Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Αν επανεκλεγεί το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τη μείωση μισθών

Τη "βελτίωση" των εισοδημάτων των εργαζομένων, με ονομαστικές αυξήσεις πολύ κάτω από τον πληθωρισμό - όπως αυτές που δόθηκαν με την εισοδηματική πολιτική από το 1994 μέχρι το 1996 - υποσχέθηκε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας για το 1997 και τα επόμενα χρόνια

Αν το ΠΑΣΟΚ επανεκλεγεί στην κυβέρνηση, θα συνεχίσει την εισοδηματική πολιτική μείωσης των μισθών και συντάξεων, τόσο το 1997 όσο και στα επόμενα χρόνια. Αυτό προκύπτει από την απάντηση, που έδωσε χτες σε σχετική ερώτηση του "Ρ" ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο υπουργός επανέλαβε επίσης πως, αν επανεκλεγεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, θα συνεχίσει την ίδια συναλλαγματική πολιτική. Δεν παρέλειψε μάλιστα να δηλώσει αισιόδοξος ότι το ΠΑΣΟΚ θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις και τους στόχους που έχει αναλάβει με το πρόγραμμα "σύγκλισης", για να υποστηρίξει στη συνέχεια πως η Ελλάδα θα είναι έτοιμη να μετάσχει στο τέλος του 1998 στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση, κάτι που θεωρείται εξωπραγματικό και το ομολογούν τόσο ο υπουργός Οικονομικών και άλλα κυβερνητικά στελέχη όσο και διεθνείς οργανισμοί.

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας:

  • Αναφέρθηκε στην άτυπη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ (Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης) που γίνεται σήμερα και αύριο στο Δουβλίνο, όπου θα συζητηθούν θέματα σχετικά με το "σύμφωνο σταθερότητας" και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες των νομισμάτων των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνεδρίαση αυτή θα ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, καθώς και μέτρα, που θα πρέπει να πάρουν οι χώρες - μέλη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαρέγκλιτη πορεία προς την ΟΝΕ και τη δημιουργία του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Νομίσματος, που προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Στην ουσία, στην αυριανή συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, θα παρθούν και αποφάσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι εθνικές κυβερνήσεις θα παραχωρούν δικαιώματα χάραξης και άσκησης της συναλλαγματικής πολιτικής στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών. Ο υπουργός δεν απέφυγε να προσδιορίσει πότε θα ενταχθεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα, υποστήριξε όμως την προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στη συνέχιση της πολιτικής σκληρής δραχμής και μέμφθηκε τη ΝΔ που τάσσεται υπέρ της ταχύτερης διολίσθησης του εθνικού νομίσματος, παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος το 1993 - που το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση - έκανε λόγο για υπερτιμημένη δραχμή.
  • Ξεκαθάρισε ότι αν το ΠΑΣΟΚ επανεκλεγεί στην κυβέρνηση, θα συνεχίσει και το 1997 την εισοδηματική πολιτική που θα δίνει αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις κάτω από τον πληθωρισμό, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και για μηδενικές αυξήσεις.Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε πόσο μικρότερες από το 2,5+2,5% (που δόθηκαν φέτος) θα είναι οι ονομαστικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων το 1997 ή ακόμη και αν υπάρχει σενάριο για μηδενικές αυξήσεις, ο υπουργός υποστήριξε πως στα 3 τελευταία χρόνια με την εισοδηματική πολιτική που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ "υπήρξε σταθερή βελτίωση των εισοδημάτων" και πρόσθεσε με νόημα πως, αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει την Κυριακή τις εκλογές, "το 1997 και τα επόμενα χρόνια θα εφαρμόσει την ίδια εισοδηματική πολιτική". Με δεδομένο, λοιπόν, ότι φέτος η μέση ετήσια αύξηση των μισθών και συντάξεων στο δημόσιο ήταν μόλις 3,8% και ο πληθωρισμός θα κλείσει γύρω στο 8,5% (είχαμε δηλαδή μια ακόμη χρονιά πραγματικής μείωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων), καθώς και ότι δεν απάντησε στην ερώτηση για το ποσοστό αυξήσεων ή για το ενδεχόμενο μηδενικών αυξήσεων το 1997, αλλά "δεσμεύτηκε" για τη συνέχιση της ίδιας εισοδηματικής πολιτικής, στην ουσία ο υπουργός δεν έκρυψε την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει την επέλαση στα λαϊκά εισοδήματα για να μπορούν έτσι να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες.
  • Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη σημαντική υστέρηση στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων που δικαιούται η Ελλάδα - θέμα το οποίο έχει αναδείξει σε κυρίαρχο η ΝΔ - ο υπουργός υποστήριξε πως μέχρι το τέλος του 1996, θα υπάρχει απορρόφηση 100%! Προκειμένου να γίνει πειστικός, ανακοίνωση επίσης πως στο διάστημα από την 1η Γενάρη μέχρι τις 19 Σεπτέμβρη είχαν απορροφηθεί κοινοτικά κονδύλια ύψους 2.827 εκατ. δολαρίων, έναντι 2.694 εκατ. δολαρίων την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ