Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι διαθήκες του Α. Παπανδρέου

Σφοδρή επίθεση κατά του γαμπρού του, Θεόδωρου Κατσανέβα,κάνει σε μια από τις δύο ιδιόχειρες διαθήκες του, που ανοίχτηκαν χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, ο εκλιπών πρώην πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου.Τον χαρακτηρίζει "όνειδος" για την οικογένεια Παπανδρέου και καλεί τους γιους του Γιώργο,Νίκο και Αντρίκο να τον απομονώσουν πολιτικά και κοινωνικά. Παράλληλα, με την ίδια διαθήκη, που φέρει ημερομηνία 24-11-1990 και κατατέθηκε στο δικαστήριο στις 5-8-96 από τον Γ. Φλούδα,συνεργάτη της Δήμητρας Λιάνη,ο Α. Παπανδρέου καθιστά την τελευταία σύζυγό του γενική κληρονόμο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του, συμπεριλαμβανομένου και του αρχείου του στο Καστρί.

Ειδικότερα για τον Θ. Κατσανέβα, ο Α. Παπανδρέου αναφέρει ότι προσπαθεί με παράνομα μέσα να κληρονομήσει πολιτικά την αγωνιστική ιστορία του Γ. Παπανδρέου και του ίδιου, προσθέτει δε ότι οι γιοι του έχουν ηθικό χρέος "να καταστήσουν δημοσίως γνωστό το ρόλο και το χαρακτήρα του και να αποκόψουν κάθε δημόσιο ή ιδιωτικό δεσμό που έχουν μαζί του". Αφορμή για την επίθεση αυτή στάθηκε ένα περιστατικό που συνέβη στις 14-11-1990. Τη μέρα εκείνη είχε πάει στο Καστρί η ιδιαίτερη γραμματέας του Α. Παπανδρέου, Αγγέλα Κοκόλα,αλλά δεν της επιτράπηκε η είσοδος από τον Θ. Κατσανέβα. Πέντε μέρες αργότερα η Α. Κοκόλα συνέταξε επιστολή προς τον Α. Παπανδρέου, με την οποία δήλωνε ότι θέλει να παραιτηθεί. Ο Α. Παπανδρέου της απάντησε στις 20-11-90 ότι η επιθυμία του είναι να παραμείνει στη θέση της. "Οσο γι' αυτόν - πρόσθετε αναφερόμενος στο γαμπρό του - θα στραφώ εναντίον του και δικαστικά όταν κρίνω ότι πρέπει". Οι εν λόγω επιστολές είχαν κατατεθεί στο δικαστήριο από τον πληρεξούσιο δικηγόρο της Δήμητρας Λιάνη - Παπανδρέου, προκειμένου να καταστήσουν ισχυρότερη τη διαθήκη του 1990. Από την πλευρά της η κόρη του Α. Παπανδρέου, Σοφία Κατσανέβα,ζήτησε μέσω του εκπροσώπου της να κηρυχτεί γνήσια η διαθήκη του 1993.

Η πρωτοδίκης Αργυρώ Χατζηζαφειρίου κήρυξε ως γνήσιες και κύριες και τις δυο διαθήκες του Α. Παπανδρέου: Την προαναφερόμενη και τη νεότερη, που από παραδρομή φέρει ημερομηνία 28-5-1933, αντί 28-5-1993. Στη διαθήκη αυτή, που κατατέθηκε από τον δικηγόρο Αθ. Λιάπη,ο Α. Παπανδρέου εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον της συζύγου του μετά το θάνατό του: "Οταν εκλείψω η Δήμητρα ασφαλώς θα κινδυνεύσει. Θα της επιρριφθούν ευθύνες κάθε μορφής". Για το λόγο αυτό καλεί τους φίλους του και όσους στάθηκαν πολιτικά στο πλευρό του να της συμπαρασταθούν με όλα τα μέσα. Για τα παιδιά του αναφέρει ότι τα έχει αποκαταστήσει πλήρως "διά σημαντικών παροχών εν ζωή".

Το γνήσιο της γραφής και της υπογραφής του Α. Παπανδρέου βεβαίωσαν για την πρώτη διαθήκη η Αμαλία Τυχηρού και για τη δεύτερη ο Αντ. Λιβάνης.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org