Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το 1985... ξανάρχεται

"Μαζί για τη νέα νίκη, για την ανάπτυξη και την απασχόληση, τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγικότητα. Και τώρα πάλι ΠΑΣΟΚ για ακόμη ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ". Στις παραπάνω 24 λέξεις αποτυπωνόταν το 1985 όλη η φρασεολογία της εξαπάτησης του ελληνικού λαού, με στόχο την υφαρπαγή της ψήφου του από το ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές του Ιούνη. Ηταν τότε που το ΠΑΣΟΚ έταζε "εδραίωση της Αλλαγής" και πετροβολούσε όποιον τολμούσε να πει την αλήθεια. Οτι, δηλαδή, μετά τις εκλογές, αντί για "καλύτερες μέρες" και "εκσυγχρονισμό", θα ερχόταν ο λογαριασμός και θα τον πλήρωναν όλοι οι εξαπατημένοι από τα "ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα". Η ζωή τότε επιβεβαίωσε την παραπάνω αλήθεια με το δραματικότερο τρόπο για τα λαϊκά στρώματα. Στις 12 Οκτώβρη του 1985, μόλις τρεις μήνες μετά τις εκλογές, ο τότε πρωθυπουργός και ο αρμόδιος επί της Εθνικής Οικονομίας υπουργός, Κ. Σημίτης, προχωρούν σε διάγγελμα σκληρής δίχρονης λιτότητας, εις βάρος των εργαζόμενων.

Ηταν τότε που το θράσος... περίσσευε. Θαυμάστε με τι τρόπο ο νυν πρωθυπουργός, ανακοίνωνε την απαγόρευση των αυξήσεων στους μισθούς, το "πάγωμα" των συντάξεων, την υποτίμηση της δραχμής, την κατάργηση της ΑΤΑ, τις περικοπές κοινωνικών δαπανών κλπ: "Ολοι βέβαια θέλουμε καλύτερες συντάξεις, περισσότερα καλύτερα σχολεία, βελτιωμένη ιατρική περίθαλψη, αυξημένες κρατικές επενδύσεις που καλυτερεύουν την ποιότητα ζωής... φθηνότερο ηλεκτρικό, τηλέφωνο και εισιτήρια. Αλλά, ή πρέπει να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας ή πρέπει να πληρώσουμε περισσότερους φόρους". Αυτό το κρεσέντο φιλολαϊκού μονολόγου εκφωνήθηκε από τον Κ. Σημίτη την ώρα ακριβώς που ανακοινωνόταν το δίχρονο σταθεροποιητικό πρόγραμμα! Είχε προηγηθεί φυσικά ο Α. Παπανδρέου, που χαρακτήρισε τα αντιλαϊκά μέτρα ως "ελπιδοφόρες επιλογές"...

Σήμερα, πάνω από δέκα χρόνια μετά τις "καλύτερες μέρες", ο Κ. Σημίτης τάζει και πάλι "εκσυγχρονισμό". Τάζει ανάπτυξη και απασχόληση. Περιοδεύει σε πόλεις και νομούς, που έχουν μαραζώσει από την ανεργία και το κλείσιμο των επιχειρήσεων, κάνοντας λόγο για δημιουργία 150.000 νέων θέσεων εργασίας κατά την τελευταία τριετία! Ομως το χειρότερο από όλα είναι ότι ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει την τακτική του '85 με στόχο την εξαπάτηση του ελληνικού λαού. "Ψηφίστε μας" και "δε θα πάρουμε άλλα μέτρα, δε θα επιβάλουμε νέους φόρους", υπόσχεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. "Η κυβέρνηση στηρίζει αυτούς που παλεύουν για το μεροκάματο", δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου της Θεσσαλονίκης.

Κι όμως. Είναι ο ίδιος που έχει ταχθεί υπέρ της "λιτότητας δίχως ημερομηνία λήξης". Είναι η κυβέρνησή του που απειλεί "όλους τους νεοέλληνες" και κατηγορεί το 80% του ελληνικού λαού που "ευημερεί και καταναλώνει με τρόπο χυδαίο και προκλητικό"! Είναι το κόμμα του, που έχει ανακηρύξει το πρόγραμμα "σύγκλισης" σε "Οικονομικό Σύνταγμα" (!) της χώρας, δηλώνοντας ότι θα το τηρούσε απαρέγκλιτα ακόμα κι αν δεν το ζητούσε η ΕΕ... Δηλαδή θα τηρήσει απαρέγκλικτα τις δεσμεύσεις απέναντι στην ολιγαρχία για επιβολή επιπλέον φόρων ύψους 5 τρισ. δραχμών την επόμενη τριετία. Οπως ακριβώς προβλέπει το πρόγραμμα "σύγκλισης". Αυτή την "αξιοπιστία" και "φιλολαϊκότητα" στοχεύει να επιδείξει ο "εκσυγχρονισμός" μετά τις εκλογές. Για μια ακόμα φορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ