Παρασκευή 22 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πιέσεις, σύγχυση και πανικός

Πελαγοδρομεί η ελληνική κυβέρνηση καθώς κλιμακώνονται οι πιέσεις από ΕΕ και ΗΠΑ, για μια συνολική αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών διαφορών

Η απροκάλυπτη κλιμάκωση των πιέσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ για μια συνολική αντιμετώπιση του "ελληνοτουρκικού ζητήματος", έχει προκαλέσει σύγχυση στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία μάταια προσπαθεί να διατυπώσει μιαν ενιαία άποψη και έκφραση τουλάχιστον για την τακτική που σκοπεύει να ακολουθήσει.

Η σύγχυση περιγράφεται, με γλαφυρό τρόπο, από τις δηλώσεις του υπουργού Τύπου Δ. Ρέππα την περασμένη Τετάρτη με τις οποίες η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό παράθυρο για ταυτόχρονη παραπομπή των θεμάτων της υφαλοκρηπίδας και της Ιμιας στη Χάγη, εντείνεται από την παρόμοια τοποθέτηση του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και ευρωβουλευτή σήμερα του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Κρανιδιώτη και κορυφώνεται από την - ατυχή - προσπάθεια να ανασκευάσει, του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου,ο οποίος χτες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατάφερε να διαφωνήσει και ταυτόχρονα να συμφωνήσει με όσα δήλωσε ο Δ. Ρέππας! Το σκηνικό συμπληρώνεται από τις πληροφορίες διπλωματικών κύκλων οι οποίοι υπογραμμίζουν πως η Αθήνα έχει λάβει σαφέστατα μηνύματα από Ευρωπαίους εταίρους και Αμερικανούς συμμάχους σύμφωνα με τα οποία Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να αντιμετωπίσουν συζητώντας τα διμερή τους προβλήματα και να παραπέμψουν το σύνολο των εκκρεμοτήτων στο Διεθνές Δικαστήριο.

Αυτή τη σύγχυση, την οποία απέδωσε στη φαντασία των δημοσιογράφων, ανέλαβε να ξεκαθαρίσει ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος. Στη συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών, απλώς επανέλαβε τις επίσημες θέσεις της κυβέρνησης όπως αυτές είχαν διατυπωθεί από τον περασμένο Απρίλη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Είπε, λοιπόν, ο Θ. Πάγκαλος:

Πρώτον,πως η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί μια διαδικασία που θα αντιμετωπίζει ως "πακέτο" προβλημάτων το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

Δεύτερον,πως η κυβέρνηση δε σκοπεύει να δεχτεί μια εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά.

Τρίτον,ο Θ. Πάγκαλος θέλησε να υπογραμμίσει ενόψει της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της κοινότητας την προσεχή Δευτέρα, πως η Αθήνα δε θα δεχτεί την αλλαγή της απόφασης της 15ης Ιουλίου την οποία δεν αποδέχεται η Τουρκία.

Για το θέμα αυτό, όπως είναι γνωστό η ιρλανδική προεδρία έχει προετοιμάσει ένα νέο κείμενο στο οποίο ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει τα ελληνοτουρκικά προβλήματα ως τμήμα των τουρκοκοινοτικών σχέσεων και καλεί τις δύο χώρες να συζητήσουν και αν δε βρουν λύσεις να παραπέμψουν το σύνολο των διαφορών τους στο Διεθνές Δικαστήριο.

Μετά την περιγραφή των - επίσημων - ελληνικών θέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών θέλησε να αναπτύξει και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αναζήτηση διεξόδου. Στο σημείο αυτό ο Θ. Πάγκαλος κατόρθωσε να συμφωνήσει και να διαφωνήσει ταυτόχρονα, με όσα υποστήριξε την περασμένη Τετάρτη ο Δ. Ρέππας. "Προσυπογράφω απόλυτα τη δήλωση του κ. Ρέππα" είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Ο υπουργός Τύπου, να υπενθυμίσουμε, είχε πει πως η κυβέρνηση θα εξετάσει τυχόν πρόταση για ταυτόχρονη παραπομπή του θέματος της Ιμιας και της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη. Ο υπουργός Εξωτερικών, όμως, όταν ρωτήθηκε αν τελικά υποβληθεί αυτή η πρόταση της ταυτόχρονης παραπομπής των δύο θεμάτων, τι θα απαντήσει η κυβέρνηση, είπε: "Η απάντηση θα είναι όχι"!

Ο πανικός και η σύγχυση της κυβέρνησης, συμπληρώνονταν από τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Κρανιδιώτη ο οποίος την ίδια στιγμή που ο Θ. Πάγκαλος επιχειρούσε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του Δ. Ρέππα, μιλώντας για το ίδιο θέμα σε ραδιοφωνικό σταθμό ενίσχυε τις θέσεις του υπουργού Τύπου. "Νομίζω, είπε ο Γ. Κρανιδιώτης, ότι αυτό κακώς εμφανίζεται από ορισμένα φύλλα ότι είναι κάτι καινούριο. Πρόκειται για μια εξειδίκευση της πάγιας ελληνικής θέσης. Εχουμε πει ότι η υφαλοκρηπίδα θέλουμε να παραπεμφθεί στη Χάγη. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται ένα συνυποσχετικό, δηλαδή ένας διάλογος για τα διαδικαστικά. Το ίδιο ισχύει και για την Ιμια"!Εξειδικεύοντας ακόμη περισσότερο αυτή τη θέση ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι "μπορεί το ίδιο συνυποσχετικό να αφορά δύο διαφορετικές υποθέσεις (... ) Αν το συνυποσχετικό περιλαμβάνει και τα δύο θέματα μαζί, δεν αλλάζει την ουσία της υπόθεσης. Σε τελευταία ανάλυση, κατέληξε ο Γ. Κρανιδιώτης, συμφέρει τη δική μας θέση γιατί θα προσδιορίσουμε ακριβώς τα θέματα που θα παραπεμφθούν". Την ίδια ακριβώς στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος στη συνέντευξή του υπογράμμιζε πως δε νοείται ταυτόχρονη παραπομπή γιατί τα δύο θέματα είναι εντελώς διαφορετικά και σημείωνε πως η υπόθεση της Ιμιας είναι σημαντικότατο θέμα καθώς περιγράφει εδαφική διεκδίκηση της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας!

Από όλα αυτά είναι φανερό πως η σύγχυση περί των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι αποτέλεσμα της "ισχυρής φαντασίας" των δημοσιογράφων όπως θέλησε να υποστηρίξει ο Θ. Πάγκαλος.

Η ερμηνεία γι' αυτή τη σύγχυση, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, θα πρέπει να αναζητηθεί στους εξής λόγους:

Πρώτον στις συντονισμένες πιέσεις που δέχεται η Αθήνα για μια συνολική αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών, και δεύτερον στοπολιτικό παιχνίδι μέσα στο ΠΑΣΟΚ που εξελίσσεται απερίσπαστο από τις ανάγκες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, οδηγούν την κυβέρνηση σε αποφάσεις με τεράστιο πολιτικό κόστος το οποίο κανένας - και πολύ περισσότερο ο φιλόδοξος υπουργός Εξωτερικών - δεν είναι διατεθειμένος να το επωμισθεί προσωπικά...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεδομένη η ελληνική εμπλοκή(1998-11-13 00:00:00.0)
Αμετακίνητη αδιαλλαξία(1997-05-27 00:00:00.0)
"Ερχεται" η αμερικανική πρωτοβουλία(1997-02-05 00:00:00.0)
Αμερικανικές εντολές(1996-07-18 00:00:00.0)
Συνάντηση στο Βουκουρέστι(1996-04-27 00:00:00.0)
Ολοταχώς προς διαιτησία(1996-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ