Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Είμαστε αποφασισμένοι να τους "αλλάξουμε τα φώτα"

Τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος επισκέφτηκε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας

Εκεί που ανέπνευσε το λαϊκό κίνημα... Οταν η οργή της εγκατάλειψης έφερε αποφασιστικούς αγώνες κι αυτοί με τη σειρά τους αποτελέσματα υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων.

Εκεί, που όλο αυτό τον καιρό βρέθηκε με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ, για να προασπίσει το δικαίωμα στη δουλιά... Εκεί που χρειάζεται τώρα δυναμικότερο και συντονισμένο αγωνιστικό μέτωπο, για να μην μπει αύριο η ταφόπλακα, που οι Βρυξέλλες και οι υποτελείς τους κυβερνήσεις δεν κατάφεραν να βάλουν χτες...

Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, που αιμορραγεί, περιόδευσε χτες το πρωί, επικεφαλής κλιμακίου, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.Μαζί με τους επικεφαλής των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ στην Α και Β Περιφέρεια Πειραιά υποψήφιους βουλευτές Σπ. Χαλβατζή και Γερ. Αραβανή, αντίστοιχα, και τους άλλους υποψήφιους βουλευτές στις δύο Περιφέρειες, που απαρτίζουν τα κόκκινα ψηφοδέλτια. Ανάμεσά τους κομμουνιστές μεταλλεργάτες, παιδιά της Ζώνης, που έχουν αναδείξει οι συνάδελφοί τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, στα Συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες του Μετάλλου. Ο Θ. Λαγουδάκης, υποψήφιος στη Β και ο Γ. Νταουντάκης στην Α Πειραιά.

Κοινός αγώνας

Εξι και τριάντα τα χαράματα. Την ώρα που χαράζει η μέρα και οι μεταλλεργάτες βάζουν τις φόρμες της δουλιάς. Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος το ψωμί, όσων ακόμα βρίσκουν δουλιά, βγαίνει με αίμα. Κι οι κομμουνιστές το ξέρουν καλά αυτό. Είτε γιατί προέρχονται κι οι ίδιοι απ' τη Ζώνη, αλλά κυρίως γιατί δεν έλειψαν στιγμή απ' τις δραματικές εξελίξεις που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια στη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα. Και δεν τις παρακολουθούσαν απλώς αυτές τις εξελίξεις. Το ξέρουν οι μεταλλεργάτες. Πάλεψαν δίπλα τους, για να τις αποτρέψουν. Και συνεχίζουν να παλεύουν.

Γι' αυτό και χτες κανείς δεν αισθανόταν πως πήγαινε σε προεκλογική περιοδεία. Ο χώρος ήταν οικείος, δεν ήταν άγνωστος. Κανείς δε νομιμοποιούνταν να πει πως "τώρα, πριν τις εκλογές, μας θυμηθήκατε κι εσείς". Περισσότερο με θετικό απολογισμό της δράσης των κομμουνιστών, έμοιαζε η χτεσινή επίσκεψη στη Ζώνη, σαν την ολοκλήρωση ενός κύκλου, σε μια πορεία που συνεχίζεται.

"Εδώ, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, δήλωσε κατά τη διάρκεια της περιοδείας η Αλ. Παπαρήγα, δοκιμάστηκε η πολιτική, τα προγράμματα, οι παλιές και νέες ιδέες, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Εδώ δοκιμάστηκε η πολιτική των Βρυξελλών. Εδώ δοκιμάστηκαν όλα τα κόμματα. Το ΚΚΕ πάλεψε για τα συμφέροντα της Ζώνης, των εργατών και την ανάπτυξη της ναυπηγικής βιομηχανίας".

"Το ΚΚΕ, σημείωσε η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, θα συνεχίσει πιο αποφασιστικά τον αγώνα του στο πλευρό των εργατών στις 23 Σεπτέμβρη, όταν η νέα κυβέρνηση θα επιπέσει πάνω τους με χειρότερα μέτρα. Είμαστε, όμως, αισιόδοξοι ότι το λαϊκό κίνημα θα είναι καλύτερα οπλισμένο, να επιβάλλει το δίκιο του, να αποσπάσει κατακτήσεις".

Κόντρα στην αντεργατική κυβέρνηση

"Ζητάμε την ψήφο των εργατών απαιτητικά", σημείωσε μιλώντας σε μια ομάδα μεταλλεργατών η Αλ. Παπαρήγα. "Γιατί έχουν δει πολλά και η ψήφος τους μπορεί να πιάσει τόπο. Η κυβέρνηση που θα προκύψει στις 23, ξέρουμε πως θα είναι αντεργατική, θα υπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι και μέσα στη Βουλή να τους... αλλάξουμε τα φώτα, αλλά θα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα, αν ισχυροποιηθεί η θέση του ΚΚΕ".

Διαφορετικά, αν τα δύο κόμματα διατηρήσουν τα ποσοστά τους, θα επιβάλλουν την επομένη σκληρότερα μέτρα προφασιζόμενα την επιδοκιμασία της κάλπης. Δεν κοιτούν τη δυσαρέσκεια, δεν τη μετρούν. Ψήφους μετρούν.

"Τις ψήφους των εργατών, σημείωσε σε άλλο σημείο της περιοδείας η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, εμείς δεν τις χαρίζουμε. Οποιος αφήνει παράθυρα για μετεκλογικές συνεργασίες αδυνατίζει το λαϊκό κίνημα. Οι άλλοι δεν αντέχουν ούτε τον όρο εργατική τάξη να προφέρουν... Θα προσπαθήσουν να κερδίσουν χρόνο. Θα τους δείτε αυτές τις μέρες να περιφέρονται στη Ζώνη και να λένε ότι έχετε δίκιο και την ίδια ώρα θα υπογράφουν τα προγράμματα σύγκλισης. Ετοιμάζονται να πάρουν τώρα ό,τι ακόμα δεν κατάφεραν να πάρουν τα τρία προηγούμενα χρόνια. Θα μας λιανίσουν, αν δεν αντεπιτεθούμε. Η ψήφος σας πρέπει να δείχνει τη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην καρδιά σας. Σταθμίστε τα πράγματα και αποφασίστε. Πιο δυνατοί εκλογικά, πιο αποτελεσματικοί στους αγώνες".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ