Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟ "ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ" ΤΗΣ ΕΘΕΛΟΔΟΥΛΙΑΣ

"Για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία μας, παρουσιάζεται μια στροφή των συμμάχων και εταίρων μας, από τη στάση της τήρησης ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε μας και την Τουρκία, στην υιοθέτηση των θέσεών μας". Για όσους δεν το κατάλαβαν, ο πρωθυπουργός, με την παραπάνω δήλωση, που έγινε κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνέντευξης Τύπου, έκανε ένα βήμα πέρα από τα "ευχαριστώ" προς τους Αμερικανούς. Προχώρησε στο στάδιο του φτηνού ψεύδους και της άκρατης υποκρισίας, για να πουλήσει την υποτέλεια, όχι μόνο ως "ανεξάρτητη", αλλά και ως "επιτυχή" διπλωματική τακτική. Εκτίμηση, που στο παραμικρό δεν την αμφισβήτησε, ουσιαστικά, ο έτερος των "μονομάχων", παρά τις εξόφθαλμες προεκλογικές ανάγκες του και τις σκοπιμότητες, που αυτές επιβάλλουν. Ας μιλήσει, λοιπόν, το ημερολόγιο καταγραφής των "υπέρ της Ελλάδας" θέσεων των "συμμάχων" και "εταίρων".

  • Τέλη Φλεβάρη του '96, ένα μήνα μετά την κρίση στην Ιμια, η προεδρία της ΕΕ εκδίδει ανακοίνωση, όπου Αγκυρα και Αθήνα τίθενται στην ίδια μοίρα και καλούνται να επιδείξουν σύνεση, ωσάν να μην υπήρχε επιτιθέμενος στην υπόθεση των βραχονησίδων.
  • Στις 24 Μάρτη, με ένα στόμα και μια φωνή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καλωσορίζουν ως "θετικές" τις δηλώσεις Γκιλμάζ και ζητούν από την Ελλάδα να προχωρήσει σε διάλογο με την Τουρκία, όπως επιδιώκει ο Τούρκος πρωθυπουργός.
  • Στις 26 Μάρτη, οι "εταίροι" της ΕΕ αρνούνται, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών, να προχωρήσουν στην έκδοση καταδικαστικής απόφασης για τη στάση της Τουρκίας και ζητούν από την Ελλάδα να αποδεσμεύσει τη στάση της για την "ευρω-ενωσιακή" χρηματοδότηση της Τουρκίας από την υπόθεση των Ιμια.
  • Αρχές Απρίλη, ο Τσέσι Χελμς, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, δηλώνει: "Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, αφού στρατηγικά μας ενδιαφέρει, λόγω του "ρόλου - κλειδί", που διαθέτει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ... ενώ αποτελεί και παράγοντα σταθερότητας".
  • Τις ίδιες μέρες, ο Γ. Πέρι, υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, καθιστά σαφές, από την Αλβανία όπου βρίσκεται, ότι η Τουρκία είναι το προπύργιο της αμερικανικής επικυριαρχίας στη Νότιο Βαλκανική, που περνά μέσα από τον άξονα Τίρανα - Σκόπια - Αγκυρα.
  • Μέσα στον Απρίλη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, εμφανίζει την επεκτατική τακτική της Αγκυρας ως "συνοριακές και εδαφικές διενέξεις" (!) μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.
  • Τέλη Απρίλη, ο Κλίντον, με επιστολή του προς την ελληνική ομογένεια, θέτει σε αμφισβήτηση ολόκληρο το καθεστώς του Αιγαίου, κάνοντας αποδεκτές τις τουρκικές αιτιάσεις και υποστηρίζοντας ότι "αμφισβητείται η εγκυρότητα" (!) των διεθνών συμβάσεων που διέπουν το στάτους κβο στην περιοχή.
  • Λίγα 24ωρα αργότερα, το αμερικανικό Κογκρέσο, μετά από παρέμβαση του τουρκικού λόμπι, "ευαισθητοποιείται" και αποφασίζει να στήσει ενημερωτική "δίκη" για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Θράκη.
  • Στα τέλη Μάη, στα πλαίσια της έναρξης της Διακυβερνητικής, οι ηγέτες της ΕΕ αρνούνται επιδεικτικά να εκδώσουν την ανακοίνωση που ζητούσε ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα με την οποία τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της ΕΕ.
  • Στις 15 Ιούνη, ο Κ. Σημίτης εισπράττει για μια ακόμα φορά το "όχι" των "εταίρων" που αρνούνται, και πάλι, να συμπεριλάβουν στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Τορίνο αναφορά για το ταυτόσημο των ελληνικών συνόρων με τα σύνορα της ΕΕ.
  • Στις 30 Ιούνη, ο Κλίντον θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, αναφέροντας σε επιστολή προς τον Σημίτη ότι "στην περίπτωση των νησιών του Αιγαίου (σ.σ.: δηλαδή όλων των νησιών) επαναλαμβάνω την πρότασή μου ότι θα πρέπει να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο ή άλλο διαιτητικό όργανο".
  • Το μήνυμα γίνεται σαφές στην Αγκυρα και η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" δημοσιεύει κατάλογο με 100 νησίδες και βραχονησίδες του Αιγαίου, τις οποίες διεκδικεί η Αγκυρα. Από ΗΠΑ και ΕΕ δεν ακούγεται τσιμουδιά.
  • Στις αρχές Αυγούστου και ενώ έχει, ήδη, γίνει η πρώτη δολοφονία στην Κύπρο, οι Αμερικανοί ...περιμένουν να γίνει πρώτα και η δεύτερη δολοφονία και να ξεσηκωθεί σάλος, για να πουν ότι ...αυτοί δε θα σκότωναν τους Ελληνοκύπριους.
  • Στις 3 Σεπτέμβρη, ο Κλίντον - με αφορμή την επιδρομή στο Ιράκ - στέλνει επιστολή στον Σημίτη και του ζητάει τη "συνεισφορά" της Ελλάδας για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Τουρκίας, που παίζει "ρόλο - κλειδί" στην περιοχή.

***

Αυτή είναι η "υπέρ" της Ελλάδας στάση των "συμμάχων" και των "εταίρων". Αυτό είναι το πραγματικό αποτέλεσμα της εξάρτησης και των "ευχαριστιών" προς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Γι' αυτές τις "επιτυχίες" της κυβέρνησης, πανηγυρίζει ο Κ. Σημίτης, βαφτίζοντάς τες ως "στροφή" των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αυτό είναι, τελικά, το ψεύδος των εθελόδουλων και υποταγμένων στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τέλη Απρίλη, ο Κλίντον, με επιστολή του προς την ελληνική ομογένεια, θέτει σε αμφισβήτηση ολόκληρο το καθεστώς του Αιγαίου, κάνοντας αποδεκτές τις τουρκικές αιτιάσεις και υποστηρίζοντας ότι "αμφισβητείται η εγκυρότητα" (!) των διεθνών συμβάσεων που διέπουν το στάτους κβο στην περιοχή


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ