όπως θα ήταν μία έκθεση επίπλων, ή αυτοκινήτων, ενώ νομίζω ότι στον πολιτισμό μας χρωστάμε να αναδεικνύουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα σε συνδυασμό με το φυσικό τοπίο. Πρέπει να διαφυλάξουμε το τοπίο που περιλαμβάνει και το φυσικό και το πολιτιστικό κάλλος", υπογράμμισε ο Λ. Αυδής στην στην ερώτησή του.

Αναφερόμενος εξάλλου ο βουλευτής του ΚΚΕ στη σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή ανέγερσης του Μουσείου Γουλανδρή, τόνισε: "Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το άλσος του Αγίου Νικολάου, τώρα ανακαλύφθηκε ότι καταλάμβανε έκταση της αρχαίας πόλης. Μέχρι τώρα πιστευόταν ότι η αρχαία πόλη έχει όρια στενότερα και έρχεται αυτή η ανακάλυψη, μετά τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής του "Ευαγγελισμού", που αποκαλύφθηκαν με τα έργα του μετρό. Πρόκειται για περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στον Ηριδανό και Ιλισό. Είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν και άλλα σημαντικά ευρήματα. Αυτή η εκδοχή, η άποψη, η πιθανότητα, να είναι εκεί το Λύκειο, καταλαβαίνετε πόση σημασία έχει, γιατί από τα τρία εκπαιδευτήρια της αρχαιότητας, ένα απ' αυτά είναι το Λύκειο, δεν έχουμε περισσότερες έρευνες και ευρήματα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ