Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θα τους αφήσουμε;

Δε φτάνει που μας βάλανε στη μέση και χτυπάνε από παντού, μας φτύνουν και κατάμουτρα, λέγοντας ότι τα μέτρα τους είναι "σκληρά, αλλά δίκαια"! Δίκαια, δηλαδή, δε δίνουν ούτε καν το διορθωτικό ποσό, που είχαν και νομοθετικά δεσμευτεί ότι θα δώσουν στους δημόσιους υπάλληλους! Δίκαια αρνούνται τη χορήγηση της παραμικρής αύξησης και κοροϊδεύουν κι από πάνω ότι θα δώσουν 8%, αντιγράφοντας τα ...μαθηματικά της κυβέρνησης της ΝΔ. Δίκαια εξαπολύουν την πιο ανελέητη φοροεπιδρομή σε βάρος των ίδιων πάντα "υποζυγίων"! Δίκαια οι μη έχοντες θα μπορούν ακόμα και να πεθαίνουν αβοήθητοι από ένα υγειονομικό - νοσοκομειακό σύστημα, που οδηγείται, από την οικονομική ασφυξία, στον Καιάδα! Δίκαια τα παιδιά των φτωχών θα διακονεύουν, από ακόμα χειρότερη θέση, μόρφωση σ' ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα ακόμα πιο εγκαταλειμμένο! Δίκαια ο συνταξιούχος καταδικάζεται στην ολοσχερή εξαθλίωση! Δίκαια το ασφαλιστικό σύστημα μπαίνει στα "έξι μέτρα"! Δίκαια ο προϋπολογισμός, που σε λίγες μέρες θα κατατεθεί, "θα είναι ο πιο σκληρός της δεκαπενταετίας" (!), όπως δήλωσε με κομπασμό ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας...

Και, πάνω απ' όλα, δίκαια οι "έχοντες και κατέχοντες", όχι απλά μένουν στο απυρόβλητο των "γενικών θυσιών", αλλά περιμένουν στη γωνία, έτοιμοι να εισπράξουν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, τις νέες τρομακτικές απώλειες, που θα έχουν - σε εισόδημα και σε δικαιώματα - τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Να εισπράξουν την ακόμα πιο άδικη αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος, μέσα από έναν ακόμα πιο άδικο προϋπολογισμό και μια ακόμα πιο άδικη, συνολικά, οικονομική πολιτική.

Θα τους αφήσουμε; Θα αρκεστούμε στη μιζέρια της διαμαρτυρίας και της μουρμούρας; Θα περιοριστούμε, έστω, στην καταγραφή της αντίθεσης μέσα από ορισμένες εθιμοτυπικές "ντουφεκιές"; Η, στην επερχόμενη αντιλαϊκή λαίλαπα, θα αντιταχθεί ένα ρωμαλέο, αποφασιστικό κίνημα, ένα ενιαίο μέτωπο πάλης, με ουσιαστικούς στόχους και προοπτική; Το ερώτημα τίθεται με τρόπο επιτακτικό, όσο ποτέ άλλοτε. Γιατί, τώρα, δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια επιπλέον αντεργατικά μέτρα. Εχουμε να κάνουμε με μια κατά μέτωπον επίθεση εφ' όλης της ύλης. Με μια σαρωτική πολιτική, που, αν περάσει, θα σημάνει συνολικό πισωγύρισμα, που δε θα μετριέται μόνο σε εισοδηματικές και εργασιακές απώλειες. Ανάλογα, επομένως, θα κριθεί και η στάση που θα κρατήσει το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, των αγροτών, των ΕΒΕ. Αν δηλαδή, θα ανταποκριθεί στο ρόλο του ή θα υποτάξει, τελικά, τη δράση του στα "άνωθεν" κελεύσματα, εγκαταλείποντας στη μέση αυτό, που πάει ν' αρχίσει με τις κινητοποιήσεις στις 28 Νοέμβρη.

Ηδη, κυβερνητικά στελέχη, υπομειδιώντας, κάνουν λόγο για "τη συνήθη εθιμοτυπική απεργία, ενόψει του προϋπολογισμού"! Ηδη, κομματική και κυβερνητική ηγεσία επιχειρούν, με εντατικά ...σεμινάρια, είτε να "μαντρώσουν" τα συνδικαλιστικά τους στελέχη, είτε να εκτονώσουν τις αντιδράσεις σε μια εσωτερική γκρίνια.

Για να μην επιτευχθεί ο στόχος τους, για να μην περάσουν οι αντεργατικοί αντιλαϊκοί σχεδιασμοί, απαιτείται ΤΩΡΑ η πιο πλατιά παρέμβαση, σ' όλους τους χώρους δουλιάς, σ' όλη τη χώρα, σ' όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ωστε να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία οι απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις της 28ης Νοέμβρη. Ωστε να δοθεί συνέχεια και προοπτική. Ωστε να συναντηθούν στο ίδιο μετερίζι οι αγωνιζόμενοι εργάτες, αγρότες, ΕΒΕ, νεολαία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ